برای مشاوره با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت
برای مشاوره با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت
پیش از اقدام برای انتخاب رشته نهم می بایست به معدل متوسطه اول توجه کرده، زیرا امکان انتخاب هر گرایشی با هر معدلی وجود ندارد، به همین دلیل افراد با پرسش هایی مانند این که با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت مواجه می شوند. بررسی حداقل نمرات لازم برای انتخاب رشته های نظری و فنی حرفه ای حائز اهمیت بوده و کلیه دانش آموزان متوسطه اول می بایست امتیازات کافی برای شرکت در دوره های متوسطه دوم را به دست آورند.
پس از پایان کلاس های متوسطه اول و کسب قبولی در تمامی دروس، می بایست مراحل انتخاب رشته نهم را طی کرد. در این مقاله به سوال با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت پاسخ داده شده و حداقل معدل برای رشته تجربی، فنی حرفه ای و کاردانش مورد بررسی قرار گرفته است. در مطلب در پیش رو به شرح این که با میانگین 18 و 19 یا 16 و 17 در چه رشته ای می توان تحصیل کرد، پرداخته شده و گرایش های مناسب برای معدل 14 و 15 نیز معرفی شده اند. در انتهای مقاله نکاتی در خصوص گزینش گرایش شرح داده شده است.
با چه معدلی می توان در شاخه نظری انتخاب رشته کرد؟
فارغ التحصیلان متوسطه اول می توانند در رشته های نظری یا فنی حرفه ای و کاردانش دبیرستان یا هنرستان ادامه تحصیل داده و برای ورود به دانشگاه و مهارت آموزی آماده شوند. باید بررسی هایی در خصوص این که با چه معدلی می توان در شاخه نظری انتخاب رشته کرد؟ انجام داده تا تصمیمات صحیح تری اتخاذ نمود.
رشته ریاضی یکی از رشته های نظری بوده که در اغلب دبیرستان های ایران ارائه شده و دانش آموزان اجازه انتخاب آن را در میان رشته های تحصیلی دبیرستان خواهند داشت. باید اشاره کرد که هر فردی موفق به تحصیل در این رشته نشده و می بایست حداقل معدل لازم در متوسطه اول کسب نمود. لیست شرایط لازم برای گزینش گرایش ریاضی در جدول زیر آورده شده است.
معدل و شرایط لازم برای ورود به رشته ریاضی | |
معدل لازم برای ورود به رشته ریاضی | حداقل معدل 14 |
شرایط انتخاب رشته ریاضی | مجموع نمرات ریاضی و علوم فرد در پایه های هفتم، هشتم و نهم باید حداقل ضریب 42 باشد. نمره دو درس مربوطه با ضریب 3 محاسبه می شود. میانگین نمرات ریاضی سه سال باید 14 به بالا و میانگین نمرات علوم سه سال بیشتر از 13 گردد. |
فرمول محاسبه نمره نهایی ریاضی و علوم | نمره نهایی = مجموع نمرات فصل ها + آزمون ها + تمرینات / نمره نهایی = (نمره فصل ها * 70%) + (نمره آزمون ها * 20%) + (نمره تمرینات * 10%) |
لازم به ذکر است که علاوه بر کسب حداقل معدل 14 در متوسطه اول، متقاضیان انتخاب رشته ریاضی نیاز به کسب نمره بالا در دروس ریاضی و علوم دارند. باید توجه داشت که برخی از مدارس تنها دانش آموزان با حداقل معدل 18 را در رشته ریاضی پذیرفته و نمی توان با معدل 14 در مدارس خاص و برتر ثبت نام کرد.
عدم تسلط بر درس ریاضی مانع ورود به رشته انسانی نشده، زیرا دروس گرایش مربوطه اغلب تئوری و حفظی می باشند و افراد باید معدل لازم برای رشته انسانی را داشته باشند. برای درک مواردی مانند فلسفه شخص باید از هوش مناسبی برخوردار باشد، اما همچنان نیازی به داشتن مهارت های محاسباتی قوی نخواهد بود. در ادامه به سوال برای انتخاب رشته انسانی معدل باید چند باشد، پاسخ داده شده است.
