برای مشاوره آموزش پیش دبستانی در منزل
برای مشاوره آموزش پیش دبستانی در منزل
آموزش پیش دبستانی در منزل می تواند جایگزین خوبی برای کودکانی باشد که به علت های مختلف نمی توانند این دوره را در مراکز مربوطه بگذرانند. برای این منظور والدین باید بدانند که ازکدام کتاب و سرفصل ها استفاده کرده و چه نوع تکالیفی را برای فرزند خود در نظر بگیرند که آموزش به بهترین شکل اتفاق افتاده و یا به اشتیاق یادگیری در کودک لطمه نبیند. البته این کار دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و بهتر است که والدین از این موارد آگاه باشند تا با دید بازتری برای آموزش اقدام کنند.
سوالی که ممکن است برای افراد به وجود بیاید این است که نحوه آموزش پیش دبستانی در منزل به چه صورت است؟ در مقاله حاضر با پرداختن به نحوه آموزش پیش دبستانی در خانه و درس های آن، تلاش شده است تا مهم ترین نکات در خصوص روش های درست ارائه شود. همچنین بهترین کتاب های آموزشی که در این دوره می توان استفاده کرد مورد بررسی قرار گرفته و در مورد شیوه انجام تکالیف نیز توضیح داده خواهد شد. همچنین در پایان تمامی مزایا و معایب آموزش پیش دبستانی در خانه ذکر خواهد شد.
نحوه آموزش پیش دبستانی در منزل
دوره پیش دبستانی یک دوره بسیار مهم برای ورود کودکان به مدرسه و ثبت نام کلاس اول دبستان می باشد، چرا که از این طریق کودک نه تنها با ماهیت آموزش آشنا می شوند، بلکه آمادگی و اعتماد بنفس نسبی برای دریافت اصلی ترین محتوا های درسی را به دست می آورد. در این میان گرچه اجباری برای حضور فرزندان در مراکز پیش دبستانی نیست، اما بهتر است که آن ها در محیط قرار گیرند تا در عین ارتباط با همسالان ارتباط بین فردی را نیز بیاموزند. با این حال برخی از والدین به دلایل مختلفی ترجیح می دهند که فرزند خود را در خانه آموزش دهند، اما در مورد اینکه چگونه باید این کار را انجام داد اطلاعات و آشنایی کافی ندارند.
قبل از اینکه گفته شود نحوه آموزش پیش دبستانی در منزل چگونه است، باید دید که کدام مهارت ها در این سن دارای اهمیت است و چه مواردی را باید بیشتر مورد توجه قرار داد. از جمله این مهارت ها می توان به مهارت خواندن، نوشتن، خلاقیت، شنیداری، تمرکز، گفتاری، حرکتی و ارتباط جمعی می باشد که هر کدام از این موارد خود تمرین ها و تکالیف خاص خود را می طلبد. به عنوان مثال کودکان باید نحوه شمارش اعداد، خواندن و نوشتن حدودی لغات، اندام بدن، مسائل بهداشت فردی و اجتماعی آشنا شده و نظم و انظباط را یاد بگیرند. برای این منظور باید از یک سری تکنیک ها و کتاب ها استفاده کرد تا بازدهی بهتری به دست آید. مهم ترین نکاتی که در مورد نحوه آموزش پیش دبستانی در منزل باید به آن ها توجه داشت شامل موارد زیر می باشند.
برنامه آموزش در ساعات مناسبی از روز که کودک آمادگی آن را دارد باشد.
از روش های خلاقانه و جذاب استفاده شود.
آهنگ، داستان، کارتون و فیلم آموزش پیش دبستانی در منزل بسیار جذاب است و بسیار خوب است که از آن ها استفاده شود.
ساختن کاردستی با کاغذ های رنگی، خمیر بازی و برچسب ها برای آموزش حروف الفبا و اعداد بسیار مناسب است.
از مسابقه هایی مانند قایم موشک، پرتاب توپ، پرش بازی، بادکنک بازی، نوار تعادل و ... برای دور شدن از یکنواختی و افزایش تمرکز بسیار مفید است.
در آموزش های پیش دبستانی به ویژه مواردی مانند رنگ ها بهتر است از محیط طبیعی و اقلام رنگی استفاده شود.
