برای مشاوره گوگل اسکولار
برای مشاوره گوگل اسکولار
جستجوی منابع علمی و یافتن مقالات معتبر دغدغه بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران است، بسیاری از آن ها تمایل به دریافت خدمات از سایت معتبر گوگل اسکولار داشته اما با این پرسش که نحوه ورود چگونه می باشد؟ مواجه خواهند شد. باید بررسی کرد که روش استفاده از خدمات سایت گوگل اسکولار فارسی چه بوده و چطور می توان مقالات معتبر یا کتب علمی نوشته شده توسط اساتید برتر جهان یا پژوهشگران مشهور را دانلود نمود؟
گوگل اسکولار یکی از زیر مجموعه های گوگل بوده که خدمات یافتن مقالات علمی را به پژوهشگران ارائه داده و از طریق نمایش برخی از جزئیات مانند میزان استنادات یک مقاله، میزان اعتبار آن را اطلاع رسانی می نماید. در این مقاله به معرفی و نصب Google Scholar پرداخته شده و راهنمای تصویری ورود به سایت گوگل اسکولار فارسی آمده است. نشانی دانلود برنامه برای تلفن همراه در مقاله آورده شده و می توان پس از بررسی راهنمای تصویری عضویت و ثبت نام، مراحل ایجاد حساب کاربری را در scholar.google.com طی نمود. جزئیات مربوط به نحوه جستجو در Google Scholar و دانلود مقاله در این مطلب شرح داده شده است.
معرفی سایت گوگل اسکولار scholar.google
اشخاص پس از ورود به دانشگاه ممکن است عبارت گوگل اسکولار را شنیده اما اطلاعات کافی در خصوص آن نداشته و با سوال گوگل اسکولار چیست مواجه شوند. به طور کلی باید توضیح داد که Google Scholar یک موتور جستجو برای یافتن مقالات علمی و کتب معتبر بوده که غالبا دانشجویان، پژوهشگران، اساتید و محققان از آن استفاده می نمایند. گوگل خدمات جستجو را به عموم مردم ارائه داده و هر فردی در طول روز بارها از این موتور جستجو برای یافتن پاسخ سوالات خود استفاده می کند.
با این وجود دانشجویان و محققان همیشه برای یافتن یک منبع معتبر جهت استناد به آن در مقالات یا پایان نامه های خود با چالش روبرو می شدند. به همین دلیل scholar.google.com در دسترس قرار گرفته تا از طریق جستجو در آن، به بیش از 200 میلیون مقاله یا مجله علمی دسترسی یافت. در خصوص معرفی سایت گوگل اسکولار scholar.google باید شرح داد که محققان و پژوهشگران پس از جستجوی منابع و نگارش مقالات علمی، می توانند در این سایت پروفایل کاربری ایجاد کرده تا رزومه خود را برای سایر محققان قابل مشاهده سازند. امکان مشاهده H-Index و تعداد ارجاعاتی که به مقالات یک فرد داده شده در پروفایل کاربری Google Scholar وجود دارد.
سایت گوگل اسکولار فارسی یا انگلیسی اغلب برای جستجوی منابع علمی معتبر مورد استفاده قرار گرفته، اما اساتیدی که تمایل به شناخته شدن در سراسر دنیا دارند، می توانند در این سامانه عضو شده و حساب کاربری ایجاد نمایند. نکته قابل توجه این است که عضویت در Google Scholar و نصب آن که گاهی به آن گوگل اسکالر یا سامانه محقق هم گفته می شود، برای اساتید یا پژوهشگرانی که تنها در سطح ملی فعالیت می کنند نیز اهمیت دارد. زیرا نمایش H-Index در پروفایل کاربری و برآورد تعداد استنادات مقالات بیانگر میزان اعتبار و کاربرد مطالب منتشر شده توسط شخص است.
راهنمای ورود به سامانه گوگل اسکولار scholar.google
پیش از ارائه راهنمای ورود به سامانه گوگل اسکولار scholar.google باید توضیح داد که زبان اصلی این سایت انگلیسی بوده و گاهی اوقات ایرانیان با چالش هایی برای دریافت خدمات از آن مواجه می شوند. به همین دلیل گوگل امکان تغییر زبان سایت را برای افرادی که ان را نصب کرده اند فراهم کرده و ایرانیان می توانند با ایجاد تغییرات در تنظیمات، از Google Scholar فارسی استفاده نمایند.
