برای مشاوره معرفی رشته مهندسی کامپیوتر
برای مشاوره معرفی رشته مهندسی کامپیوتر
رشته مهندسی کامپیوتر یکی از بهترین رشته های گروه مهندسی است که در سال های اخیر، توانسته است محبوبیت زیادی را در بین کسانی که علاقه مند به ادامه تحصیل در رشته های مهندسی هستند، بدست بیاورد. با توجه به افزایش روزافزون کاربرد کامپیوتر در زندگی بشر، جامعه نیز به صورت هم زمان نیاز بیشتری به متخصصان این رشته پیدا کرده است.
به همین علت هم اکنون این رشته از بازار کار مناسبی نیز برخوردار است. آشنایی کامل با رشته کامپیوتر، برای کسانی که قصد انتخاب رشته دانشگاهی را دارند، می تواند بسیار مفید باشد. در ادامه این مقاله، رشته مهندسی کامپیوتر به صورت کامل معرفی شده است و همچنین بازار کار، مزایا و معایب و معرفی دروس دانشگاهی این رشته نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
معرفی رشته مهندسی کامپیوتر
مهندسی کامپیوتر یکی از رشته هایی است که هم اکنون در دانشگاه های ایران در چهار مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می شود. کسانی که علاقه مند به ادامه تحصیل در این رشته هستند، می توانند با ثبت نام کنکور سراسری و سپس انتخاب رشته، رشته مهندسی کامپیوتر را انتخاب کنند. همچنین دانش آموزان هنرستانی نیز، پس از گرفتن دیپلم برای ورود به دانشگاه های مرتبط با رشته خود، می توانند در کنکور شرکت کنند.
دانشجویان پس از ورود به رشته مهندسی کامپیوتر، برای گرفتن مدرک کارشناسی باید در طول چهار سال، 140 واحد درسی را بگذرانند. این واحد ها، متشکل از دروس عمومی، دروس پایه و دروس تخصصی است. دانشجویان با گذراندن این درس ها، می توانند به تسلط نسبتا خوبی در رشته مهندسی کامپیوتر برسند. همچنین برای شرکت در کنکور ارشد نیز لازم است که دانشجویان بر دروس دوره کارشناسی تسلط مناسبی داشته باشند.
دانشجویان این رشته، باید توجه داشته باشند که مهندسی کامپیوتر برخلاف بسیاری دیگر از رشته های دانشگاهی، به این صورت است که دانشجویان باید بتوانند در کنار مطالعه دروس خود، تسلط مناسبی نیز به نیاز های بازار کار داشته باشند. زیرا دروس دانشگاهی، تخصص های مورد نیاز بازار را به صورت کامل پوشش نمی دهد و بسیاری از این مسائل را دانشجویان باید به صورت خودآموز یاد بگیرند. رشته مهندسی کامپیوتر، یکی از رشته های مهندسی است که در دنیا نیز دارای بازار کار خوبی نیز است. این رشته برای دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل و یا کار کردن در خارج از کشور را نیز دارند، انتخاب بسیار مناسبی است. به این دانشجویان توصیه می شود که، در طول دوران تحصیل خود به دنبال کسب معدل خوبی باشند.
گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر
رشته مهندسی کامپیوتر در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دارای گرایش های مختلفی است که داوطلبان هنگام انتخاب رشته کنکور سراسری می توانند این رشته را انتخاب کنند. دانشجویان این رشته متناسب با علاقه مندی خود می توانند در گرایش های متفاوت این رشته مشغول به تحصیل شوند. در مقطع کارشناسی دانشجویان در ابتدا وارد رشته تحصیلی مهندسی کامپیوتر می شوند و جهت ادامه تحصیل در مقطع ارشد گرایش خود را انتخاب می کنند.