این نکته را باید در نظر داشت که آموزش پیش دبستانی در خانه با مرکز و کلاس متفاوت بوده و مادر باید بسیاری از جذابیت های موجود آن را به تنهایی تامین کند. اینکه کدام هوش کودک اعم از دیداری، فضایی، طبیعی و ... قوی تر است در نحوه ارائه مطالب بسیار اهمیت دارد. همچنین به هیچ وجه نباید کودک را تحت فشار قرار داده و یا او را مجبور به یادگیری نمود. اگر او آمادگی ندارد می توان از روش های غیر مستقیم برای جذب وی کمک گرفت.
کتاب آموزش پیش دبستانی در منزل
بسیار مهم است که والدین بدانند سر فصل ها و کتاب درس آموزش پیش دبستانی در منزل باید شامل چه مواردی باشد که هم برای سن آن ها مناسب بوده و هم از محتوای لازم جهت ثبت نام مدرسه برخوردار باشد. گفتنی است که منابع اصلی در واقع مواردی را شامل می شوند که برای کلاس اول نیز لازمند. برای آشنایی بیشتر، در ادامه مهم ترین این سرفصل ها به همراه توضیحات مربوطه آورده شده است و در ادامه نیز نام بهترین کتاب های هر بخش در جدولی ذکر خواهد شد.
در حاضر کتاب های زیادی برای آموزش نوشتن پیش دبستانی در منزل توسط موسسات مختلف منتشر شده است که دربردارنده حروف فارسی می باشند و می توان از آن ها استفاده نمود. اما در مجموع باید به این موضوع توجه داشت که قبل از هر چیز بایستی تمرینات دست ورزی با کودکان کار و بتدریج روش گرفتن مداد به آن ها آموخته شود. همچنین در این سن نیازی به آموزش الفبا نبوده و بیشتر باید کودک را با شکل حروف آشنا کرد. رسم الگو ها، هماهنگی چشم و دست، لوحه نویسی و ... در این زمینه بسیار مهم است.
با توجه به این که در این سن کودکان توانایی یادگیری حروف الفبا را دارند، با شیوه های درست می توان آن ها را آموزش داد. در مورد حروف الفبا آموزش پیش دبستانی در منزل بهتر است که حروف صدا دار و بی صدا را به تدریج با یکدیگر ترکیب کرد تا کودک با صدای آن ها بهتر آشنا شود. کتاب داستان و لوحه الفبا در این زمینه بسیار موثر خواهد بود.
کشیدن نقاشی در سنین کودکی بسیار لذت بخش است. علاوه بر این ذهن آن ها را خلاق و فعال می کند. برای این منظور می توان از اشکال و الگو های موجود در کتاب های نقاشی استفاده کرده و یا از فیلم برای آموزش نقاشی پیش دبستانی در منزل بهره برد.
بسیار خوب است که کودکان در سنین قبل از مدرسه با مفاهیم ریاضی آشنا شوند. برای آموزش ریاضی پیش دبستانی در منزل بهتر است ابتدا از شناخت اعداد به صورت شفاهی آغاز شود. برای این امر هم می توان شکل واقعی اعداد را نشان داد و هم از شمارش شکل ها و وسایل محیط برای یاد دادن عدد های مختلف استفاده کرد.
مفاهیمی مانند حواس پنجگانه، سلامتی و بهداشت، خوراکی های مفید و مضر، آداب خوابیدن، انواع احساسات، اعضای بدن، روش غذا خوردن، حیوانات و ... در حیطه علوم قرار می گیرد. همچنین می توان مهارت های زندگی اعم از مهربانی، دلسوزی، همدلی و مواردی از این دست را به کودک آموزش داد.
نام کتاب | نام انتشاراتی و نویسنده |
کتاب ریاضی و هوش پیش دبستانی | انتشارات سبز |
کتاب های کار پیش دبستانی | نشر قدیانی |
باشگاه مغز کودکان | دکتر تارا رضاپور و حامد اختیاری |
مجموعه شش جلدی آوا شناسی | گاج مارکت |
کتاب های 5 جلدی علوم | انتشارات نردبان |
والدین گرامی توجه داشته باشند که نباید تنها به کتاب آموزش پیش دبستانی در منزل متکی بود و بهتر است از منابع کمک آموزشی دیگر نیز برای یادگیری و تکالیف بهره گرفت. همچنین بیشتر کتاب های این دوره در چند جلد منتشر می شوند که معمولا هر کتاب به سطح یا موضوعات خاصی اختصاص دارد. به همین دلیل بهتر است که آموزش مداومت داشته باشد تا کودک به تدریج با تمامی مفاهیم آشنا شود.
