برای مشاوره معرفی رشته مدیریت بازرگانی
برای مشاوره معرفی رشته مدیریت بازرگانی
تمام افراد پس از اتمام تحصیلات دوازده ساله خود در مدرسه، برای ادامه زندگی و تحصیلات خود در مراتب بالاتر، نیازمند تصمیم گرفتن برای انتخاب رشته تحصیلی و دانشگاه محل تحصیل خود هستند. از آن جایی که این انتخاب ها مسیر زندگی آینده شخص را شکل می دهند، در صورت عدم آگاهی شخص از رشته های دانشگاهی، زیرشاخه ها و مشاغل مرتبط با آن ها ممکن است فرد دچار خطا شده و با انتخابی نامناسب به آینده خود صدمه وارد کند.
هر دانش آموزی که در مرحله انتخاب رشته برای ورود به دانشگاه است می بایست در رابطه با تمام رشته هایی که مورد علاقه اش هستند اطلاعات کافی کسب کرده و از میان آن ها بهترین رشته که با روحیات او مناسب هستند را انتخاب کند. در این مقاله به طور مفصل به توضیح در رابطه با سوال رشته مدیریت بازرگانی چیست، معرفی بازار کار مدیریت بازرگانی، میزان درآمد و موقعیت شغلی پرداخته می شود و مطالعه این مقاله به اشخاصی که به رشته های مدیریتی علاقه مند هستند، توصیه می شود.
معرفی رشته مدیریت بازرگانی
در پاسخ به این سوال که رشته مدیریت بازرگانی چیست باید گفت این رشته یا به انگلیسی Business Administration شاخه ای از رشته های مدیریتی بوده که در سرتاسر دنیا از محبوبیت بالایی برخوردار است. دانشجویان در این رشته با مفاهیمی علمی، چگونگی مدیریت در موقعیت های مختلف را آموخته و با آموزش دیدن در این رشته می توانند در زندگی شخصی، آموزش های آکادمیک خود را به کار گیرند. تمام دانش آموزان خواهان ادامه تحصیل بعد از اتمام سال تحصیلی دوازدهم یا ثبت نام کنکور سراسری به دنبال حضور در رشته های متنوع دانشگاهی هستند.
رشته های مدیریتی و زیرشاخه های آن از جمله رشته های دانشگاهی هستند که هر ساله در دفترچه انتخاب رشته اغلب گروه های آزمایشی وجود دارند. این رشته ها در بیشتر دانشگاه های سراسری، آزاد، غیر انتفاعی، پیام نور و ... وجود دارند. رشته مدیریت بازرگانی همان گونه که از نامش پیداست به دنبال تربیت نیروی کارآمد برای بخش بازرگانی در هر سازمانی است. اشخاصی که در این رشته تحصیل می کنند، دروسی مطالعه می کنند که به آن ها وظایف مدیریتی و در عین حال مرتبط با بازاریابی، فروش و بازرگانی بین المللی را آموزش می دهد.
پس فارغ التحصیل این رشته بودن در عین جذاب بودن، می تواند برای فرد بسیار پول ساز هم باشد. در معرفی این رشته می توان گفت دانش آموختگان دانشگاهی که در رشته مدیریت بازرگانی از هر دانشگاهی فارغ التحصیل شده اند، قابلیت کار در مشاغل مختلفی از جمله فروش و بازاریابی برای شرکت های تجاری داخلی و غیر داخلی، خرید و فروش در بازار بین المللی، ساماندهی بخش واردات و صادرات به کشور و ... را دارا هستند.
اشخاصی که این رشته را انتخاب می کنند، صرف نظر از علاقه شخصی که دارند، می بایست دارای هوش اجتماعی بالا بوده و ارتباط گیری آن ها نیز بسیار قوی باشد. چرا که این رشته و شغل به طور مداوم با افراد مختلفی سر و کار دارد و انجام این وظیفه به نحو احسن از عهده افرادی که دارای روابط اجتماعی ضعیف هستند، خارج است. به همین دلیل اشخاصی که تمایلی به ارتباط گیری با سایر افراد و غریبه ها ندارند، حتی در صورتی که به این رشته علاقه مند هستند، نمی توانند به اندازه افراد با هوش اجتماعی بالا موفق شوند، پس بهتر است از انتخاب این رشته خودداری کنند.