جهت ورود به سایت گوگل اسکولار کلیک کنید.
برای ورود به گوگل اسکولار فارسی می بایست عبارت Google Scholar را در گوگل جستجو کرده و سپس گزینه مربوطه را مورد انتخاب قرار داد.
پس از ورود به نشانی scholar.google.com می بایست گزینه تنظیمات یا Settings را از بخش منو انتخاب نمود.
در ادامه باید وارد بخش زبان ها شده و زبان فارسی را مورد گزینش قرار داد. لازم به ذکر است که اگر گوگل افراد از پیش فارسی شده باشد، نیاز به طی کردن این مراحل نخواهد بود.
در مرحله بعدی افراد می توانند جهت دسترسی به پروفایل خود، روی گزینه ورود مندرج در بالای صفحه کلیک کنند.
حالا باید نشانی ایمیل یا شماره تلفن همراه را جهت ورود به حساب کاربری در فرم وارد نمود. باید اشاره کرد که دارندگان حساب در گوگل نیاز به ثبت نام مجدد در Google Scholar نداشته و در واقع داشتن یک حساب برای استفاده از خدمات Google Scholar، Google Play، Gmail و سایر زیر مجموعه های شرکت مربوطه کافی است.
حالا باید رمز ورود را در فرم تایپ کرده تا به حساب کاربری دسترسی یافت.
لازم به ذکر است که اغلب مقالات یا کتب و سایر منابع موجود در گوگل اسکولار انگلیسی بوده اما امکان ترنسلیت و ترجمه آن موارد به فارسی وجود دارد. افراد می توانند پس از دانلود مقاله از Google Scholar آن را در سایت گوگل ترنسلیت به نشانی translate.google.com بارگذاری کرده تا فایل ترجمه شده را تحویل گیرند. پیش از طی کردن مراحل ورود به حساب کاربری در سایت گوگل اسکولار فارسی یا انگلیسی نیز می توان به جستجوی مقالات پرداخته و نتایج لازم را مشاهده نمود. اما محققان و پژوهشگران برای مدیریت پروفایل کاربری در Google Scholar نیاز به پشت سر گذاشتن مراحل ورود به حساب کاربری و افزودن مقالات منتشر شده به پروفایل خود دارند.
نصب گوگل اسکولار فارسی و انگلیسی
اگر چه بسیاری از سایت های گوگل مانند Gmail یک اپلیکیشن جهت نصب بر روی دستگاه های اندروید و ios داشته اما در حال حاضر امکان نصب گوگل اسکولار فارسی و انگلیسی وجود ندارد. این شرکت تاکنون اپلیکیشن خاصی با عنوان Google Scholar منتشر نکرده و علاقمندان تنها از طریق مراجعه به نشانی scholar.google.com موفق به دریافت خدمات مورد نیاز خواهند شد. استفاده از بخش های مختلف سایت گوگل اسکولار فارسی یا انگلیسی کاملا رایگان بوده و همچنین برای ورود به سامانه نیاز به تغییر آی پی نمی باشد.
ایرانیان می توانند پس از ورود به سامانه Google Scholar بسیاری از مقالات تمام متن را به صورت رایگان دانلود کرده و برای دسترسی به برخی از منابع نیز وارد سایت ژورنال ها شوند. امکان دارد در آینده اپلیکیشن Google Scholar منتشر شده و در دسترس دانشجویان و پژوهشگران قرار گیرد. در خصوص نصب گوگل اسکولار فارسی و انگلیسی باید شرح داد که اغلب محققان و اساتید از کامپیوتر و لپ تاپ برای تحقیق و نگارش کتب یا مقالات استفاده کرده و به همین دلیل سایت scholar.google.com نسبت به برنامه اندروید یا ios کاربردی تر خواهد بود.