معدل و شرایط لازم برای ورود به رشته انسانی | |
معدل مورد نیاز برای ورود به رشته انسانی | حداقل میانگین 14 |
شرایط لازم برای نام نویسی | مجموع نمرات دروس عربی، فارسی و مطالعات اجتماعی در 3 پایه متوسطه اول می بایست حداقل ضریب 42 به حساب آید. ضریب فارسی 4، ضریب عربی 2 و ضریب مطالعات اجتماعی 3 است. متقاضی باید از حداقل میانگین نمرات سه ساله 12 در عربی، 13 در اجتماعی و 14 در فارسی برخوردار شود. |
حداقل معدل انتخاب رشته نهم معمولا 14 بوده، اما در جواب این پرسش که چه معدلی خوب است، باید توضیح داد که مدارس غالبا میانگین 16 یا 18 به بالا را مورد قبول می دانند. بنابراین هر چقدر فرد نمره بهتر و بالاتری کسب کند، شانس بیشتری برای اخذ پذیرش از مدارس برتر خواهد داشت. متقاضیان تحصیل در مراکز خاص مانند تیزهوشان و نمونه دولتی، باید در آزمون ورودی نیز شرکت کنند.
دانش آموزان متوسطه اول پس از ورود به پایه نهم یا در ماه های آخر تحصیل، با سوال با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت مواجه خواهند شد. در جدول زیر لیست شرایط لازم برای ثبت نام در رشته معارف اسلامی آورده شده و برای علاقمندان به این گرایش که در مدارس متعدد ارائه می شود، قابل مطالعه است.
معدل و شرایط لازم برای ورود به رشته معارف اسلامی | |
حداقل معدل لازم برای رشته معارف | حداقل معدل 14 |
قوانین انتخاب رشته معارف | میانگین نمرات درس عربی در سه پایه متوسطه اول باید حداقل 13 و میانگین نمرات درس فارسی در هفتم، هشتم و نهم می بایست حداقل 12 باشد. میانگین نمرات دروس معارف اسلامی باید حداقل 14 برآورد شود. |
در جواب این پرسش که با هر معدلی چه رشته ای قبول میشم، باید توضیح داد که کسب حداقل معدل 14 در متوسطه اول امکان انتخاب رشته های نظری را فراهم کرده، اما معدل گروه الف نهم متفاوت بوده و ممکن است 18 یا بیشتر باشد. منظور از گروه الف در هدایت تحصیلی این بوده که شخص می تواند بدون در نظر گرفتن ظرفیت منطقه در رشته ای که اولویت الف او تعیین شده ثبت نام کند.
با این حال برای نام نویسی در رشته های اولویت ب ابتدا باید برخی از افرادی که نمره بالاتری نسبت به دانش آموز کسب نموده اند، ثبت نام خود را انجام داده و اگر همچنان ظرفیت خالی وجود داشت متقاضی موفق به انتخاب گرایش مربوطه خواهد شد. اولویت بندی الف و ب در هدایت تحصیلی بر اساس نمرات دانش آموز انجام شده و کسب نمره بالا در دروس قابل توجه برای انتخاب یک رشته، حائز اهمیت می باشد. برای مثال متقاضی انتخاب رشته نهم تجربی باید نمره بالایی در ریاضی و علوم تجربی کسب کرده و حداقل معدل برای رشته تجربی را به دست آورد.
علاوه بر رعایت شرط معدل می بایست علایق و سلایق دانش آموز را نیز مورد بررسی قرار داده و رشته ای متناسب با استعدادها را انتخاب کرد. دانش آموزان نهمی با شرکت در جلسات مشاوره و دریافت راهنمایی از بزرگ تر ها توانایی تعیین هدف و انتخاب مسیر را به دست آورده و در ادامه می توانند از طریق شرکت در آزمون های استعدادیابی و بررسی نتایج هدایت تحصیلی، بهترین تصمیم را اتخاذ نمایند.