در رابطه با مقطع ارشد و دکترا، دانشجویان پیش از شرکت در آزمون ورودی باید گرایش مورد نظر خود را انتخاب کرده باشند. زیرا برای قبولی در رشته های مختلف ضرایب درس های آزمون با یکدیگر متفاوت است. با در نظر داشتن رشته مورد نظر داوطلب می تواند در دروس مهم مربوط به رشته آمادگی بیشتری را کسب کند. همچنین آزمون ارشد و دکترا دارای چند مجموعه امتحانی مختلف است که داوطلبان شرکت در آزمون ورودی در ابتدا باید مجموعه امتحانی خود را انتخاب کرده تا در صورت کسب نمره حد نصاب، بتوانند گرایش مورد نظر خود را انتخاب کنند. در ادامه این بخش تصویر مربوط به گرایش های ارشد و دکترای رشته مهندسی کامپیوتر به همراه ضرایب آن ها آورده شده است.
به داوطلبان شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و همچنین دکترا مهندسی کامپیوتر توصیه می شود که حتما قبل از شرکت در آزمون رشته های مورد علاقه خود را مشخص کنند زیرا ضریب دروس مختلف برای قبولی در هر رشته متفاوت است. همچنین بهتر است دانشجویان با دروس مربوط به هر رشته نیز آشنا باشند.
دروس دانشگاهی رشته مهندسی کامپیوتر
یکی از مسائلی که بهتر است متقاضیان تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر، قبل از انتخاب این رشته از آن آگاهی داشته باشند، لیست دروس دانشگاهی مهندسی کامپیوتر است. آگاهی از این دروس، می تواند دید مناسبی از مسیر تحصیلی به دانشجو بدهد. همچنین با آگاهی از این رشته ها، دانشجویان می توانند میزان علاقه خود به این رشته را نیز بسنجند. در این بخش از مقاله قرار است که به معرفی دروس دانشگاهی رشته کامپیوتر پرداخته شود.
دروس دانشگاهی در رشته کامپیوتر، به سه دسته دروس عمومی، پایه و تخصصی تقسیم میشوند. دروس عمومی در تمامی رشته های دانشگاهی یکسان هستند و تمامی دانشجویان موظف به گذراندن این دروس هستند. دروس پایه، درس هایی هستند که به صورت مستقیم مربوط به رشته کامپیوتر نیستند، اما پیش نیاز بسیاری از دروس تخصصی این رشته هستند. به طور مثال دروس مرتبط با ریاضی، جزو درس های پایه رشته کامپیوتر هستند. دروس تخصصی این رشته نیز، به صورت کاملاً تخصصی تنها مرتبط با مباحث کامپیوتر است.
البته دانشجویان این رشته، باید این مسئله را مدنظر داشته باشند که دروس دانشگاهی رشته کامپیوتر در هر مقطع تحصیلی متفاوت است و دانشجویان با مراجعه به سایت دانشگاه خود، میتواند چارت تحصیلی و همچنین لیست دروس مربوط به مقطع خود را مشاهده کنند. به عنوان مثال چارت درسی مهندسی کامیپوتر در مقطع کارشناسی آورده شده است.
برای دانلود نمودار درسی دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر کلیک کنید.
همان طور که در بخش قبلی نیز به آن اشاره شد، رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای 140 واحد تحصیلی است که دانشجویان برای اخذ مدرک لیسانس باید تمامی این واحدها را با موفقیت بگذرانند. همچنین دانشجویان رشته مهندسی کامپیوتر در پایان دوره تحصیلی خود، باید یک پروژه پایانی را انجام دهند. در ادامه این بخش، جدول واحد های این رشته در مقطع کارشناسی آورده شده است.
واحد های درسی رشته مهندسی کامپیوتر | |
نوع دروس |
تعداد واحد |
دروس عمومی |
22 |
دروس پایه |
22 |
دروس اصلی |
95 |
کارآموزی |
1 |
دانشجویانی که متمایل به ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد هستند، ابتدا باید برای ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد اقدام کرده و سپس در صورت کسب رتبه لازم، به ادامه تحصیل در این رشته بپردازند. برای کسب نتیجه مناسب در آزمون ارشد، لازم است که دانشجویان به دروس کارشناسی خود تسلط خوبی داشته باشند. دانشجویان ارشد کامپیوتر، در هفت رشته تحصیلی، می توانند به ادامه تحصیل بپردازند. در مقطع کارشناسی ارشد دانشجویان باید 32 واحد درسی را بگذرانند. در ادامه جدولی برای معرفی دروس دانشگاهی رشته کامپیوتر در مقطع ارشد آورده شده است.