زیرشاخه های رشته مدیریت بازرگانی
رشته مدیریت بازرگانی یک رشته آینده دار و پول ساز است که دانشجو می تواند با دریافت فقط لیسانس آن در شرکت های مختلفی مشغول به کار شود، اما برخی از شرکت های بین المللی به کارشناسان خبره و متخصصی نیاز دارند که در مقاطع بالاتر این رشته تحصیل کرده باشند و دارای دانش و تجربه بیشتری از دیگر افراد باشند. به همین دلیل آگاهی از زیرشاخه های رشته مدیریت بازرگانی و مشاغل آن برای دانشجویان واجب و ضروری است. رشته مدیریت بازرگانی مانند دیگر رشته های دانشگاهی در مقطع تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد یا فوق لیسانس دارای زیر شاخه های متنوع تر و جزئی تری می شود.
این امر به دانشجو کمک می تواند تا بتواند به راحتی زیر شاخه مورد علاقه اش را از بین دیگر شاخه های مدیریت بازرگانی انتخاب کرده و در آن موفق شود. در معرفی رشته مدیریت بازرگانی باید گفت این رشته در مقطع کارشناسی هیچ گرایشی ندارد و دانشجو نمی تواند برای تحصیل در مقطع لیسانس برای خود گرایشی انتخاب کند اما در مقاطع ارشد و دکتری این رشته به زیر شاخه هایی متعدد و متنوع تقسیم شده که دانشجو با توجه به مهارت و علاقه خود می تواند گرایش یا زیر شاخه مورد علاقه خود را انتخاب کند. گرایش های رشته مدیریت بازرگانی در مقطع ارشد عبارت هستند از:
گرایش های رشته مدیریت بازرگانی در مقطع ارشد | |
بازاریابی | بازرگانی بین المللی |
تجارت الکترونیکی | مدیریت استراتژیک |
بازرگانی داخلی | کار آفرینی |
بازرگانی دریایی |
گرایش های این رشته در مقطع دکتری نیز عبارت هستند از:
گرایش های رشته مدیریت بازرگانی در مقطع دکتری |
مدیریت بازاریابی |
رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی |
مدیریت سیاست گذاری بازرگانی |
در پاسخ به این سوال که گرایش ها و زیر شاخه های رشته مدیریت بازرگانی چیست باید گفت این رشته دارای تنوع بسیاری می باشد. این موضوع به دانشجویانی که در این رشته در حال تحصیل هستند یا قصد دارند برای تحصیلات تکمیلی خود به تحصیل در این رشته بپردازند، این کمک را می کند که می توانند از بین زیر شاخه های جزئی و دقیق این رشته، زیر شاخه ای که به نظر خودشان در آن کارآمدی بیشتری دارند را انتخاب کرده و به تحصیل در آن بپردازند.
ثبت نام رشته تحصیلی مدیریت بازرگانی
برای برخی از رشته های تحصیلی تنها راه ورود به دانشگاه شرکت در کنکور سراسری و کسب یک رتبه و تراز بسیار خوب است. اما این شرایط جزو شرایطی نیست که برای تمامی افراد خواهان تحصیل در دانشگاه در دسترس باشد. برخی از رشته های تحصیلی در سال های اخیر به صورت بدون کنکور نیز در دانشگاه های کشور دانشجو می پذیرند و رشته مدیریت بازرگانی از این رشته هاست. در معرفی رشته مدیریت بازرگانی چیست باید بیان کرد که برای ورود به دانشگاه و ثبت نام در رشته تحصیلی مدیریت بازرگانی، به دو صورت می توان اقدام کرد:
یکی از مهم ترین راه ها برای ورود به رشته مدیریت بازرگانی، شرکت در کنکور سراسری می باشد. کنکور سراسری هر ساله در 5 گروه آزمایشی برگزار می شود که افراد علاقه مند به تحصیل در رشته مدیریت بازرگانی، می بایست صرفا در کنکور رشته علوم انسانی شرکت کرده و با آمادگی کافی سر جلسه کنکور حاظر شوند تا بتوانند رتبه و تراز لازم برای قبولی در رشته مدیریت بازرگانی در دانشگاه مورد نظر را کسب نمایند.