معدل برای رشته تجربی
در پاسخ به این سوال که برای انتخاب رشته تجربی معدل باید چند باشد، می بایست اظهار داشت که رقابت برای گزینش این گرایش بالا بوده و معمولا افراد با معدل 16 یا 18 به بالا موفق به انتخاب رشته تجربی خواهند شد. با این حال حداقل معدل لازم برای رشته تجربی و گزینش گرایش 14 اعلام شده و لیست شرایط معدل برای رشته تجربی به شرح جدول زیر است.
معدل برای رشته تجربی | |
معدل برای رشته تجربی | 14 |
شرایط انتخاب رشته تجربی | مجموع امتیازات علوم و ریاضی در پایه های هفتم، هشتم و نهم نباید کمتر از ضریب 42 شود که ضریب هر دو درس نیز 3 می باشد. میانگین نمرات 3 سال ریاضی باید حداقل 13 و میانگین نمرات سه سال علوم حداقل 14 برآورد شود. |
پس از بررسی این که با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت و در انتخاب رشته نهم برای رشته تجربی معدل باید چند باشد، می توان توضیح داد که تنها ملاک برای گزینش تجربی معدل نبوده و علاقمندی به زیست، فیزیک و شیمی حائز اهمیت است. دانش آموزان باید از همان ابتدا دروس را به شکل مفهومی فرا گرفته و نکات تستی را نیز مطالعه کنند. تمرین و تکرار در دهم، یازدهم و دوازدهم شرایط کسب قبولی در رشته های پزشکی، پیراپزشکی و داروسازی را فراهم می نماید.
دانش آموزان نهمی با سوالاتی مانند این که آیا با معدل ۱۷ می توان رشته تجربی رفت یا برای انتخاب رشته تجربی معدل باید چند باشد، مواجه شده که در جواب باید توضیح داد معدل لازم برای رشته تجربی 14 است. مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی آزمون ورودی داشته و غالبا اشخاص با میانگین نمرات 16 به بالا موفق به کسب قبولی در آزمون ها خواهند شد.
پس از پاسخگویی به سوالات برای رفتن به رشته تجربی معدل باید چند باشد و رشته تجربی معدل چند میخواد، لازم به ذکر است علاوه بر برخورداری از حداقل نمره برای رشته تجربی می بایست نمرات بالایی در دروس ریاضی و علوم متوسطه اول به دست آورد. مجموع نمره لازم برای رشته تجربی در درس ریاضی و علوم سه سال متوسطه اول حداقل ضریب 42 بوده اما معدل مورد نیاز برای رشته تجربی به طور کلی چهارده می باشد.
با چه معدلی می توان در شاخه فنی حرفه ای و کاردانش انتخاب رشته کرد
پس از پاسخگویی به سوال با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت باید توضیح داد که برخی از افراد هنگام انتخاب رشته نهم، گرایش های فنی حرفه ای یا کاردانش را مورد انتخاب قرار می دهند. این اشخاص باید توجه داشته باشند که حداقل معدل برای ورود به رشته های تحصیلی هنرستان با حداقل معدل برای رشته تجربی و سایر موارد نظری تفاوت دارد.
حداقل معدل برای رشته فنی حرفه ای 12 اعلام شده، اما سایر شرایط تعیین شده برای گزینش گرایش های فنی یا هنری نیز می بایست رعایت شوند. در جدول زیر پاسخ سوال برای رشته فنی حرفه ای معدل باید چند باشد آمده و کلیه قوانین انتخاب گرایش های هنرستان برای علاقمندان به گرایش های مهارت آموزی شرح داده شده اند.