واحد های درسی رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد | |
نوع درس |
تعداد واحد |
واحد های درسی |
24 |
پایان نامه |
6 |
سمینار |
2 |
دانشجویان مقطع دکترای رشته مهندسی کامپیوتر، باید 36 واحد درسی را در دوره دکترای خود بگذرانند. مهم ترین واحد درسی مربوط به مقطع دکترا، رساله دکترای دانشجویان است. به طور معمول 18 الی 24 واحد تحصیلی در مقطع دکترا به واحد های پژوهشی و رساله و 12 الی 18 واحد، به واحد های آموزشی اختصاص دارد. دانشجویان این مقطع پس از ارائه کامل رساله دکترا خود فارغ التحصیل می شوند.
رشته مهندسی کامپیوتر چندسال است
برای علاقه مندان به رشته مهندسی کامپیوتر ممکن است که این سوال پیش بیاید که طول دوران تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی این رشته چند سال است. همان طور که در بخش های قبلی مقاله نیز توضیح داده شد دانشجویان مهندسی کامپیوتر برای اخذ مدرک لیسانس، باید 140 واحد درسی را بگذرانند. دانشجویان این مقطع برای گذراندن این تعداد واحد، چهار سال زمان دارند. در صورتی که دانشجویان در زمان کمتری واحد های خود را بگذرانند، سریع تر می توانند مدرک کارشناسی خود را اخذ کنند.
دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر، پس از اعلام نتایج کنکور کارشناسی ارشد و در صورت پذیرفته شدن در این رشته، برای اخذ مدرک خود ملزم به گذراندن 32 واحد درسی هستند. دانشجویان ارشد، طبق برنامه ریزی دانشگاه در دو سال تحصیلی می توانند، کارشناسی ارشد خود را اخذ نمایید. اما در صورتی که دانشجویان ارشد نتوانند در این مدت دو ساله مدرک خود را بگیرند، امکان افزایش طول دوران تحصیل آن ها تا شش ترم و یا تحت شرایط خاص به بیش از شش ترم نیز قابل افزایش است.
دانشجویان مقطع دکترای کامپیوتر که ملزم به گذراندن سی و شش واحد تحصیلی هستند، طبق برنامه ریزی دانشگاه های کشور، در چهار سال می توانند تمامی واحد های تحصیلی خود را بگذرانند. در صورتی که دانشجویان دکترا بتوانند زودتر دروس مربوط به رشته خود را بگذرانند، مدت تحصیل آن ها تا سه سال نیز کاهش می یابد. اما در صورتی که دانشجو نتواند در مدت چهار سال دکترای خود را اخذ کنند، بنا به پیشنهاد استاد راهنما مدت تحصیل دانشجو تا دو سال دیگر قابل افزایش است.
رشته مهندسی کامپیوتر برای خانم ها
کامپیوتر یکی از رشته های مهندسی است و ممکن است که کماکان این تصور برای علاقه مندان به این رشته وجود داشته باشد که رشته های آزمون نظام مهندسی، رشته های مردانه هستند و خانم ها نمی توانند در این رشته ها موفقیت خاصی را کسب کنند. این تصور ممکن است که تا حدی درباره برخی از رشته های مهندسی صادق باشد.
اما در دنیای امروز، مهندسی کامپیوتر اتفاقا جزو رشته های مناسب برای خانم ها است. در حال حاضر، رشته کامپیوتر از بازار کار مناسبی برخوردار است. همین مسئله می تواند، یکی از عوامل وسوسه کننده خانم ها برای ورود به این رشته باشد. همچنین در سال های اخیر، سیستم کاری در این رشته به صورتی شده است که بسیاری از فعالان حوزه کامپیوتر، می توانند کار های خود را به صورت دورکاری انجام دهند. امکان دورکاری، می تواند برای خانم هایی که قصد بچه دار شدن دارند، بسیار مناسب باشد.
همچنین محیط کاری رشته کامپیوتر، برخلاف بسیاری دیگر از رشته های مهندسی محیط خشک و سخت نیست و خانم هایی که در رشته مهندسی کامپیوتر فارغ التحصیل شده اند، می توانند در محیطی کاملا آرام و پویا به کار خود بپردازند. در سال های اخیر، زنان زیادی وارد این حوزه شده اند و موفقیت های بسیاری را کسب کرده اند. خانم های علاقه مند به رشته مهندسی کامپیوتر با مطالعه درباره این خانم ها، می توانند از سیستم کاری و تحصیلی آن ها الگو برداری کنند.
