برای مشاوره معرفی رشته مددکاری اجتماعی
برای مشاوره معرفی رشته مددکاری اجتماعی
رشته مددکاری اجتماعی یکی از رشته های پر تقاضا در کشور است که پس از فارغ التحصیلی می تواند موقعیت های شغلی بسیار زیادی را برای افراد به ارمغان آورد. اما به دلیل عدم آشنایی افراد با این رشته، گرایش ها و بازارکار آن، دانشجویان اغلب با این سوال مواجه می شوند که رشته مددکاری اجتماعی چیست، یا این که آیا بازارکار برای فارغ التحصیلان، به ویژه خانم ها، مناسب است یا خیر؟ عدم اطلاع از این موارد اغلب باعث می شود که افراد علی رغم علاقه به این رشته، آن را انتخاب نکنند.
رشته مددکاری اجتماعی در حال حاضر یکی از بهترین رشته ها با درخواست های بسیار زیاد در بازارکار است. بسیاری از مراکز و اورژانس های اجتماعی به مددکار اجتماعی در حوزه های مختلف نیازمند هستند. به همین دلیل هم دانشجویان بسیاری به این رشته علاقه مند شده اند. اما پیش از انتخاب این رشته، بهتر است که با نکاتی از جمله دروس، گرایش ها و بازارکار آن آشنایی کامل داشت. در همین راستا در ادامه این مطلب به این موضوع که رشته مددکاری اجتماعی چیست و معرفی زیرشاخه های آن پرداخته شده است.
رشته مددکاری اجتماعی چیست؟
رشته های مددکاری اجتماعی، یکی از رشته های پرطرفداری است که امروزه در بین دانشجویان رواج پیدا کرده و بسیاری از افرادی که قصد دارند تا تحصیلات تکمیلی و عالیه و خود را در دانشگاه ادامه بدهند، رشته مددکاری اجتماعی را به عنوان رشته اصلی خود انتخاب می کنند. اما برای افرادی که با این رشته آشنایی ندارند، تنها نام آن را شنیده اند یا این که به تازگی تحقیق درباره آن را شروع کرده اند، این سوال به میان می آید که رشته مددکاری اجتماعی چیست؟ در ادامه این بخش به توضیح این موضوع بیشتر پرداخته شده است.
فارغ التحصیلان رشته مددکاری اجتماعی می توانند در مراکز مختلف، به افرادی که به کمک های اجتماعی، مشاوره یا راهنمایی نیاز دارند، کمک کنند. عمدتا این افراد به مردم کمک می کنند تا درک بهتری از خود پیدا کرده، بتوانند با مشکلات خود مقابله کرده، برای حل مشکلات خود راه حل های منطقی پیدا کرده و بتوانند بحران های مختلف را پشت سر بگذارند. افرادی که قصد دارند تا در رشته مددکاری اجتماعی تحصیل کنند، باید حس همدلی بالا و روحیه بسیاری قوی داشته باشند.
رشته مددکاری اجتماعی در حال حاضر بازارکار بسیار خوبی دارد. افرادی که بتوانند مدرک مددکاری اجتماعی خود را از مراکز تحصیلی و دانشگاه های معتبر دریافت کنند، می توانند در مراکز مختلف استخدام و مشغول به کار شوند. همچنین امکان فعالیت به صورت خویش فرما و بدون استخدام شدن هم وجود دارد. البته باید این موضوع را هم در نظر گرفت که رشته مددکاری اجتماعی گرایش های مختلفی داشته که هرکدام بازارکار جداگانه ای دارند. در ادامه مطلب به معرفی زیر شاخه های مختلف آن پرداخته شده است.
زیر شاخه های رشته مددکاری اجتماعی
در بخش قبلی یک توضیح کلی درباره این که رشته مددکاری اجتماعی ارائه شده. همچنین به این موضوع اشاره شد که مددکاری اجتماعی زیرشاخه های مختلفی داشته و علاقه مندان به این رشته می توانند در گرایش های مختلف آن تحصیل کنند. اکنون شاید برای بسیاری از افراد این سوال به میان بیاید که زیر شاخه های رشته مددکاری اجتماعی کدام اند؟ در ادامه این بخش به معرفی زیر شاخه های مختلف مددکاری اجتماعی پرداخته شده است.
