برای مشاوره نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی
برای مشاوره نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی
سازمان نظام مهندسی، مجموعه ای مستقل و مردم نهاد است که جهت وضع مقررات ملی ساختمان و نظارت بر اجرای خدمات مهندسی ایجاد شده است. عضویت در سازمان نظام مهندسی به کاربر این اجازه را می دهد تا فعالیت های خدماتی و تجاری خود را شروع نماید. زیرا مهندسان جهت کسب پروانه اشتغال و یا تاسیس دفاتر مهندسی، باید عضو سازمان نظام مهندسی باشند.
ممکن است برخی از کاربران با نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی آشنایی نداشته باشند، به همین منظور در این مقاله، ابتدا به تشریح عضویت نظام مهندسی پرداخته خواهد شد. سپس در بخش های بعد مطالبی در ارتباط با شرایط ثبت نام، مدارک مورد نیاز و نحوه عضویت در این سازمان ارائه می شود. همچنین در زمینه حق عضویت و مزایای عضویت در سازمان نظام مهندسی مطالبی در اختیار خوانندگان قرار خواهد گرفت.
عضویت نظام مهندسی
مهندسانی که قصد دریافت پروانه اشتغال و یا تاسیس شرکت های مهندسی و شروع فعالیت خود را دارند، باید عضو سازمان نظام مهندسی شوند. پس از عضویت، کاربر می تواند کد نظام مهندسی مختص به خود را دریافت نماید. نحوه عضویت نظام مهندسی نیز به این صورت است که کاربر باید به سایت نظام مهندسی استان محل زندگی خود مانند سایت سازمان نظام مهندسی استان البرز و غیره مراجعه کند.
یکی از شرایط اصلی جهت عضویت در سازمان نظام مهندسی این است که فرد دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشته های مربوط به حوزه ساختمانی باشد. افراد دارای مدرک در یکی از رشته های عمران، معماری، مکانیک، برق، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک می توانند در آزمون نظام مهندسی شرکت نموده و پس از قبولی، کارت عضویت نظام مهندسی دریافت نمایند. یکی از امکاناتی که پس از عضویت در این سازمان به کاربر داده می شود، پروانه اشتغال می باشد.
قابل ذکر است که جهت شرکت در آزمون نظام مهندسی نیازی به عضویت متقاضی نیست و کاربر می تواند پس از قبولی در آزمون، اقدام به دریافت کارت عضویت نظام مهندسی نماید. مهندسان دارای مدرک کارشناسی پس از گذشت سه سال از زمان فارغ التحصیل شدن، دو سال پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد و یک سال پس از دریافت مدرک دکترا می توانند، جهت عضویت در سازمان نظام مهندسی اقدام نمایند.
عضویت در سازمان نظام مهندسی این امکان را به کاربر می دهد تا در انتخابات هیئت مدیره و انتخابات مربوط به سازمان مسکن و ساختمان شرکت کند. علاوه بر این اعضای این سازمان می توانند، تسهیلات مختلفی از صندوق رفاه مهندسان دریافت کنند. جهت عضویت در سازمان نظام مهندسی، شرایط و مدارکی مورد نیاز است که در بخش های بعد به آن ها پرداخته خواهد شد.
شرایط عضویت در نظام مهندسی
همانگونه که بیان شد، عضویت در سازمان نظام مهندسی جهت شروع فعالیت مهندسان در رشته های مرتبط با حوزه های ساختمانی است. برای این کار نیز شرایطی وجود دارد که کاربر پیش از اقدام به ثبت درخواست عضویت، بهتر است از آن ها اطلاع حاصل نماید. در ادامه این بخش شرایط عضویت در نظام مهندسی ارائه خواهد شد.
فرد باید حداقل شش ماه پیش از تاریخ ثبت درخواست عضویت، در استان مورد نظر اقامت داشته باشد و یا اینکه محل تولد وی باشد.
داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر در رشته های عمران، شهرسازی، معماری، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، نقشه برداری، ترافیک و دیگر رشته های مرتبط با رشته های ذکر شده.
