برای مشاوره تعداد واحد های دکتری
برای مشاوره تعداد واحد های دکتری
امروزه، اغلب دانشجویان در کنار تحصیل در مقاطع مختلف به انجام کار مشغول هستند. در واقع هر چه مقطع و دوره تحصیلی دانشجو بالاتر باشد، احتمال اشتغال به کار او در حین تحصیل نیز افزایش می یابد. از این رو حفظ توازن میان کار و تحصیل می تواند در پیشبرد اهداف دانشجو موثر می باشد. این موضوع در مقطع دکتری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به گونه ای که با افزایش تعداد واحدهای دکتری، زمان آزاد دانشجو نیز کاهش خواهد یافت.
بنابراین اطلاع از حداقل واحد در هر ترم دکترا و مجموع تعداد واحد های دکتری می تواند در فرآیند برنامه ریزی دانشجو تاثیر مثبت داشته باشد. به همین دلیل در این مقاله به بررسی تعداد واحدهای دکتری، حداقل واحدهای دکتری در هر ترم پرداخته شده است. در ادامه نیز به پاسخ سوال طول دوره دکترا چند سال است و تعداد واحدهای رساله دکتری نیز اشاره شده است.
تعداد واحد های دکتری
یکی از مقاطع تحصیلی دانشگاهی، مقطع دکتری می باشد که در حقیقت بالاترین دوره تحصیلی در جهان محسوب می شود. لازمه تحصیل در مقطع دکتری، گذراندن موفقیت آمیز دوره کارشناسی ارشد و دریافت مدرک این دوره می باشد. متقاضیان شرکت در دوره دکتری به صورت با آزمون و بدون آزمون می توانند نسبت به شرکت در این دوره تحصیلی اقدام نمایند. در واقع تمام متقاضیان قابلیت شرکت در دوره های دکترا در انواع دانشگاه های سراسری و آزاد را دارند. در رابطه با تعداد واحد های دکتری می توان این طور گفت که بسته به رشته تحصیلی دانشجویان، تعداد واحدها نیز متفاوت خواهد بود. اما میانگین تعداد واحدهای مقطع دکتری، 36 واحد در نظر گرفته شده است.
دانشجویان مقطع دکتری در رشته های مهندسی، علوم انسانی، هنر، علوم پزشکی، علوم پایه و کشاورزی، ملزم به گذراندن 36 واحد درسی می باشند. گفتنی است که تنها در صورتی مدرک فارغ التحصیلی دکترا به این افراد تعلق خواهد گرفت که این 36 واحد را با موفقیت سپری کنند.
به طور کلی، دوره دکتری به دو بخش آموزشی و پژوهشی تقسیم شده است. بخش آموزشی، 12 الی 18 واحد از مجموع واحدهای مقطع دکتری را شامل می شود. بخش پژوهشی نیز شامل 18 الی 24 واحد خواهد بود. هر دو بخش از اهمیت بالایی برخوردار هستند و می توان این طور گفت که شرکت در دوره پژوهشی مستلزم شرکت در آزمون جامع دکتری می باشد. همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، دانشجویان مقطع دکتری می بایست نسبت به سپری کردن 36 واحد درسی و پژوهشی اقدام نمایند. این تعداد واحد دکتری در تمام دانشگاه های سراسری و آزاد یکسان می باشد. به علاوه کسب نمره قبولی در آزمون جامع دکتری، لازمه ورود به دوره پژوهشی و دریافت مدرک دکترا می باشد.
دکترا چند سال است
مدرک دکتری در حال حاضر بالاترین مدرک علمی در جهان است که پس از اتمام پژوهش های تخصصی و تحصیل در رشته و گرایش تخصصی انتخاب شده توسط دانشجو، به او تعلق خواهد گرفت. اما یکی از سوالات متقاضیان مقطع دکتری این است که دکتری چند سال است؟ و یا طول دوره دکترا چند سال است؟
پاسخ به سوال "هر ترم چند واحد است" بستگی به عوامل متعددی دارد. بنابراین در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مقطع دکترا در کشورهای مختلف، طول دوره متفاوتی دارد. برای مثال طول مقطع دکترا در کشور ایران، 3 الی 4 سال می باشد که تحت شرایط خاص، سنوات تحصیلی دکترا تا 5 سال نیز قابل افزایش خواهد بود. تعداد واحدهای هر ترم تحصیلی نیز 36 واحد می باشد. در صورتی که در کشور آمریکا، به طور معمول این مقطع تحصیلی 3 سال به طول می انجامد. نا گفته نماند که دوره دکتری در این کشور تا 6 سال نیز قابل افزایش می باشد.
در حقیقت، تعداد سال های تحصیلی دوره دکتری و تعداد واحد های دکتری به نیمه وقت یا تمام وقت بودن دوره بستگی دارد. این مقطع که پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد و دریافت مدرک آن آغاز می شود، به صورت پژوهش محور است. دوره دکتری پس از ارائه رساله دکتری به دانشگاه محل تحصیل به پایان خواهد رسید و متقاضی می تواند در دوره های فوق دکتری نیز شرکت نماید. لازم به ذکر است که مدرک فوق دکتری در دسته مدارک دانشگاهی قرار نمی گیرد و بیشتر جنبه تجربه کاری را برای متقاضی دارد.