معدل و شرایط لازم برای ورود به شاخه فنی حرفه ای | |
معدل برای رشته فنی حرفه ای | حداقل معدل 12 |
سایر شرایط انتخاب رشته های فنی حرفه ای | کسب حداقل نمره 10 در درس ریاضی 1 / مجموع نمرات امتحان پایانی ریاضی، حرفه و فن و علوم در هفتم، هشتم و نهم باید بدون ضریب حداقل 30 باشد. |
معدل دروس متوسطه اول مرتبط با گرایش انتخابی باید حداقل 12 و مجموع نمرات دریافتی در درس در سه پایه می بایست حداقل 120 برآورد شود. برای مثال اگر فردی متقاضی ادامه تحصیل در رشته حسابداری است، باید حداقل معدل 12 را در دروس فرهنگ و هنر و کار و فناوری کسب کند. متقاضیان کلیه گرایش های فنی و حرفه ای نیاز به کسب حداقل معدل 12 در متوسطه اول داشته و نباید در درس ریاضی 1 مردود شوند.
پس از پاسخگویی به سوال با چه معدلی می توان در شاخه فنی حرفه ای و کاردانش انتخاب رشته کرد، باید توضیح داد که هنرستان ها امکان تعیین معدل و شرایط لازم برای ورود به شاخه فنی حرفه ای را داشته و برخی از مراکز غیر دولتی دانش آموز با معدل کمتر از 16 را نمی پذیرند. به همین دلیل بهتر است اشخاص نمرات بالایی در متوسطه اول کسب کرده تا برای انتخاب رشته های فنی حرفه ای دچار مشکل یا اضطراب و استرس نشوند.
حداقل معدل لازم برای انتخاب رشته های کاردانش 12 بوده و تفاوتی با حداقل معدل تعیین شده برای ثبت نام در گرایش های فنی و حرفه ای ندارد. با این حال برخی از شرایط ثبت نام متفاوت بوده که جهت رفاه حال متقاضیان جدول معدل و شرایط لازم برای ورود به شاخه کاردانش در زیر آورده شده و قابل مطالعه است.
معدل و شرایط لازم برای ورود به شاخه کاردانش | |
حداقل معدل لازم برای ورود به شاخه کاردانش | 12 |
قوانین انتخاب رشته های کاردانش | مجموع نمرات پایانی ریاضی و کار و فناوری در هفتم، هشتم و نهم بدون ضریب باید 36 باشد. مجموع نمرات دریافتی در دروس مرتبط با رشته منتخب، می بایست 180 و معدل دریافتی در هر درس 12 به حساب آید. نمره ریاضی معمولا با ضریب 2 و نمره کار و فناوری با ضریب 3 محاسبه خواهد شد. |
پس از تحلیل جدول بالا می توان نتیجه گرفت که شرایط لازم برای ثبت نام در گرایش های مختلف کاردانش متفاوت است. در پاسخ به پرسش با چه معدلی می توان در شاخه فنی حرفه ای و کاردانش انتخاب رشته کرد، باید توضیح داد که حداقل معدل 12 در نظر گرفته شده اما کسب نمره بالا در دروس متوسطه اول مرتبط با رشته منتخب اهمیت زیادی دارد.
با معدل ۱۹ و ۱۸ چه رشته ای می توان رفت
انتخاب رشته نهم پس از حذف دروس عمومی از کنکور، اهمیت زیادی پیدا کرد. زیرا افراد برای شرکت در کنکور و انتخاب رشته بر اساس سوابق تحصیلی می بایست از سابقه تحصیلی لازم برخوردار بوده تا نمرات دبیرستان آنان برای محاسبه رتبه مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین افرادی که تمایل به کسب قبولی در رشته پزشکی داشته، اما به علت عدم برخورداری از حداقل معدل برای رشته تجربی، در رشته انسانی تحصیل کرده و سپس مراحل تغییر رشته را طی می نمایند، با چالش های خاصی مواجه خواهند شد. به همین دلیل باید بررسی کرد که با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت؟
حداقل معدل لازم برای تحصیل در رشته های فنی و حرفه ای یا کاردانش 12 بوده و برای انتخاب رشته های نظری مانند تجربی، ریاضی و انسانی می بایست از حداقل معدل 14 برخوردار بود. برخی از افراد با این سوال که با معدل 18 چه رشته ای می توان رفت مواجه خواهند شد. باید توضیح داد که با معدل 18 امکان تحصیل در تمامی گرایش ها وجود داشته و اغلب اشخاص رشته های محبوب بخصوص رشته تجربی را انتخاب می کنند.