تکالیف پیش دبستانی در منزل
پس از ارائه کتاب درس آموزش پیش دبستانی در منزل، باید به کودک تکالیفی داده شود تا مباحث در ذهن او تثبیت شده و بهتر درک گردند. نکته بسیار مهم در این امر آن است که نخست تکالیف باید متناسب با محتوای آموزش داده شده باشند و در وهله دوم زیاد یا سنگین نباشند که کودک احساس ناامیدی یا دلزدگی کند. به عنوان مثال، یکی از تمرینات پیش دبستانی در خانه می تواند لمس کردن اشیا با چشمان بسته باشد تا به این طریق حواس پنجگانه کودک تقویت شود.
علاوه بر این، معمولا در تمامی کتاب های آموزشی بخشی برای حل کردن تمرین های مرتبط با درس پیش دبستانی قرار داده می شود که شامل مواردی مانند وصل کردن اشکال، جور کردن و ... می باشند. همچنین والدین می توانند از کاربرگ های موجود مختلف در اینترنت جهت تمرین با کودک استفاده کنند. این کاربرگ ها برای تمامی دروس از قبیل ریاضی، علوم، الفبا، هوش، مهارت های دیداری، رنگ آمیزی و ... وجود دارد.
گذشته از این، بازی های گروهی و فردی نیز برای مرور آموزش های پیش دبستانی در منزل می تواند مفید باشد. نکته بسیار مهمی که درباره تکالیف پیش دبستانی در منزل باید به آن توجه داشت این است که اجبار در انجام آن توصیه نمی شود، اما بهتر است که برنامه مشخصی برای این امر تعیین شود تا فرزند در عین آموزش، نظم و انظباط را به طور غیر مستقیم یاد بگیرد. به علاوه به این وسیله ذهن کودک مسئولیت پذیر بار خواهد آمد.
مزایا و معایب آموزش پیش دبستانی در منزل
گاهی اوقات شرایط ایجاب می کند که آموزش ها و تکالیف پیش دبستانی در منزل انجام شود و در عین حال والدین می خواهند تا یادگیری در این سن به بهترین شکل اتفاق بیفتد. اما این روش دارای نقاط منفی و مثبت خود بوده و نمی توان آن را کاملا خوب یا بد دانست. در ادامه مزایا و معایب آموزش پیش دبستانی در منزل به تفکیک مورد بررسی قرار گرفته است.
مسلما یکی از بارز ترین مزایای آموزش پیش دبستانی در منزل این است که والد می تواند تمام توجه خود را صرف فرزندش کرده و اگر او در زمینه ایی مشکل داشته باشد با روش های مختلف می توان آن را برطرف و تقویت نمود. علاوه بر این والدین از بیماری های احتمالی و همچنین توانایی یا نقاط ضعف فرزندشان تا حد زیادی مطلع هستند و این امر به رعایت موارد لازم کمک می کند. علاوه بر این، برنامه های آموزشی با انعطاف بیشتری ارائه می شوند. به عنوان مثال ممکن است در یک یا چند روز کودک مریض شود و مادر می تواند آموزش را تا بهبودی کامل او به تعویق بیندازد. این در حالی است که در چنین مواقعی معمولا کودک از آموزش هایی که در روز های غیبت ارائه شده باز می ماند.
با وجود تمام مزایایی که تکالیف و کتاب درس آموزش پیش دبستانی در منزل دارند، اما می تواند با معایبی همراه باشد. از جمله اینکه کودک شانس ارتباط، بازی و یادگیری از سایر همسالان را از دست می دهد. این امر ممکن است باعث شود که پس از ورود به مدرسه میزان سازگاری و ارتباط گیری او کمتر از حد نیاز باشد. نکته دیگر آنکه گاهی مادران یا والدین با نکات و استاندارد های آموزشی کمتر آشنایی داشته و امکان دارد که مطالب را به شیوه صحیحی آموزش ندهند. از سوی دیگر، مراکز پیش دبستانی به نوعی شبیه سازی شده مدرسه می باشند و کودک بدین طریق زودتر با محیط سازگار خواهد شد. در حالی که با آموزش در خانه ممکن است این شانس از کودک گرفته شود.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص آموزش پیش دبستانی در منزل، کتاب درس و تکالیف آن را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.