برخی از زیرشاخه ها در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد را می توان در تصویر فوق مشاهده کرد. علاوه بر این گرایش ها، گرایش های دیگری هم برای مددکاری اجتماعی وجود داشته که فارغ التحصیلان این رشته می توانند در آن مشغول به کار شوند. در ادامه این بخش برخی از این گرایش ها ارائه شده است:
مددکاری اجتماعی خانواده یکی از زیرشاخه ها و گرایش های مددکاری اجتماعی است. خانواده هایی که با مشکلات و بحران های مختلف مواجه هستند، می توانند به مددکاری اجتماعی خانواده مراجعه کنند. مددکار اجتماعی خانواده به آن ها کمک می کند تا ریشه مشکلات خود را پیدا کرده و در راستای بهتر شدن اوضاع خانواده تلاش کنند.
مددکار اجتماعی کودک به تمامی خانواده هایی که کودک دارند، کمک می کند تا مشکلات تربیتی و رفتاری کودکان خود را برطرف کنند. همچنین مددکاری اجتماعی کودک به کودکانی که مورد سوءاستفاده یا تنبیه های سخت قرار می گیرند، کمک می کنند.
مددکار اجتماعی معلولین برای این تعلیم دیده است که به معلولین و خانواده های آن ها کمک کند تا بتوانند یک روتین زندگی مناسب با شرایط خود پیدا کنند. این افراد باید نحوه برخورد صحیح به معلولین را به خانواده های آن ها آموزش داده و به خود معلولین هم کمک کنند تا مانند هر فرد دیگری در جامعه زندگی کنند.
مددکار اجتماعی سالمندان در بیشتر اوقات در خانه های سالمندان مشغول به فعالیت هستند. این دسته از مددکاران به سالمندان کمک می کنند تا با شرایط جدید خود از جمله اسکان در خانه سالمندان، مشکلات روحی و مشکلات جسمی مختلف رو به رو شوند. همچنین در برخی از موارد هم به خانواده سالمندان کمک می کنند تا رفتار مناسب تری با آن ها داشته باشند.
افرادی که در شرایط بحرانی و اورژانسی بوده و نیاز به کمک سریع داشته باشند، با مددکار اجتماعی اورژانسی تماس می گیرند. موارد اورژانسی طیف گسترده ای داشته که برخی از آن ها شامل آزار خانگی، کودک آزاری و بسیاری موارد دیگر می شوند. کار مددکار اجتماعی اورژانسی این است که به این افراد کمک کرده یا این که آن ها را به مراجع مربوطه راهنمایی کند.
مددکار روانشناختی اجتماعی به مشکلات روحی و روانی افرادی که دچار مشکل شده اند، کمک می کند. با استفاده از تکنیک هایی که از رشته روانشناسی سرچشمه گرفته اند، مددکاران اجتماعی روانشناختی هم می توانند در مبارزه با ترس ها، اضطراب ها و مشکلات روانی از این قبیل به افراد کمک کنند. در برخی از موارد هم آن ها را به یک روانشناس یا روانپزشک معرفی می کنند.
افرادی که به انواع مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشند، می توانند با کمک مددکار اجتماعی اعتیاد، ترک کنند. مددکار اجتماعی اعتیاد به طور معمول در کمپ ها یا مراکز ترک اعتیاد مشغول به فعالیت هستند. اما خانواده ها می توانند با مددکاران اجتماعی اعتیاد تماس گرفته و در صورت تمایل به ترک در خانه، از آن ها کمک بگیرند.
مددکار اجتماعی آموزش و پرورش، مشاورانی هستند که در مدرسه مشغول به کار می شوند. کار این دسته از مددکاران این است که به دانش آموزان در پیدا کردن مسیر خود کمک کرده و مشکلات آن ها را حین تحصیل برطرف کنند. دانش آموزانی که در منزل با والدین خود دچار مشکل شده باشند هم می توانند از مددکاران اجتماعی آموزش و پرورش کمک بگیرند.
دروس رشته مددکاری اجتماعی
در بخش های قبلی به معرفی رشته مددکاری و معرفی زیر شاخه های آن پرداخته شد. اکنون برای بسیاری از افرادی که به این رشته علاقه مند شده اند، این سوال به میان می آید که دروس رشته مددکاری اجتماعی چیست؟ دروس رشته مددکاری اجتماعی در ابتدا شامل یک سری دروس تخصصی پایه می شوند. علاوه بر دروس تخصصی می توان دروس اختیاری و دروس پایه را هم در چارت مشاهده کرد. در ادامه می توان یک نگاه کلی به دروس رشته مددکاری اجتماعی برای مقاطع تحصیلی مختلف انداخت.