فرد باید جهت عضویت سالانه و نیز ورودی، هزینه ای پرداخت نماید.
فرد نباید در سازمان نظام مهندسی استان دیگری عضو شده باشد.
به این ترتیب با آگاهی از شرایط ثبت نام ذکر شده، کاربران می توانند در صورت واجد شرایط بودن، نسبت به عضویت در سازمان نظام مهندسی استان خود اقدام و از مزایای آن استفاده نمایند. کاربر توجه داشته باشد که در زمان پر کردن فرم اطلاعات، در صورتی که محل تولد در شناسنامه با محل اقامت فعلی متفاوت می باشد، باید جهت احراز محل سکونت خود مدارکی مانند اجاره نامه، سند مالکیت محل سکونت و یا آخرین قبض تلفن ثابت به نام صاحب سند را ارائه دهد.
مدارک لازم برای ثبت نام نظام مهندسی
فارغ التحصیلان در رشته های مرتبط با حوزه ساختمان، جهت شروع فعالیت قانونی نیازمند عضویت در سازمان نظام مهندسی می باشند. پیش از درخواست عضویت، بهتر است مدارک موردنیاز را آماده کرده تا عملیات عضویت با سرعت بیشتری انجام شود. در ادامه به معرفی مدارک لازم برای ثبت نام نظام مهندسی پرداخته خواهد شد.
تکمیل فرم درخواست صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی
اصل و کپی شناسنامه
اصل و کپی کارت ملی
اصل و کپی برابر با اصل مدارک تحصیلی کارشناسی و کاردانی
دو قطعه عکس رنگی 4*6 جدید(از تاریخ گرفتن عکس، بیش از شش ماه نگذشته باشد) بدون عینک و با رعایت حجاب برای بانوان
اصل و کپی فیش واریزی
گواهی سابقه کار متقاضی
تصویر کارنامه و شماره سریال قبولی در آزمون نظام مهندسی
ارائه اصل ارزشنامه تحصیلی برای فارغ التحصیلان خارج از کشور
تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت دائم
پس از تایید مدارک و پایان فرایند عضویت، کارت عضویت به آدرس کاربر ارسال می شود. کاربر توجه داشته باشد که تمامی مدارک مورد نیاز باید توسط مراجع قضایی یا دفتر اسناد رسمی برابر با اصل شود. نکته دیگر این است که تعداد و سایز عکس مورد نیاز ممکن است برای نظام مهندسی هر استان متفاوت باشد. بنابراین بهتر است کاربر ابتدا از طریق مراجعه به آیین نامه نظام مهندسی استان محل زندگی خود، جزئیات بیشتری در ارتباط با مدارک مورد نیاز جهت عضویت در این سازمان کسب نماید.
سامانه عضویت نظام مهندسی
پس از عضویت در سازمان نظام مهندسی، کاربر، شماره رسمی نظام مهندسی دریافت نموده و می تواند وارد بازار کار شده و از موقعیت های شغلی مناسبی بهره مند گردد. جهت عضویت در این سازمان، کاربر باید به صورت اینترنتی به سامانه عضویت نظام مهندسی مراجعه نماید. درادامه جزئیات بیشتری در این زمینه ارائه خواهد شد.
هر استان سامانه نظام مهندسی مختص به خود را دارد و کاربران جهت انجام عملیات عضویت، باید به سامانه عضویت نظام مهندسی استان محل زندگی خود مراجعه نمایند. برای نمونه آدرس اینترنتی سامانه نظام مهندسی استان تهران members.tceo.ir می باشد. جهت مشاهده و دسترسی به سامانه نظام مهندسی استان های مختلف، کاربر می تواند بر روی این لینک کلیک نماید. به این ترتیب می تواند استان های فعال را مشاهده و با کلیک بر روی هر کدام به سایت مربوطه منتقل و اقدام به انجام عملیات عضویت نماید.
برای ورود به سامانه نظام مهندسی استان تهران members.tceo.ir، کلیک کنید.