با این حال ممکن است دانشجویان کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد تمایل به نصب اپلیکیشن داشته که در حال حاضر چاره ای جز ورود به سامانه الکترونیکی نمی باشد. استفاده از برخی سایت ها در تلفن همراه سخت و پیچیده بوده، اما Google Scholar طراحی مناسبی داشته و ورود به سایت مربوطه مشکلاتی مانند کندی تلفن همراه یا بروز اختلال را به همراه ندارد. توصیه می شود افراد برنامه گوگل کروم را بر روی تلفن همراه نصب کرده و سپس با استفاده از آن وارد سامانه محقق یا گوگل اسکالر شوند. در ادامه امکان استفاده از مترجم گوگل برای ترنسلیت مقالات و منابع علمی نیز وجود دارد.
نحوه ثبت نام و عضویت در گوگل اسکولار
دانشجویانی که برای یک تحقیق یا پژوهش مختصر از خدمات Google Scholar استفاده می کنند، معمولا نیاز به ورود یا ثبت نام در سایت گوگل اسکولار فارسی نداشته اما هر محقق و استاد می بایست در این سامانه عضو گردد. جهت رفاه حال متقاضیان راهنمای تصویری عضویت در گوگل محقق در ادامه آمده و می توان مراحل را به ترتیب طی نمود. همچنین می توان به نصب این برنامه پرداخت.
ابتدا باید نشانی scholar.google.com را در مرورگر مورد جستجو قرار داده و در مرحله بعدی روی My Profile در قسمت منو کلیک کرد. اگر اشخاص از سامانه محقق ترجمه شده استفاده می نمایند، باید روی پروفایل من کلیک کنند.
حالا می بایست روی گزینه ایجاد حساب یا create کلیک کرد.
در نحوه ثبت نام و عضویت در گوگل اسکولار باید توضیح داد که در ادامه از متقاضیان خواسته شده تا مراحل ایجاد حساب گوگل را طی نمایند. برای این امر ابتدا باید نام و نام خانوادگی را در فرم تایپ کرده و سپس یک نشانی ایمیل و رمز عبور برای خود تعیین نمود.
در نهایت پس از ایجاد حساب کاربری در گوگل افراد با موفقیت وارد بخش پروفایل من در scholar.google.com می شوند. حالا می بایست نام و نام خانوادگی، اطلاعات دانشگاه و نشانی ایمیل را در فرم درج نموده و Next را انتخاب کرد.
در مرحله بعدی یک لیست برای شخص نمایش داده شده و محقق می بایست مقالات متعلق به خود را در لیست یافته و مورد انتخاب قرار دهد. گوگل اسکولار معمولا مقالاتی که نام نویسنده آن مشابه نام پژوهشگر است را در لیست قرار خواهد داد. برای افزودن یا حذف مقالات باید تیک کنار مقاله را فعال یا غیر فعال کرد. امکان افزودن Co-authors یا هم نویسندگان نیز در سایت وجود دارد.
در نهایت ثبت نام به اتمام رسیده و هر کاربر پس از ورود به پروفایل اساتید، محققان و پژوهشگران می تواند رزومه آنان را مشاهده نماید. نشانی ایمیل، مشخصات فردی، H-Index و لیست مقالات منتشر شده توسط هر محقق از طریق گوگل اسکولار قابل مشاهده است.
ممکن است افراد گوگل اسکولار را تنها یک موتور جستجو برای یافتن منابع علمی دانسته، اما باید اشاره کرد که داشتن پروفایل کاربری در این سامانه برای اخذ پذیرش از دانشگاه ها در مقاطع بالاتر، دریافت بورسیه یا پیوستن به هیات علمی مفید واقع می شود. هر چقدر تعداد مقالات پژوهشگر در scholar.google.com بیشتر بوده و تعداد استنادها یا H-Index افزایش یابد، شخص جایگاه علمی بالاتری خواهد داشت.
ثبت مقاله در گوگل اسکولار
برای ثبت مقاله در گوگل اسکولار ابتدا باید مقاله را در مجله یا سایت معتبر و مشهور دیگری منتشر کرده تا گوگل موفق به جستجوی آن شود. بنابراین محققان و پژوهشگران نمی توانند فایل مقاله خود را در سایت scholar.google.com بارگذاری کرده و می بایست ابتدا آن را در مجلات فارسی یا انگلیسی منتشر سازند. افراد می توانند با نصب این برنامه، فرآیند های لازم را به راحتی انجام دهند.