در همین حین افرادی نیز هستند که تمایل به شرکت در کنکور سراسری را ندارند و یا با توجه به گروه آزمایشی خود و سابقه تحصیلیشان، نمی توانند در کنکور گروه آزمایشی انسانی شرکت کنند. بر همین اساس به این دسته از افراد پذیرش بدون کنکور این رشته در هر یک از دانشگاه های سراسری، آزاد، غیر انتفاعی و پیام نور پیشنهاد می شود.
مطابق توضیحات از آن جایی که ورود به این رشته بدون کنکور نیز امکان پذیر است، افرادی که رشته تحصیلی متوسطه دوم آن ها رشته انسانی نبوده است، می توانند برای ورود به این رشته در دانشگاه از دانشگاه هایی که جذب دانشجو در این رشته در آن ها بدون کنکور انجام می شود، کمک بگیرند که این مورد که چه دانشگاهی قصد جذب دانشجو بدون کنکور در رشته مدیریت بازرگانی و زیرشاخه های آن را دارد پس از پخش دفترچه انتخاب رشته مشخص خواهد شد.
دروس رشته دانشگاهی مدیریت بازرگانی
برای آشنایی بیشتر و دقیق تر با این سوال که رشته مدیریت بازرگانی و زیرشاخه های آن چیست باید گفت برای این رشته تحصیلی نیاز است که با دروس رشته دانشگاهی مدیریت بازرگانی آشنا شد. این رشته تحصیلی مانند دیگر رشته های دانشگاهی دارای دروس تخصصی مختص به رشته تحصیلی و دروس عمومی که تمامی دانشجویان با هر رشته تحصیلی موظف به گذراندن و پاس کردن آن ها هستند می باشد. به طور کلی برای دریافت مدرک فارغ التحصیلی در هر یک از مقاطع از هر رشته ای، دانشجو می بایست تعداد واحد های مشخصی را پاس کرده تا بتواند برای فارغ التحصیلی اقدام کند که تعداد این واحدها در مقطع کارشناسی 145 واحد، کارشناسی ارشد 32 واحد و دکتری 36 واحد می باشد. البته این تعداد در دانشگاه های متفاوت ممکن است باهم فرق کند.
به طور کلی هر دانشجو می بایست در هر ترم به صورت اصولی انتخاب واحد کرده تا با گذراندن دروس رشته خود، قادر به فارغ التحصیلی و دریافت مدرک تحصیلی شود. بهترین روش برای آشنایی با دروس این رشته به طور جزئی و دقیق، جستجو کردن در سایت دانشگاهی است که قرار است دانشجو در آن تحصیل کند. در سایت هر دانشگاهی مانند سایت دانشگاه تهران و غیره چارت دروس هر رشته تحصیلی به طور کامل وجود دارد و هر دانشجویی می تواند با جستجوی نام رشته خود در سایت دانشگاه به چارت رشته خود دسترسی پیدا کند.
در چارت تحصیلی هر رشته دانشگاهی، دروس به تفکیک در دسته های دروس اصلی، دروس پایه، دروس تخصصی، دروس انتخابی، دروس عمومی و ... قرار دارند. مطابق ساختار هر دانشگاهی در چارت مشخص شده که دانشجو باید چند واحد از هر یک از این بخش ها را بگذراند. دانشجویان برای آگاهی از جزئیات دروس دانشگاهی این رشته بایستی به سایت دانشگاه خود مراجعه کرده و چارت تحصیلی این رشته را مشاهده کنند. برای مثال این چارت تحصیلی رشته مدیریت بازرگانی در مقطع لیسانس برای دانشگاه علوم تحقیقات در سال های گذشته است:
نویسنده: دانشگاه علوم تحقیقات | |
حجم: 391 KB | |
منبع: دانشگاه علوم تحقیقات |
یا این فایل مربوط به چارت تحصیلی در مقطع ارشد این رشته از دانشگاه علوم تحقیقات است:
نویسنده: دانشگاه علوم تحقیقات | |
حجم: 586 KB | |
منبع: دانشگاه علوم تحقیقات |
این فایل نیز برای مقطع دکتری این رشته در دانشگاه اصفهان می باشد:
نویسنده: دانشگاه علوم تحقیقات | |
حجم: 161 KB | |
منبع: دانشگاه علوم تحقیقات |
برخی از دروس دسته دروس اصلی در رشته مدیریت بازرگانی از مقطع کارشناسی عبارت هستند از: مبانی سازمان و مدیریت، مدیریت منابع انسانی، مدیریت رفتار سازمانی، تحقیق در عملیات 1 و 2، مدیریت مالی، حسابداری صنعتی، بازاریابی و مدیریت بازار می باشد. از جمله دروس تخصصی این رشته برای معرفی نیز می توان به سیستم های اطلاعاتی در مدیریت، بازاریابی بین المللی، زبان تخصصی، سازمان های پولی و مالی بین المللی، بازرگانی بین المللی، حقوق بازرگانی، سیتم های خرید، توزیع و انبار و ... اشاره نمود.