کاربران واجد شرایط، جهت عضویت نظام مهندسی، باید به سامانه مربوط به استان خود مراجعه نموده و پس از مطالعه آیین نامه و راهنمای عضویت، اقدام به ثبت درخواست خود نمایند. پس از عضویت در سازمان نظام مهندسی، کاربر می تواند با مراجعه به مراکز نظام مهندسی استان محل زندگی خود، پروژه های مرتبط با رشته خود را دریافت نماید.
نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی
نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی به دو صورت حضوری و غیرحضوری قابل انجام است. افرادی که موفق به قبولی در آزمون نظام مهندسی شوند، می توانند جهت عضویت در این سازمان اقدام نمایند. آزمون نظام مهندسی نیز به طور معمول دو بار در طول سال برگزار می شود. در مراجعه حضوری، کاربر ابتدا باید با مراجعه به سایت سازمان نظام مهندسی استان خود، فرم های مربوطه را دریافت و سپس تکمیل نماید. پس از آن می تواند با به همراه داشتن مدارک مورد نیاز، به سازمان نظام مهندسی استان خود مراجعه نماید. در ادامه این بخش، برای نمونه نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی استان تهران به صورت الکترونیکی شرح داده خواهد شد.
کاربر پس از ورود به سامانه عضویت نظام مهندسی استان تهران که نحوه انجام آن در بخش قبل ارائه شد، در منوی بالای سایت بر روی گزینه "درخواست عضویت اشخاص حقیقی" کلیک نماید.
در مرحله بعد، کاربر باید فرم نمایش داده شده تکملی نماید. اطلاعات مورد نیاز شامل اطلاعات شخصی، شغلی، محل سکونت و... می باشد. کاربر توجه داشته باشد که پر کردن مواردی که با علامت ستاره قرمز رنگ مشخص شده اند، اجباری می باشد. همچنین از تمامی اطلاعات تحصیلی ثبت شده، استعلام گرفته خواهد شد.
در نهایت پس از تکمیل اطلاعات و آپلود مدارک، باید تیک گزینه قبول قوانین، بر روی دکمه "ارسال" کلیک نماید.
کاربر در وارد کردن اطلاعات باید نهایت دقت را داشته باشد، زیرا صحت اطلاعات ثبت شده برعهده درخواست دهنده می باشد. پس از تایید اطلاعات توسط کارشناس مربوطه، از کاربر جهت ارائه فیزیکی اصل مدارک دعوت به عمل خواهد آمد. در این بخش نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی استان تهران ارائه شد، جهت درخواست عضویت برای سایر استان ها، کاربر باید به سایت نظام مهندسی مربوط به استان خود مراجعه نموده و عملیات ثبت نام را انجام دهد.
پیگیری عضویت نظام مهندسی
عضویت در سازمان نظام مهندسی، بهره مندی از تسهیلات قانونی و نیز دریافت پروانه اشتغال را برای کاربر فراهم می کند. پس از انجام مراحل ثبت درخواست عضویت در سازمان نظام مهندسی، کاربر می تواند درخواست خود را پیگیری نماید. در ادامه این بخش به نحوه پیگیری عضویت نظام مهندسی پرداخته خواهد شد.
جهت پیگیری زمان صدور کارت عضویت در سازمان نظام مهندسی، کاربر می تواند به سایت نظام مهندسی استان محل زندگی خود مراجعه کرده و سپس بر روی گزینه "پیگیری درخواست عضویت" کلیک نماید تا وارد صفحه ورود اطلاعات شود. به این ترتیب کاربر می تواند با وارد کردن کد ملی و شماره پیگیری وضعیت درخواست عضویت خود را مشاهده نماید. لازم به ذکر است که شماره پیگیری، در زمان ثبت نام برای کاربر پیامک می شود.
زمان صدور کارت عضویت به سازمان نظام مهندسی استان مربوطه بستگی دارد و در حالت معمول، زمان صدور کارت عضویت نیز به شماره موبایل کاربر ارسال می شود، با این حال جهت اطمینان، کاربر می تواند به صورت اینترنتی نیز وضعیت درخواست خود را پیگیری نماید. در صورتی که کاربر تمایل دارد که دریافت کارت عضویت با سرعت بیشتری انجام شود، بهتر است که به صورت اینترنتی اقدام به درخواست عضویت نماید.