جهت ثبت مقاله در گوگل اسکولار، پس از اتمام ثبت نام در سامانه می توان با استفاده از گزینه Profile updates اقدامات لازم را انجام داده و مراحل آپدیت یا بروزرسانی مقالات را طی کرد. آپدیت دو حالت مجزا داشته که در روش اول بروزرسانی به شکل خودکار انجام می شود. در روش دوم، محقق ابتدا یک ایمیل در خصوص بروزرسانی دریافت کرده و پس از تایید درخواست، آپدیت صورت می گیرد.
باید اظهار داشت که به طور معمول خزنده یا Crawler گوگل مقالات فارسی را شناسایی ننموده و به پروفایل محققان در سایت گوگل اسکولار فارسی اضافه نمی کند. بنابراین هر پژوهشگر در صورت تمایل می بایست پس از ورود به حساب کاربری در Google Scholar گزینه + را مانند تصویر زیر مورد انتخاب قرار داده و سپس یکی از گزینه های add را گزینش نماید.
در صورت کلیک بر روی Add article groups صفحه زیر نمایش داده شده و می توان مقالات منتخب را به صورت دسته جمعی به پروفایل افزود. در صورت انتخاب Add articles نیز همین صفحه نمایش داده شده، اما کاربر باید مقالات را به صورت مجزا و تک تک به پروفایل اضافه کند. لازم به ذکر است که مقالات مندرج در لیست نمایش داده شده توسط Google Scholar در گذشته در مجلات معتبر منتشر شده اند. بنابراین موتور جستجوی گوگل مقالاتی با نام نویسنده را جستجو کرده و جهت انتخاب نمایش داده که اگر مقاله در مجلات منتشر نشده باشد، طبیعتا Crawler موفق به یافتن آن نخواهد شد.
با انتخاب Add article manually فرم زیر نمایش داده شده و می توان مشخصات مقاله را در فرم درج نمود. برای مثال محقق باید اطلاعات مربوط به مجله ای که مقاله در آن منتشر شده را همراه با اطلاعات مقاله، تاریخ انتشار و شماره صفحه در فرم وارد کند. اشخاص می توانند گزینه های موجود دیگر، مانند کنفرانس یا کتاب را جهت ثبت سایر مطالب علمی منتشر شده مورد انتخاب قرار دهند.
ممکن است برخی از افراد با این سوال که چرا باید مقاله را در Google Scholar ثبت کرد؟ مواجه شوند. به طور کلی باید توضیح داد که گوگل اسکولار مقاله یک موتور جستجوی مناسب برای دسترسی به منابع علمی معتبر به حساب آمده و شخص با ثبت مقاله خود در scholar.google.com امکان مشاهده آن را برای محققان بیشتری فراهم می کند. امکان دارد پژوهشگران خارجی نیز موفق به دسترسی به مقالات محققان ایرانی شده و از آن ها استفاده نمایند. به طور معمول چکیده مطالب علمی به زبان انگلیسی نوشته شده تا پژوهشگران سراسر جهان امکان استفاده از مطالب را داشته باشند.
نحوه جستجو در گوگل اسکولار
نحوه جستجو در گوگل اسکولار تا حدودی شبیه به نحوه جستجو در گوگل بوده، اما آشنایی با امکانات ویژه برای یافتن منبع معتبر مفید است. راهنمای تصویری جستجو در گوگل اسکولار فارسی در زیر آورده شده اما باید توجه داشت که نتایج جستجو به زبان فارسی مطلوب نبوده و با جستجوی کلید واژه انگلیسی، می توان به نتایج بیشتری دسترسی یافت. متقاضیان با نصب این برنامه می توانند دسترسی راحت تری به امکانات آن داشته باشند.
اشخاص پس از جستجوی نشانی scholar.google.com در مرورگر باید کلید واژه خود را در فرم جستجو تایپ کنند.