شغل های مهندسی کامپیوتر
مسئله دیگری که ممکن است ذهن علاقه مندان به رشته مهندسی کامپیوتر را به خود مشغول کند، شغل های مرتبط با این رشته است. احتمالا داوطلبان ورود به این رشته، قبل از انتخاب آن به دنبال آگاهی از مسیر شغلی مربوط به رشته کامپیوتر هستند. با مطالعه این رشته در دانشگاه، دانشجویان پس از فارغ التحصیلی، می توانند به کار های مختلفی مشغول شوند. مهندسی کامپیوتر در سه مقطع کارشناسی کارشناسی ارشد و دکترا، دارای گرایش های مختلفی است. فارغ التحصیلان این رشته، متناسب با گرایش تحصیلی خود می توانند به کارهای متفاوتی مشغول شوند. در ادامه این بخش از مقاله، چند مورد از محبوب ترین شغل های مربوط به رشته مهندسی کامپیوتر مورد بررسی قرار گرفته است.
برنامه نویس: محبوب ترین و رایج ترین شغل در بین فارغ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر، برنامه نویسی است. فارغ التحصیلان این رشته، متناسب با مهارت های خود می توانند به یکی از زبان های برنامه نویسی مسلط شوند و در نهایت در همین حوزه مشغول به کار شوند.
کارشناس شبکه: یکی دیگر از شغل های مربوط به رشته مهندسی کامپیوتر، کارشناس شبکه است. شبکه یکی از گرایش های ارشد کامپیوتر است و فارغ التحصیلان این گرایش، می توانند به عنوان کارشناس شبکه مشغول به کار شوند.
توسعه دهنده وب سایت: توسعه وب سایت های اینترنتی، از دیگر شغل های مرتبط با مهندسی کامپیوتر است. کسانی که علاقه مند به این حوزه هستند، باید مهارت خود را در زبان های برنامه نویسی مرتبط با توسعه وب سایت ها افزایش دهند تا بتوانند در این حوزه مشغول به کار شوند.
کارشناس امنیت: یکی دیگر از شغل های مرتبط با مهندسی کامپیوتر، کارشناس امنیت اطلاعات است. معمولا تمامی شرکت ها و سازمان های بزرگ به کارشناس امنیت برای نگه داری از اطلاعات مهم خود نیاز دارند. فارغ التحصیلان این گرایش رشته کامپیوتر، با کسب دانش و تجربه کافی در این حوزه، می توانند به عنوان یک کارشناس امنیت مشغول به کار شوند.
استاد دانشگاه: تدریس در دانشگاه، از دیگر شغل هایی است که فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر می توانند به آن مشغول شوند. برای انجام اینکار، لازم است که علاقه مندان مدرک دکترای خود را در زمینه مهندسی کامپیوتر اخذ کنند.
مشاغلی که در این قسمت از مقاله معرفی شد، جزو کار های مرتبط با مهندسی کامپیوتر است. اما این مشاغل، تمام شغل های مرتبط با این رشته را پوشش نمی دهد و موقعیت های کاری دیگری نیز مرتبط با رشته مهندسی کامپیوتر وجود دارد که علاقه مندان می توانند در این موقعیت ها نیز مشغول به کار شوند.
بازارکار رشته مهندسی کامپیوتر
علاقه مندان به رشته مهندسی کامپیوتر قبل از ورود به این رشته، باید بازار کار مربوط به این رشته را نیز مورد بررسی قرار دهند. یکی از مسائل مهم در هنگام انتخاب رشته، توجه به بازار کار است. با گسترش سریع تکنولوژی، در حال حاضر علم کامپیوتر از بازار کار مناسبی برخوردار است. در حال حاضر، در ایران و سایر کشورهای جهان نیاز زیادی به متخصصین امور کامپیوتر وجود دارد. هم اکنون مردم در سراسر دنیا، در حال روی آوردن به استفاده از تکنولوژی های مختلف هستند. همین مسئله باعث می شود که نیاز بازار به متخصصین کامپیوتر نیز افزایش یابد.
فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر با کسب دانش و تجربه کافی می توانند به یک متخصص در این حوزه تبدیل شوند و شغل مناسبی را برای خود پیدا کنند. همچنین بازار کار مناسب این رشته در سایر کشور های دنیا نیز، وجود دارد که این مسائل باعث می شود که کسانی که قصد مهاجرت دارند، با داشتن تخصص کافی در این رشته بتوانند شغل مناسبی را در خارج از کشور برای خود پیدا کنند.
همچنین با توجه به نیاز زیاد بازار به نیروی متخصص در این زمینه، سمت های شغلی مرتبط با مهندسی کامپیوتر از حقوق مناسبی نیز برخوردار هستند. فارغ التحصیلان این رشته با افزایش مهارت های خود، می توانند جایگاه شغلی خود را نیز ارتقا دهند. همچنین با توجه به امکان دورکاری در این رشته، در حال حاضر این موقعیت وجود دارد که متخصصان فعال در این زمینه بتوانند در شرکت های خارجی مشغول به کار شوند و درآمد دلاری داشته باشند.
مزایا و معایب رشته مهندسی کامپیوتر
تحصیل در رشته کامپیوتر، دارای مزایا و معایب متفاوتی است. علاقه مندان به این رشته، با آگاهی از مزایا و معایب آن، می توانند انتخاب عاقلانه تری داشته باشند. در ادامه این بخش از مقاله، برخی از مهم ترین مزایا و معایب مربوط به این رشته مورد بررسی قرار گرفته است.
بازار کار مناسب: یکی از موضوعات مهم مربوط به رشته مهندسی کامپیوتر، بازار کار مناسب این رشته است. فارغ التحصیلان این رشته، در صورت داشتن مهارت کافی می توانند شغل مناسبی را پیدا کنند. همچنین به دلیل تقاضای زیاد پروژه به متخصص رشته های کامپیوتر، شغل های مرتبط با این رشته از حقوق مناسبی نیز برخوردار هستند.
امکان دورکاری: یکی دیگر از مزایای مهم مرتبط با این رشته، امکان دورکاری است. در سال های اخیر، امکان دورکاری در موقعیت های شغلی مرتبط با کامپیوتر بسیار زیاد است. همچنین با استفاده از این امکان متخصصین این رشته، می توانند در شرکت های خارجی نیز مشغول به کار شوند.
امکان مهاجرت: یکی دیگر از مزایای مهم این رشته، امکان مهاجرت است. مهاجرت تحصیلی و کاری، برای فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر با توجه به نیاز هم اکنون دنیا به این رشته، راحت تر از سایر رشته های تحصیلی است.
نشستن طولانی مدت: یکی از معایب بزرگ این رشته، این است که متخصصانی که در این حوزه مشغول کار هستند باید به صورت بلند مدت بر روی صندلی و پشت سیستم خود بنشیند. نشستن های طولانی مدت، تأثیر بسیار بدی را بر روی سلامت فرد می گذارد.
به روز بودن مداوم: یکی دیگر از مسائلی که فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر با آن مواجه هستند، به روز بودن مداوم است. البته این مسئله را نمی توان به عنوان یکی از معایب این رشته در نظر گرفت زیرا در برخی اوقات هم این مسئله باعث می شود که این رشته پویا باشد و به قولی حوصله متخصصان کامپیوتر سر نرود، اما گاهی به روز بودن مداوم، می تواند به یک چالش سخت برای افراد فعال در این حوزه تبدیل شود.
مسائلی که در این قسمت از مقاله مورد بررسی قرار گرفت، جزو مهم ترین مزایا و معایب مربوط به رشته است. کسانی که قصد تحصیل در این رشته را دارند، باید از این مسائل آگاه باشند تا بتوانند با دید باز رشته خود را انتخاب کنند. همچنین این افراد باید بدانند که مزایا و معایب مربوط به این رشته، ممکن است که در گذر زمان دستخوش تغییر شود.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص معرفی رشته مهندسی کامپیوتر را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، از جمله گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر می توان به امنیت سایبری و هوش مصنوعی اشاره کرد. دیگر گرایش ها در متن مقاله آمده است.