حق عضویت در سازمان نظام مهندسی
حق عضویت در سازمان نظام مهندسی برای افرادی است که عضو این سازمان هستند. این افراد باید به صورت سالیانه مبلغی تحت عنوان حق عضویت را پرداخت نمایند. در ارتباط با دلیل پرداخت حق عضویت باید گفت که با توجه به اینکه نظام مهندسی، سازمانی غیردولتی است، لذا یکی از منابع درآمدی آن حق عضویتی است که از اعضاء اخذ می شود.
حق عضویت در سازمان نظام مهندسی برای هر استان متفاوت است. برای نمونه حق عضویت سازمان نظام مهندسی استان یزد برای سال 1402، 65 هزار تومان می باشد. در صورت عدم پرداخت حق عضویت، امکان سلب عضویت از سازمان نظام مهندسی برای فرد وجود دارد.
کاربر توجه داشته باشد که هزینه عضویت در سازمان نظام مهندسی، به صورت سالانه دریافت می شود به این معنی که اگر کاربری در روز آخر سال هم عضو سازمان شود، حق عضویت کل سال از وی اخذ خواهد شد. همچنین این امکان برای کاربر وجود دارد که هزینه عضویت را به صورت اینترنتی پرداخت کند. در صورتی که کاربر پس از شرکت در آزمون نظام مهندسی، از قبولی خود اطمینان دارد، می تواند نسبت به عضویت در سازمان نظام مهندسی اقدام نماید. در غیر این صورت، منتظر بماند تا نتایج آزمون اعلام شود، زیرا جهت عضویت باید حق عضویت سالانه پرداخت کند که در صورت عدم قبولی، عضویت در این سازمان سودی برای وی نخواهد داشت.
مزایای عضویت در نظام مهندسی
در بخش های قبل مطالبی در ارتباط با مدارک و شرایط عضویت نظام مهندسی شرح داده شد و بیان گردید که افراد واجد شرایط می توانند به سایت سازمان نظام مهندسی استان خود مراجعه کرده و اقدام به ثبت درخواست عضویت نمایند. اما این عضویت چه مزایایی برای کاربر دارد؟ در راستای پاسخ به این پرسش، در ادامه این بخش به مزایای عضویت در نظام مهندسی پرداخته خواهد شد.
مشارکت در انتخاب اعضای هیئت مدیره، انتخاب بازرسان، تصویب سیاست ها، پیشنهاد تغییر و یا اصلاح آیین نامه های سازمان
دریافت کارت شناسایی و شماره عضویت نظام مهندسی
رتبه بندی و دریافت پروانه اشتغال
بهره مندی از تسهیلات رفاهی و خدماتی
امکان استفاده از برنامه های آموزشی و بازدیدهای علمی سازمان با هدف بالا بردن دانش فنی
بهره مندی از ثبت نام وام نظام مهندسی پس از عضویت در آن
امکان همکاری با دیگر مهندسان دارای پروانه اشتغال در حوزه طراحی و نظارت
فعالیت به عنوان سرپرست کارگاه در پروژه های ساختمانی پس از دریافت پروانه اشتغال
علاوه بر موارد بالا، امکان استفاده از ارجاع خدمات کارشناسی موضوع ماده 27 قانون و مشارکت در برنامه ریزی های سازمان، از دیگر مزایای عضویت در سازمان نظام مهندسی می باشد. بنابراین با آگاهی از مزایای زیادی که عضویت در سازمان نظام مهندسی دارد، مهندسان کشور می توانند با اطلاع از شرایط ثبت نام و مدارک مورد نیاز جهت عضویت که در این مقاله ارائه شد، نسبت به درخواست عضویت نظام مهندسی در استان خود اقدام نمایند.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص عضویت در سازمان نظام مهندسی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، به نحوه عضویت در سازمان نظام مهندسی در متن مقاله اشاره شده است.