در ادامه می توان یکی از مقالات نمایش داده شده را انتخاب نموده یا Save کرده و ستاره را در حالت روشن قرار داد. متن سبز رنگ زیر نشانی صفحه مقاله حاوی اطلاعاتی در خصوص نام نویسنده، محل و سال نشر و نام ناشر است. گزینه Cited by مندرج در بخش زیر مقالات بیانگر این است که مقاله تاکنون چند بار مورد استناد قرار گرفته و از طریق کلیک بر روی Related Articles نیز می توان به سایر مقالات مرتبط دسترسی یافت. امکان فیلتر کردن نتایج جستجو با استفاده از گزینه های Any time، Sort by relevance، Any type وجود دارد. با کلیک بر روی Create Alert نتایج از طریق ایمیل برای شخص ارسال می شود.
اشخاص همچنین می توانند گزینه Advanced search را از منو انتخاب کرده تا جستجوی پیشرفته تری انجام دهند.
تصویر فرم جستجوی پیشرفته در قسمت زیر آورده شده است. اشخاص همچنین می توانند هنگام جستجوی ساده در سایت گوگل اسکولار فارسی یا انگلیسی از عملگرهای بولی یا منطقی استفاده کرده تا نتیجه جستجو دقیق تر باشد. محبوب ترین عملگرها AND، OR، و Not بوده که برای مثال با جستجوی Success Not Successful می توان از موتور جستجو خواسته تا تنها مقالات با کلمه کلیدی Success را نمایش داده و موارد حاوی Successful را نمایش ندهد. با استفاده از ~ قبل از کلیدواژه می توان درخواست کرد که کلیه مترادف های کلمه نیز جستجو و بازیابی شوند.
لازم به ذکر است که عدم آشنایی با قوانین جستجو در Google Scholar تا حدودی باعث سردرگمی شده و به همین دلیل باید به برخی از نکات توجه داشت. شیوه جستجو در scholar.google.com مشابه گوگل بوده، اما اشخاص نباید سوالات یا متون بلند را در فیلد جستجو درج نمایند، زیرا جستجوی یک کلیدواژه منجر به دسترسی به نتایج مناسب تری خواهد شد. برای مثال جستجوی عبارت راز موفقیت چیست؟ احتمال دسترسی به مقالات معتبر و مرتبط را کاهش داده در حالی که با جستجوی عبارت موفقیت، موارد مرتبط تری نمایش داده می شوند.
نحوه دانلود مقالات از گوگل اسکولار
مقالات مندرج در سایت گوگل اسکولار فارسی یا انگلیسی به دو دسته رایگان و غیر رایگان تقسیم می شود. اگر مقاله در سایت های معتبر خارجی به صورت پولی عرضه شده باشد، scholar.google.com اجازه انتشار رایگان مدرک را نداشته اما باید اشاره کرد که این سایت امکان دانلود فایل تمام متن منابع رایگان را با یک کلیک فراهم نموده است. در خصوص نحوه دانلود مقالات از گوگل اسکولار باید توضیح داد که اشخاص ابتدا باید نشانی سایت گوگل اسکولار فارسی یا انگلیسی یعنی scholar.google.com را در مرورگر مورد جستجو قرار داده و سپس یک کلید واژه را جستجو نمایند.
در ادامه می توان روی گزینه PDF یا HTML مندرج در کنار مقالات کلیک کرده تا دانلود صورت گیرد. البته اگر اشخاص گزینه HTML را انتخاب نمایند، متن مقاله در مرورگر نمایش داده شده و نیاز به دانلود آن نمی باشد. گزینه دریافت فایل PDF یا HTML در کنار کلیه مقالات مندرج در گوگل اسکولار مشاهده نشده و برای دریافت برخی از منابع باید وارد سایت مجله یا ژورنال اصلی شد. در ادامه اشخاص می توانند با استفاده از ویزا کارت یا مستر کارت هزینه ها را از طریق درگاه پرداخت بین المللی واریز نموده و به فایل مد نظر دسترسی یابند. با کلیک بر روی گزینه All Versions در گوگل اسکولار ممکن است ویرایش های رایگان برخی از مقالات نمایش داده شود.