طول دوره دکتری دانشگاه آزاد
مدرک دکتری بالاترین مدرک علمی و دانشگاهی در ایران و جهان محسوب می شود. همان طور که پیش تر نیز اشاره شد، برای دریافت این مدرک، دانشجویان باید پژوهش های تخصصی مربوط به رشته و گرایش خود را سپری کرده و در دفاع از رساله دکتری نیز موفق عمل کنند. در پاسخ به این سوال که طول دوره دکترا چند سال است، می توان این طور گفت که طول دوره دکترا در کشورهای مختلف، متفاوت می باشد. به عنوان مثال، طول دوره دکتری دانشگاه آزاد تا حداکثر 9 نیم سال خواهد بود. بر اساس قوانین دانشگاه آزاد کشور، در صورتی که دانشجو نتواند رساله خود را در این مدت تکمیل کرده و از آن دفاع کند، از ادامه تحصیل در رشته مورد نظر محروم خواهد شد.
به طور کلی در کشور ایران، تحصیل در مقطع دکتری در دانشگاه های آزاد و دولتی، 3 تا 5 سال می باشد. این مقطع که بالاترین مقطع تحصیلی است، پس از اتمام دوره کارشناسی ارشد آغاز شده و به شکل پژوهش محور ادامه خواهد یافت. یکی از قوانین اصلی تحصیل در دوره دکتری، رعایت حداقل و حداکثر تعداد واحدهای هر ترم تحصیلی است که بسته به رشته متفاوت خواهد بود. به این دلیل که سنوات تحصیلی در مقطع دکتری بسیار محدود است، دانشجویان دوره دکتری باید به گونه ای انتخاب واحد کنند که دچار مشکل اتمام سنوات نشوند.
لازم به ذکر است که پاسخ سوال طول دوره دکترا چند سال است و تعداد واحدهای قابل اخذ در این مقطع، از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعیین می شود. بنابراین دانشجویان دکتری در دانشگاه های آزاد اسلامی نیز موظف به اخذ این تعداد واحدهای تعیین شده در هر ترم تحصیلی می باشند. نا گفته نماند که دانشجویان مقطع دکتری که در دانشگاه های آزاد به تحصیل می پردازند، جهت کوتاه کردن طول دوره خود می توانند نسبت به اخذ ترم تابستانی اقدام نمایند. بنابراین در صورتی که ترم تابستان برای مقطع تحصیلی دکتری در دانشگاه های آزاد ارائه شود، دانشجویان مجاز به انتخاب حداقل 6 واحد درسی در این ترم خواهند بود.
رساله دکتری چند واحد است
دانشجویان مقطع دکتری می بایست تعداد واحدهای آموزشی و پژوهشی مشخصی را سپری کنند. مطابق با بخشنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشجویان مقطع دکتری باید به سپری کردن 12 الی 18 واحد آموزشی و 18 الی 24 واحد پژوهشی بپردازند. در این مقاله به طور کامل اشاره شد که طول دوره دکترا چند سال است. اما بخش مهمی از آن رساله دکتری می باشد که تمام دانشجویان دکتری موظف به سپری کردن آن هستند.
در حقیقت، واحدهای پژوهشی همان رساله دکتری هستند که پس از اتمام واحدهای آموزشی توسط دانشجو اخذ می شود. بنابراین در پاسخ به سوال "رساله دکتری چند واحد است"، این طور می توان گفت که 18 الی 24 واحد از مجموع واحدهای تحصیلی دانشجوی دکتری، مربوط به امور پژوهشی و رساله خواهد بود. نکته حائز اهمیت این است که دانشجویان مقطع دکتری پس از گذراندن واحدهای آموزشی باید در آزمون جامع دکتری شرکت کنند. در صورت قبولی در این آزمون که در دو بخش کتبی و شفاهی برگزار می شود، دانشجو مجاز به انتخاب واحدهای پژوهشی و رساله دکتری خواهد بود.
در واقع دانشجوی دکتری پس از گذراندن سه ترم تحصیلی و قبولی در آزمون جامع دکتری، به مدت 4 الی 6 ترم زمان برای تکمیل رساله یا تز دکتری و دفاع از آن خواهد داشت. همان طور که به طور کامل توضیح داده شد، آخرین مرحله از مقطع دکتری، گذراندن واحدهای پژوهشی و ارائه رساله دکتری است که مستلزم تهیه پروپوزال می باشد. به دانشجویان مقطع دکتری پیشنهاد می شود که پیش از آغاز فرآیند تهیه رساله، مقالاتی در رابطه با نحوه نگارش رساله دکترا را مورد مطالعه قرار دهند.