دروس رشته مددکاری اجتماعی در مقطع کارشناسی به طور کلی شامل دروس پایه این رشته می شوند. در این مقطع افراد باید یک آشنایی کلی با مفهوم تمامی گرایش ها و شاخه های مددکاری اجتماعی پیدا کرده و درباره آن اطلاعات بیشتری به دست بیاورند. برخی از مهم ترین دروس رشته مددکاری اجتماعی در مقطع کارشناسی را می توان در این فایل مشاهده کرد.
برای دانلود فایل دروس رشته مددکاری اجتماعی در مقطع کارشناسی کلیک کنید.
در مقطع کارشناسی ارشد افراد می توانند گرایش مورد علاقه خود را انتخاب کرده و در آن مشغول به تحصیل شوند. در این مقطع دروس اختصاصی شده و تماما شامل دروس مربوط به رشته و گرایش مورد نظر افراد می شود تا بتوانند مهارت و اطلاعات خود را درباره آن زیر شاخه تقویت کنند. برخی از مهم ترین دروس رشته مددکاری اجتماعی در مقطع فوق لیسانس یا کارشناسی ارشد را می توان در این فایل مشاهده کرد.
برای دانلود فایل دروس رشته مددکاری اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد کلیک کنید.
دروس رشته مددکاری اجتماعی دکتری به طور معمول، نسخه ای حرفه ای تر و تخصصی تر از گرایش های کارشناسی ارشد است. افرادی که پس از مقطع کارشناسی ارشد بخواهند به صورت تخصصی روی یک گرایش تحقیق و مطالعه کنند می توانند وارد مقطع دکتری شوند. لیست دروس مربوط به رشته مددکاری اجتماعی در مقطع تحصیلی دکتری را می توان در این فایل به صورت دقیق مشاهده کرد.
برای دانلود فایل دروس رشته مددکاری اجتماعی در مقطع دکتری کلیک کنید.
داوطلبان با دانلود فایل های فوق می توانند دروس رشته مددکاری اجتماعی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری را مشاهده نمایند. افراد درصورتی که به دروس این رشته علاقه داشته باشند می توانند نسبت به انتخاب هریک از گرایش های مددکاری اجتماعی اقدام نمایند. لازم به ذکر است که داوطلبان چارت اصلی و دقیق را باید از سایت خود دانشگاه و برای رشته و مقطع تحصیلی مربوطه دریافت نمایند.
رشته مددکاری اجتماعی برای خانم ها
در این مطلب درباره این که رشته مددکاری اجتماعی چیست توضیحاتی ارائه شد و به معرفی زیر شاخه ها و دروس آن هم پرداخته شد. اما سوال اصلی بسیاری از داوطلبان خانم این است که آیا رشته مددکاری اجتماعی برای خانم ها رشته مناسبی است؟ یا این که آیا خانم ها می توانند در بازار کار رشته مددکاری اجتماعی مشغول به کار شوند؟ در ادامه این بخش، درباره رشته مددکاری اجتماعی برای بانوان توضیحات کامل تری ارائه شده است.
رشته مددکاری اجتماعی می تواند یکی از بهترین و مناسب ترین رشته های موجود برای خانم ها باشد. خانم های به دلیل داشتن همدلی بیشتر و توانایی در برقرار ارتباط بهتر، می توانند به یک مددکار اجتماعی بهتری تبدیل شوند. همچنین در جامعه هم بسیاری از مراکز و شرکت هایی که به مددکار اجتماعی نیاز دارند، ترجیح می دهند که خانم ها را استخدام کنند. به همین دلیل هم رشته مددکاری اجتماعی تبدیل به یکی از بهترین رشته های موجود برای خانم ها شده است.
مددکاران اجتماعی خانم می توانند بدون هیچ محدودیتی در تمامی زیر شاخه ها و گرایش های مختلف این رشته مشغول به کار شوند. اما برخی از محبوب ترین این زیرشاخه ها برای خانم ها، شامل گرایش های مربوط به کودکان، خانواده، سالمندان و مددکاری اجتماعی اورژانسی می شود. بسیاری از کودکان ممکن است به خانم ها بیشتر از آقایان اعتماد کنند، همین طور خانم هایی که مورد خشونت خانگی قرار گرفته اند هم با یک مددکار اجتماعی خانم ارتباط بیشتری برقرار می کنند. در همین راستا بیشتر مددکاران اجتماعی کودک و خانواده، خانم هستند.