لازم به ذکر است که برخی از دانشگاه ها اشتراک پایگاه های اطلاعاتی یا مجلات را خریداری کرده تا دانشجویان با استفاده از پراکسی دانشگاه به صورت رایگان به مقالات دسترسی یابند. سایت هایی مانند z-lib.io یا sci-hub.usualwant.com امکان دسترسی رایگان به برخی از مقالات پولی را با استفاده از پروکسی فراهم کرده که برای استفاده از آن ها می بایست ابتدا نشانی دانلود مقاله را از سایت scholar.google.com پیدا و کپی کرده و در سایت های مذکور درج نمود.
سایر امکانات گوگل اسکولار
مواردی مانند Metrics، پروفایل من و کتابخانه من جزو سایر امکانات گوگل اسکولار به حساب آمده که آشنایی با آن ها مفید خواهد بود. لازم به ذکر است افراد با نصب آن می توانند از امکانات بیشتری استفاده نمایند. سایت scholar.google.com در واقع به دو گروه نویسندگان و محققان خدمات الکترونیکی ارائه داده و فرآیند دسترسی به منابع معتبر را ساده کرده است. لیست امکانات سامانه به شرح زیر می باشد:
در این قسمت می توان یکی از گزینه های Top publications یا Public access mandates را برای دسترسی به مقالات انتخاب کرده که با کلیک بر روی اولین مورد، لیست مقالات پر استناد در 5 سال گذشته نمایش داده می شود. در قسمت Public access mandates نیز برخی از اطلاعات آماری قابل بررسی می باشد.
کاربران مهمان به این قسمت دسترسی نداشته اما محققان و پژوهشگران دارای حساب کاربری در سایت، می توانند اطلاعات پروفایل خود را ویرایش کرده و بروزرسانی نمایند.
در این قسمت لیست مقالات ذخیره شده هنگام جستجو در سایت گوگل اسکولار فارسی یا انگلیسی نمایش داده می شود. در واقع اگر فرد هنگام مشاهده نتایج جستجو گزینه Save را انتخاب کرده باشد، مقاله مورد نظر در این قسمت قرار می گیرد.
برای استفاده از این خدمت ابتدا باید وارد حساب کاربری در گوگل اسکولار شده تا در ادامه امکان تنظیم هشدار یا Alert فراهم شود. به طور معمول اشخاص از طریق فعال سازی Alert از گوگل خواسته تا در صورت انتشار مقالاتی در حوزه موضوعی خاص برای آنان یک ایمیل جهت اطلاع رسانی ارسال نماید.
نام و نام خانوادگی، دانشگاه محل فعالیت و نشانی ایمیل تمامی پژوهشگرانی که در گوگل اسکالر ثبت نام کرده اند در پروفایل آنان درج شده و قابل مشاهده می باشد. افراد می توانند شاخص H-Index محققان را همراه با تعداد مقالات و میزان استنادات بررسی کنند.
در خصوص سایر امکانات گوگل اسکولار باید توضیح داد که زبان سایت قابل تغییر بوده و همچنین می توان کلید واژه مورد نظر را به هر زبانی مورد جستجو قرار داد. استفاده از امکانات scholar.google.com رایگان است اما دانلود کلیه مقالات رایگان نبوده و مجلات تعرفه های خاصی را در نظر گرفته اند. با این حال خلاصه برخی از مقالات یا کتب علمی به صورت رایگان در سایت ارائه شده و قابل مطالعه است.
جستجو در گوگل در اغلب مواقع اشخاص را به پاسخ سوالات خود رسانده اما برای نگارش مقاله یا پایان نامه شخص نیاز به منابع معتبر تری دارد. به همین دلیل موتور جستجوی علمی گوگل اسکالر مورد استفاده بسیاری از اساتید دانشگاه و محققان قرار می گیرد. هرچقدر به یک مقاله موجود در سایت مذکور بیشتر استناد شده باشد، ارزش علمی مطلب بالاتر رفته و استناد به آن ارزش نوشته جدید محقق را بالا می برد.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص گوگل اسکولار scholar.google.com، سایت گوگل اسکولار فارسی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.