جواب این پرسش که با معدل ۱۹ چه رشته ای می توان رفت، می بایست شرح داد که با معدل 19 امکان تحصیل در کلیه رشته های مدارس دولتی و غیر انتفاعی یا مدارس تیزهوشان وجود دارد. برخی از مدارس آزمون ورودی داشته که دانش آموز ابتدا می بایست در امتحان شرکت کند. دانش آموزی که معدل 19 کسب می نماید، معمولا استعداد خوبی داشته و به علت محبوبیت رشته های مهندسی یا پزشکی در ایران گرایش های ریاضی یا تجربی را انتخاب می کند.
برخی از این اشخاص وارد رشته انسانی یا معارف شده و در دانشگاه نیز در رشته روانشناسی یا حقوق تحصیل خواهند نمود. در جواب با معدل ۱۹ و 18 چه رشته ای می توان رفت باید اظهار داشت که امکان ثبت نام در هنرستان با معدل 19 وجود داشته و هنگام انتخاب رشته نهم، می توان مواردی مانند معماری، کامپیوتر یا برق را مورد گزینش قرار داد.
با معدل ۱۷ و ۱۶ چه رشته ای می توان رفت
برخی از افراد هنگام انتخاب رشته نهم به دهم با این سوال که با معدل ۱۷ چه رشته ای می توان رفت، مواجه شده و دغدغه هایی در خصوص انتخاب گرایش تجربی دارند. به طور کلی باید توضیح داد که حداقل معدل لازم برای ثبت نام در دبیرستان یا هنرستان 12 الی 14 است. بنابراین دارندگان معدل 16 یا 17 شرایط مناسبی برای انتخاب رشته های متعدد دارند. در جواب پرسش با معدل ۱۶ چه رشته ای می توان رفت، باید اظهار داشت که با این نمره معمولا می بایست در رشته انسانی یا معارف، فنی حرفه ای یا کاردانش ثبت نام کرده اما احتمال قبولی در گرایش های ریاضی و تجربی نیز وجود دارد.
در پاسخ به این سوال پرتکرار که با معدل 17 چه رشته ای میتوان رفت و شرط معدل برای رشته تجربی چیست، باید توضیح داد که افراد معمولا رشته های معارف، انسانی یا فنی و حرفه ای و کاردانش را انتخاب می کنند. در جواب با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت باید اشاره نمود که رشته ریاضی فیزیک نیز گزینه مناسبی بوده اما احتمال عدم پذیرش داوطلب در رشته های محبوب مانند گرایش تجربی وجود خواهد داشت.
پس از بررسی این که با معدل ۱۷ و ۱۶ چه رشته ای می توان رفت، باید اشاره کرد که اشخاص پس از شرکت در هدایت تحصیلی می توانند اولویت الف یا ب را مورد انتخاب قرار دهند. اگر شخص معدل 19 یا 20 را اخذ کرده باشد، شرایط مناسب تری برای انتخاب رشته تجربی داشته اما کسانی که معدل پایین تری دارند، ممکن است برای ورود به رشته تجربی با چالش مواجه شوند. اگر تجربی اولویت ب دانش آموز باشد، ابتدا می بایست سایر دارندگان معدل بالاتر انتخاب رشته کرده و در صورت وجود ظرفیت، متقاضی تجربی را مورد انتخاب قرار دهد.
با معدل ۱۵ و ۱۴ چه رشته ای میتوان رفت
برخی از دانش آموزان پس از کسب معدل کمتر از 16 در متوسطه اول دچار اضطراب شده و تصور می کنند که امکان تحصیل در دبیرستان را نداشته و می بایست رشته های فنی را انتخاب نمایند. این افراد باید توجه داشته باشند که حداقل معدل لازم برای تحصیل در دبیرستان 14 بوده و مانعی برای نام نویسی با میانگین 14 در رشته تجربی نیز وجود ندارد. پیش از پاسخگویی به سوال پرتکرار با معدل ۱۵ و ۱۴ چه رشته ای میتوان رفت، باید اظهار داشت که شرط معدل برای رشته تجربی و انتخاب رشته نهم نظری حداقل میانگین چهارده اعلام شده است.