حداقل واحدهای دکتری هر ترم
در مقطع تحصیلی دکتری به دلیل محدودیت در سنوات تحصیلی، رعایت تعداد واحدهای مجاز برای هر ترم از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو دانشجویان دکتری با انتخاب تعداد واحدهای مناسب از ایجاد مشکل اتمام سنوات تحصیلی جلوگیری نمایند. نکته قابل توجه این است که تعداد واحدهای مجاز جهت اخذ دانشجویان در ترم های تحصیلی، توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تعیین می شود. بنابراین، دانشجویان می بایست مطابق با حداقل و حداکثر واحدهای تعیین شده به انتخاب واحد بپردازند.
حداقل واحد در هر ترم دکتری، 6 واحد می باشد. به این معنا که کلیه دانشجویان مقطع دکترا موظف به رعایت این حداقل واحد می باشند. بنابراین، تعداد واحدهای دانشجویان در هر ترم تحصیلی نباید کمتر از 6 واحد باشد. نا گفته نماند که این تعداد واحد، حداقل واحدهای مجاز برای آغاز هر یک از ترم های تحصیلی در مقطع دکتری است و دانشجویان می توانند به انتخاب واحدهای بیشتر نیز بپردازند.
دانشجویانی که در پایان ترم تحصیلی، موفق به کسب حداقل معدل 15 شوند، می توانند به صورت عادی در ترم های بعد نیز شرکت نمایند. در غیر این صورت، اگر دانشجویی موفق به کسب معدل 15 نشود و معدل او کمتر از این میزان باشد، مشروط خواهد شد. دانشجویان مشروطی نیز مجاز به انتخاب حداکثر 6 واحد درسی برای ترم بعد خواهند بود. در مجموع، باید در نظر داشت که تمام دانشجویان دوره دکتری موظف به رعایت حداقل و حداکثر واحدهای تحصیلی هستند. در صورت عدم رعایت حداقل واحدهای دکتری هر ترم، سنوات مجاز دانشجو به اتمام خواهد رسید و منجر به اخراج دانشجو خواهد شد.
نا گفته نماند که تنها در یک صورت دانشجویان می توانند کمتر از 6 واحد اخذ کنند. این امکان زمانی برای دانشجو فراهم خواهد شد که تعداد واحدهای باقی مانده دانشجوی دکتری، کمتر از 6 واحد باشد. در واقع در صورتی تعداد واحدهای باقی مانده دانشجو کمتر از 6 واحد خواهد بود که او در آخرین نیم سال تحصیلی دوره دکتری باشد.
حداکثر تعداد واحد دکتری هر ترم
مقطع دکتری به دلیل ارزشمندی بالاتر مدرک دکتری در جهان، پیچیدگی و سختی های بیشتر نسبت به دیگر مقاطع تحصیلی دارد. از این رو بهتر است دانشجویان متقاضی تحصیل در این دوره، نسبت به روند کلی آن اطلاع بیشتری کسب کنند. به طور کلی یکی از سوالات مهم دانشجویان در مقاطع تحصیلی مختلف این است که تعداد واحد هایی که باید پاس کنیم چقدر است؟ برای پاسخگویی به این سوال بهتر است بدانید که بسته به رشته انتخابی دانشجو، تعداد واحدهای تحصیلی مجاز نیز متفاوت خواهد بود.
در این مقاله به طور کامل به حداقل تعداد واحدهای دکتری در هر ترم پرداخته شده است. حداکثر تعداد واحد های دکتری هر ترم مطابق تصمیم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، 10 واحد می باشد. به این معنا که دانشجویان مقطع تحصیلی دکتری در هر ترم تحصیلی مجاز به انتخاب 6 الی 10 واحد درسی خواهند بود. دانشجویان زمانی می توانند حداکثر انتخاب واحد دکترا را داشته باشند که در پایان هر ترم تحصیلی موفق به کسب حداقل معدل 15 شوند. گفتنی است که اگر دانشجویی در ترم تحصیلی موفق به کسب حداقل معدل 15 نشود، مشروط خواهد شد. در صورت مشروطی، دانشجو مجاز به انتخاب حداقل واحدهای تعیین شده در هرم ترم خواهد بود.
همچنین در صورتی که دانشجویی موفق به کسب معدل الف شود، می تواند تا حداکثر 10 واحد از دروس جبرانی، تخصصی اختیاری را در ترم بعد انتخاب نماید. در مجموع، دانشجویان این مقطع برای رعایت سقف تعداد واحد های دکترا باید از حداقل و حداکثر تعداد واحدهای مجاز در هر ترم مطلع باشند.
همان طور که در بندهای پیش اشاره شد، دانشجویان در صورت تمایل می توانند به شرکت در ترم تابستان نیز بپردازند. حداقل تعداد واحدهای مجاز در ترم تابستان 6 واحد و حداکثر تعداد واحد نیز 8 واحد می باشد. لازم به ذکر است که دانشجویان دکتری که در حال تحصیل در دانشگاه های آزاد هستند، می توانند نسبت به شرکت در ترم های تابستانی اقدام نمایند. در واقع دانشگاه های سراسری و دولتی، واحدهای ویژه ای برای دانشجویان مقطع دکترا در نظر نگرفته اند و ترم تابستان صرفا برای دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه های دولتی در نظر گرفته شده است.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص تعداد واحد های دکتری و طول دوره دکترا چند سال است را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.