رشته مدیریت بازرگانی برای خانم ها
برای دخترانی که قصد انتخاب رشته کنکور سراسری و دیگر آزمون ها برای ورود به دانشگاه را دارند انتخاب رشته ای که بازار کار آن برای مشغول به کار شدن برای آن ها دشوار یا نا ممکن نباشد ضروری است. در نظر داشتن این مورد برای دسترسی به یک شغل مرتبط با رشته تحصیلی آن ها امری بدیهی است. از آن جایی که بسیاری از دختران تحصیل در دانشگاه را به دلیل دریافت مدرک و دریافت شغل ترجیح می دهند پس مشاغل و رشته هایی که با آن ها سازگار تر است به تحصیل و اشتغال به کار آن ها کمک زیادی می کند.
رشته های دانشگاهی که مشاغل مربوط به آن ها پس از اتمام دوره تحصیلی دارای محیط کاری متناسب با خانم ها است برای تحصیل دختران جزو انتخاب های اول است. به این دلیل که آینده نگری برای این انتخاب رشته به آن ها و ادامه زندگیشان کمک بسیار زیادی می کند. منظور از محیط کار مناسب خانم ها محیط کاری است که در آن بتوان از تمام هوش و استعداد شخص برای پیش برد شغل استفاده کرد و خشک یا متعصب نباشد. از آن جایی که برای انتخاب و ورود با کنکور به رشته های مدیریت که رشته های زیر شاخه ای علوم انسانی هستند، باید کنکور انسانی داد و نمره قبولی را در آن کسب کرد، در این صورت بهتر است در صورتی که علاقه کافی به این رشته در یک دانش آموز دختر وجود دارد از همان ابتدا برای کنکور علوم انسانی ثبت نام کرده و در آن شرکت کند.
در نتیجه می توان اعلام داشت که به این دلیل که دانشجویان گرایش مدیریت بازرگانی، درباره روش ها و اصول مدیریت و نحوه بازاریابی و تجارت و صادرات و واردات در مجموعه های اقتصادی، خدماتی، تولیدی و بازرگانی مطالعه می کنند تا بتوانند مناسب ترین تصمیم را برای کسب حداکثر و بیشترین سود از معاملات تجاری و بازرگانی داخلی یا بین المللی را بگیرند. این فعالیت با ویژگی های بسیاری از همخوانی داشته و آن ها با انتخاب این رشته می توانند در شغلی منعطف مشغول به کار شوند. پس می توان یکی از ایده آل ترین رشته های برای خانم ها را مدیریت بازرگانی دانست.
مشاغل مدیریت بازرگانی
از مهم ترین مواردی که لازم است یک دانش آموز در هنگام انتخاب رشته خود پس از کنکور به آن توجه کافی کند، وجود بازار کاری و مشاغل مناسب برای پس از فارغ التحصیلی از آن رشته است. رشته های دانشگاهی مدیریتی مانند مدیریت مالی، مدیریت کسب و کار، مدیریت بانکی و ... به طور عمومی بازار کاری مناسب و غیر اشباع دارند. منظور از بازار کار غیر اشباع بازار کاری است که تعداد دانشجویان فارغ التحصیل در آن رشته بیشتر از نیاز آن در سر تا سر کشور نباشد.
در معرفی رشته های مدیریتی مانند رشته مدیریت بازرگانی می توان گفت این رشته ها به طور ویژه بازار کاری این گونه دارند و هر روزه در سر تا سر کشور در شرکت ها یا سازمان های متعددی نیاز به یک کارشناس مدیریت بازرگانی به چشم می خورد. به همین دلیل نیز به علت نیاز گسترده در بخش فروش، بازاریابی یا تجاری شرکت ها یا سازمان های دولتی یا خصوصی به راحتی می توان اذعان داشت هیچ دانش آموخته ای از این رشته پس از فارغ التحصیلی و دریافت مدرک آن بیکار نمی ماند.