بنابراین از لحاظ قانونی با معدل 14 و 15 نیز می توان وارد رشته های نظری تجربی، ریاضی، انسانی و معارف شد. در پاسخ سوال با معدل ۱۵ چه رشته ای میتوان رفت، می بایست اشاره کرد که به علت وجود رقابت برای تحصیل در رشته های نظری احتمال عدم پذیرش داوطلبان با میانگین نمرات پایین در گرایش های برتر وجود دارد. دانش آموزان نهمی با سوال با معدل ۱۴ چه رشته ای می توان رفت مواجه شده که باید در جواب توصیه کرد مانعی جهت اخذ پذیرش با میانگین چهارده وجود ندارد، اما احتمال قبولی در گرایش های نظری پایین است.
پس از بررسی این که با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت، باید توضیح داد که دارندگان معدل 14 معمولا رشته های فنی حرفه ای یا کاردانش را برای ادامه تحصیل مورد انتخاب قرار می دهند. اگر شخص نمرات کار و فناوری، فرهنگ و هنر و ریاضی نسبتا مناسبی داشته باشد اجازه تحصیل در رشته های محاسباتی و کامپیوتری را نیز خواهد داشت. تحصیل در رشته های هنری و فنی با معدل دوازده نیز امکان پذیر می باشد.
مشاوره دانش آموزان نهم برای انتخاب رشته دبیرستان
در خصوص مشاوره دانش آموزان نهم برای انتخاب رشته دبیرستان باید توضیح داد که معدل لازم برای رشته معماری داخلی نهم و سایر گرایش های هنری و فنی 12 بوده و معدل برای رشته تجربی یا سایر گرایش های نظری، 14 برآورد شده است. باید بررسی کرد که با معدل ۱۳ و ۱۲ چه رشته ای میتوان رفت و در صورت عدم کسب نمره حد نصاب چه باید کرد؟
امکان ثبت نام در رشته های هنرستان و گرایش های فنی و حرفه ای یا کاردانش با معدل 12 به بالا وجود داشته و برای مثال حداقل معدل لازم برای رشته طراحی دوخت نهم، دوازده می باشد. افرادی که میانگین نمرات متوسطه اول آنان 13 بوده و تمایل به ثبت نام در گرایش های فنی دارند، معمولا با مانع مواجه نخواهند شد.
پس از بررسی شرایط انتخاب رشته نهم و حداقل معدل لازم برای رشته هنر نهم، باید توضیح داد که کلیه متقاضیان انتخاب رشته در صورت تمایل می توانند در امتحان ترمیم معدل و بهبود بخشی نمرات متوسطه اول شرکت کنند. جزئیات شرکت در آزمون ترمیم هدایت تحصیلی از طریق سایت مای مدیو به نشانی my.medu.ir منتشر خواهد شد.
در پاسخ به سوال با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت باید توضیح داد که معدل لازم برای رشته حقوق نهم یا سایر گرایش ها حداقل 12 الی 14 است. بنابراین متقاضیان امتحان ترمیم معدل باید آزمون درسی را برای ترمیم انتخاب کنند، که در آن درس موفق به کسب نمره حد نصاب نشده اند. نمره ترمیم معدل با نمرات پیشین جمع شده و بنابراین اگر شخص سابقه نسبتا خوبی داشته و امتیازی متوسط در آزمون کسب کند، همچنان موفق به انتخاب رشته های پرطرفدار خواهد شد. دارندگان سابقه نامناسب نیاز به اخذ نمره عالی در امتحان ترمیم دارند.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص با چه معدلی چه رشته ای می توان رفت، معدل لازم برای نهم و حداقل معدل برای انتخاب رشته باید چند باشد را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، در متن مقاله به رشته هایی که می توان با معدل 14 رفت اشاره شده است.