شغل های موجود در رشته مددکاری اجتماعی
در این مطلب به معرفی زیر شاخه های مختلف مددکاری اجتماعی پرداخته شد. بیشتر شغل های موجود در رشته مددکاری اجتماعی، با همان نام زیر شاخه های آن در دانشگاه شناخته می شوند. به طور مثال افرادی که در گرایش مددکاری اجتماعی اعتیاد تحصیل می کنند، با عنوان مددکار اجتماعی اعتیاد شناخته می شوند. اما شاید سوال برخی از افراد این باشد که برای پیدا کردن شغل به عنوان مددکار اجتماعی باید به کدام مراکز مراجعه کرد؟ در ادامه این بخش درباره مشاغل موجود در رشته مددکاری اجتماعی در مراکز گوناگون توضیحاتی ارائه شده است.
شغل های موجود در رشته مددکاری اجتماعی | |
مددکار اجتماعی بیمارستان ها |
مددکار اجتماعی مراکز حمایت از کودکان |
مددکار اجتماعی بهزیستی |
مددکار اجتماعی حمایت از زنان |
مددکار اجتماعی مدارس |
کارشناس اجتماعی در نهادهای دولتی |
مددکار اجتماعی مراکز ترک اعتیاد |
مدیر برنامه های اجتماعی در شرکت های مختلف |
اورژانس اجتماعی |
کارشناس مرکز رفاهی |
مددکار اجتماعی مراکز سالمندان |
مددکار اجتماعی روانشناختی در دادگاه ها |
فرصت های شغلی برای مددکاران اجتماعی علاوه بر موارد داخل جدول، شامل موارد بسیار دیگری هم می شود. افرادی که وارد این رشته می شوند می توانند پس از انتخاب گرایش خود، در بسیاری از مراکز و شرکت های مختلف مشغول به کار شوند. تنها کافی است که رشته خود را به خوبی شناخته و درباره مشاغل و عناوین شغلی موجود در آن تحقیق کنند. ناگفته نماند که فارغ التحصیلان رشته مددکاری اجتماعی می توانند به صورت خود اشتغالی هم مشغول به کار شوند.
بازارکار رشته مددکاری اجتماعی
در انتها سوال مهم که ممکن است برای تمامی علاقه مندان به رشته مددکاری اجتماعی به وجود بیاید این است که بازارکار رشته مددکاری اجتماعی به چه صورت است؟ بدیهی است که افراد علاوه بر داشتن علاقه به رشته مددکاری اجتماعی، به دنبال یک شغل مناسب هم بوده و می خواهند که از بازارکار این رشته اطلاعات بیشتری داشته باشند. در راستای اهمیت اطلاع از این موضوع، در ادامه این بخش درباره بازارکار رشته مددکاری اجتماعی توضیحات بیشتری ارائه شده است.
بازارکار رشته مددکاری اجتماعی در حال حاضر به دلیل افزایش گسترده آسیب های اجتماعی بسیار خود است. بسیاری از افراد امروزه با مفهوم مددکار اجتماعی آشنایی کاملی پیدا کرده و در صورت بروز مشکلاتی مانند مشکلات تربیتی فرزندان، مواجه شدن با خشونت خانگی و مواردی از این قبیل، با آن ها تماس می گیرند. به همین دلیل هم مراکز مختلفی اقدام به استخدام یک یا حتی در برخی موارد چندین مددکار اجتماعی کرده اند. بنابراین فارغ التحصیلان این رشته می توانند از تضمین بودن بازارکار آن مطمئن باشند.
بدیهی است که مانند هر رشته دیگری، در رشته مددکاری اجتماعی هم برخی از زیرشاخه ها و گرایش ها، بازارکار بهترین نسبت به سایر آن ها داشته باشند. در همین راستا به افراد توصیه می شود که ضمن در نظر گرفتن علاقه خود به گرایش های رشته مددکاری اجتماعی، حتما درباره بازارکار آن هم تحقیق کرده و مطمئن شوند که در حال حاضر، این رشته در جامعه اشباع نشده است. در این صورت می توانند انتخاب درستی داشته و آینده شغلی خود را هم تضمین کنند.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص رشته مددکاری اجتماعی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، بله. در متن مقاله درباره شرایط رشته مددکاری اجنماعی برای خانم ها مطالبی آمده است.