به طور کلی چه شخصی برای دریافت شغل از سازمان های دولتی و یا سازمان های غیر دولتی قصد تحصیل در این رشته را داشته باشد می تواند از بین موقعیت های شغلی متعددی که برای یک دانش آموخته مدیریت بازرگانی وجود دارد، شغل خود را انتخاب کند. برخی از این موقعیت های شغلی و مکان هایی که می توان در آن ها مشغول شد عبارتند از:
مدیران موسسات مالی و بانکی می بایست از بین فارغ التحصیلان رشته های مدیریت انتخاب شوند. دانش آموختگان رشته های مدیریت مالی و مدیریت بازرگانی برای انتخاب این موقعیت شغلی بسیار مورد توجه هستند.
در شرکت های بیمه اشخاصی مورد نیاز هستند که بخش بازرگانی شرکت را مدیریت کرده و راهکار های استراتژیکی برای بهبود فعالیت موسسه ارائه می کنند. به همین دلیل افراد دانش آموخته رشته مدیریت بازرگانی برای این مورد بسیار مناسب هستند.
شرکت های نوپا یا استارتاپ ها که امروزه نقش بسیاری در بخش تجاری و اقتصادی کشور بازی می کنند برای بخش بازاریابی خود نیاز به کارشناسان دیجیتال مارکتینگ دارند و فارغ التحصیلان مدیریت بازرگانی برای دریافت این شغل تحصیلات مرتبط و مناسبی دارند.
موسسات یا شرکت های خدماتی همواره به یک مدیریت بازاریابی در شرکت خود نیاز دارند، این شخص می بایست در رابطه با مدیریت منابع و بازاریابی اطلاعات کافی داشته باشد و چه شخصی مناسب تر از یک فارغ التحصیل مدیریت بازرگانی؟
در شرکت های بین المللی در داخل و خارج از ایران به یک مدیر برای ساماندهی واردات و صادرات محصولات نیاز است و از میان تمام شاخه های رشته های مدیریتی مدیران بازرگانی مناسب ترین اشخاص برای انتخاب این موقعیت شغلی هستند.
با توجه به توضیحات پیداست که مشاغل بسیار گسترده ای در انتظار یک دانش آموخته مدیریت بازرگانی است. به همین دلیل نیز در صورت علاقه کافی شخص و تجربه و مهارت های او می تواند حقوق بسیار مناسبی از راه شاغل شدن در ارتباط با این رشته به دست آورد و حتی در صورت ادامه تحصیل تا مقاطع ارشد و دکتری در این رشته و زیرشاخه های آن می تواند حقوقی بیشتر دریافت کند.
بازار کار رشته مدیریت بازرگانی
وجود بازار کار و موقعیت شغلی برای هر دانشجویی که قصد دارد در راستای تحصیلات دانشگاهی خود پس از فارغ التحصیلی اقدام به کار و فعالیت کند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین دلیل تمام دانش آموزان هنگام انتخاب رشته دانشگاهی خود می بایست به بازار کار رشته مورد علاقه خود توجه کاملی داشته باشند. بازار کار رشته مدیریت بازرگانی که برای دانشجویان رشته و دانش آموزانی که قصد انتخاب آن به عنوان رشته دانشگاهی خود را دارند، بازار کار خوبی بوده و مانند برخی از سایر مشاغل هنوز به مرحله اشباع نرسیده است.
در ادامه معرفی رشته مدیریت بازرگانی و زیرشاخه های آن باید گفت همان طور که پیش تر توضیح داده شد اغلب در مکان هایی مانند بخش فروش شرکت های تجاری، بخش بازاریابی کارخانه های مختلف و یا بخش واردات و صادرات در شرکت های خصوصی یا دولتی می باشد. این رشته دارای پوزیشن های شغلی مختلفی بوده و بسته به میزان تبحر، تجربه و توانایی دانشجوی فارغ التحصیل برای او مشاغل متعددی در دسترس است. قابلیت ارتقای شغلی در این رشته قابلیتی است که بسیار در دسترس و امکان پذیر است و هر دانشجویی که در این رشته دانش آموخته شده با چند سال سابقه کار در هر شرکتی می تواند در رتبه های بالاتر شغلی قرار بگیرد.
دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیلی برای اشتغال دو راه دارند. در صورتی که قصد آن ها از کار، فعالیت در ادارات و دستگاه ها و سازمان های دولتی بوده و شغلی کارمندی می خواهند، می بایست پس از اتمام تحصیل در آزمون های اجرایی و استخدامی مربوط به ارگان یا سازمانی که قصد کار در آن را داشتند شرکت کنند و با قبولی در آزمون ورودی و به احتمال زیاد کسب نمره معین شده مصاحبه حضوری یا عملی این سازمان ها در آن ها مشغول شوند که برخی از این سازمان ها عبارتند از:
بازار کار رشته مدیریت بازرگانی | |
سازمان های بیمه ای | دستگاه های اجرایی |
تامین اجتماعی | استارتاپ و کسب و کار های نو پا |
شرکت های صادرات و واردات |
راه بعدی برای افراد دارای مدرک لیسانس مدیریت بازارگانی استخدام و مشغول بودن در شرکت های خصوصی و غیر دولتی است. از آن جایی که این روز ها در سرتاسر کشور شرکت های بازاریابی و مارکتینگ رو به افزایش هستند، دانشجویان می توانند برای استخدام در برخی پوزیشن های شغلی مانند: کارشناس بازرگانی، کارشناس بازاریابی، کارشناس برند و تبلیغات، مدیر صادرات، مدیر فروش و ... اقدام به ارسال رزومه خود کنند.
مزایا و معایب مدیریت بازرگانی
هر رشته تحصیلی دارای مزایا و معایب مختص به خود آن رشته است. مدیریت بازرگانی و زیرشاخه های آن نیز مانند دیگر رشته های دانشگاهی بوده و از این قاعده مستثنی نیست. به طور حرفه ای مزایا و معایب تحصیل در یک رشته دانشگاهی با توجه به شخصیت فرد سنجیده و برآوری می شود و این گونه نیست که یک ویژگی از یک رشته برای تمام افراد با روحیات متفاوت مزیت یا ایراد به حساب بیاید، اما به صورت کلی می توان مزایا و معایب مدیریت بازرگانی را این گونه بر شمرد:
همان طور که پیش تر در معرفی رشته مدیریت بازرگانی توضیح داده شد، رشته دانشگاهی مدیریت بازرگانی دارای بازار کاری گسترده و اشباع نشده است که اغلب دانشجویان که در این رشته فارغ التحصیل شده اند، می توانند با مقداری تلاش در مشاغل مربوطه مشغول به کار شوند.
دوره تحصیلی کارشناسی رشته مدیریت بازرگانی دارای دروس بسیار پایه ای و مرتبطی است. این دروس به دانشجو تمام روش های کاربردی برای حل مشکلات احتمالی را می آموزند و آموزش هایی کافی برای اشتغال پس از دانشگاه در دسترس دانشجو قرار می دهند.
این رشته علاوه بر بازار کار خوبی که دارد دارای ویژگی هایی است که با ویژگی های تعداد زیادی از خانم ها مشترک هستند. این ویژگی ها مانند بالاتر بودن هوش اجتماعی در خانم ها نسبت به آقایان درصد بیشتری داشته و به این دلیل فراهم بودن شغل های متعدد برای بانوان را فراهم آورده است.
از جمله مهم ترین معایبی که این رشته دارد، پر ریسک بودن بازار کار آن است. در واقع در عین سرشار بودن فرصت های شغلی برای فارغ التحصیلان این رشته و اشباع نبودن آن، دانشجویانی که فارغ التحصیل رشته های مدیریت مالی یا مدیریت کسب و کار هستند می توانند با مقداری تلاش بیشتر از دانش آموختگان مدیریت بازرگانی، مشاغل مربوطه را دریافت کنند.
به صورت کلی رشته مدیریت بازرگانی را می توان رشته ای با مزایای بیشتر از معایب آن دانست. در صورتی که دانش آموزی قصد انتخاب این رشته را دارد، در صورت وجود علاقه شخصی و کافی می تواند خیالی آسوده از بابت موقعیت شغلی آینده خود داشته باشد. اما نکته مهمی که قابل توجه است این است که فردی که رشته مدیریت بازرگانی را انتخاب می کند باید روحیات مخصوصی داشته باشد و صرف علاقه برای تحصیل و اشتغال در این رشته کافی نیست.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص سوال رشته مدیریت بازرگانی چیست، معرفی زیرشاخه ها و مشاغل آن را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.