برای مشاوره معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
برای مشاوره معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
یکی از رشته های پرطرفدار دانشگاهی برای داوطلبان واجد شرایط گروه تجربی زیست شناسی سلولی مولکولی است، اما افراد بسیاری با این پرسش روبرو می شوند که این رشته شامل چه دروس و مباحثی بوده و بازارکار آن چگونه خواهد بود؟ این رشته در انواع مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری قابل تحصیل بوده و افراد پس از فارغ التحصیلی امکان استخدام و کسب درآمد را نیز خواهند داشت، اما تحصیل در این حوزه شرایط و ضوابط خاصی مانند شرکت در کنکور را دارا است.
این رشته در واقع به بررسی سلول ها و مولکول های موجودات مختلف پرداخته و همچنین اجزای مختلف آن ها را مورد مطالعه قرار می دهد که در این مقاله معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی صورت گرفته و در مورد بازارکار آن نیز توضیحاتی آورده شده است. افراد با مطالعه مقاله در پیش رو با گرایش ها، چارت دروس و مدت زمان تحصیل در این حوزه نیز آشنا شده و در مورد آینده آن برای زنان اطلاعات کافی به دست خواهند آورد.
معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
زیست شناسی سلولی مولکولی علم مطالعه اجزای سلول ها و مولکول ها همچون DNA، RNA و پروتئین بوده و در حوزه های مختلف پزشکی، شیلات، مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی، گیاهان، بیوفیزیک و بیوشیمی به تحقیق می پردازد. در این رشته تمامی موجودات زنده مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و به عبارتی دیگر باید گفت که علاوه بر انسان ها بر روی گیاهان و جانوران نیز تحقیقات صورت می گیرد و بازارکار این رشته گسترده می باشد.
جهت معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی می بایست، توضیح داد که این رشته در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه های مختلف تدریس شده و در هر مقطع شامل گرایش های متفاوتی می باشد. افراد جهت ادامه تحصیل در گرایش های این رشته غالبا باید ثبت نام کنکور سراسری را در رشته تجربی انجام داده و رتبه قابل قبولی را به دست آورند. به صورت حدودی می توان این طور بیان کرد که جهت دریافت پذیرش در این حوزه از دانشگاه های سراسری روزانه نیاز به کسب رتبه زیر 15 هزار خواهد بود، اما امکان تحصیل در مراکز آموزشی آزاد یا پیام نور با رتبه های بالاتر نیز وجود دارد.
متقاضیان تحصیل این رشته در دانشگاه پیام نور یا دانشگاه آزاد تحت شرایط خاص و در صورت برخورداری از معدل عالی امکان دریافت پذیرش بدون شرکت در کنکور را خواهند داشت. همچنین ممکن است، امکان تحصیل این رشته در دانشگاه سراسری بر اساس سوابق تحصیلی وجود داشته باشد که در این صورت جزئیات کامل در دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی درج می شود.
گرایش های رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
پس از معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی افراد می بایست در خصوص انواع گرایش های این حوزه تحصیلی اطلاعات کافی کسب کرده و به صورت کامل با آن آشنا شوند. داشتن اطلاعات کافی در مورد گرایش های این رشته به اخذ تصمیم صحیح تر کمک می نماید که در ادامه به بررسی گرایش ها در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پرداخته شده است.
اکثر رشته های تحصیلی در دوران کارشناسی شامل گرایش نبوده و دانشجویان پس از ورود به مقطع کارشناسی ارشد با گرایشات مختلف روبرو می شوند، اما باید گفت که این رشته در مقطع لیسانس نیز شامل 5 گرایش مجزا است که لیست کلیه آن ها در جدول زیر آورده شده و قابل مطالعه می باشد.
گرایش های کارشناسی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی |
علوم سلولی و مولکولی |
میکروبیولوژی |
ژنتیک |
بیوشیمی |
بیوفیزیک |
لازم به ذکر است که دو گرایش بیوشیمی و بیوفیزیک در حال حاضر در انواع دانشگاه های سراسری، آزاد یا پیام نور ارائه نشده و امکان تحصیل در آن ها وجود ندارد. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که دروس انواع گرایش های این رشته در مقطع کارشناسی تفاوت زیادی با یک دیگر نداشته و مشابه می باشد.
فارغ التحصیلان کارشناسیاین رشته در دانشگاه سراسری، آزاد یا پیام نور می توانند برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد یکی از 8 گرایش موجود را انتخاب نموده و مشغول تحقیقات و مطالعات گردند. گرایش های این رشته در مقطع فوق لیسانس به شرح جدول زیر است.
گرایش های کارشناسی ارشد رشته زیست شناسی سلولی مولکولی |
علوم سلولی و مولکولی |
ژنتیک |
میکروبیولوژی |
بیوشیمی |
بیوفیزیک |
زیست فناوری میکروبی |
زیست فناوری دریا |
زیست فناوری صنعت و محیط زیست |
پیش از فرا رسیدن زمان انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد دفترچه راهنمای آن از طریق سایت sanjesh.org منتشر می گردد که لیست گرایش ها و انواع آن در دفترچه موجود است. کسب اطلاعات در مورد جزئیات گرایش ها و دانشگاه های ارائه دهنده هر گرایش از طریق مطالعه دفترچه انتخاب رشته امکان پذیر بوده و در دسترس می باشد.
امکان تحصیل این رشته از کارشناسی تا دکتری وجود داشته و دانشجویان واجد شرایط و دارای پشتکار می توانند با دریافت معدل های بالا یا شرکت در کنکور ورودی در مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند. این رشته مولکولی در دکتری شامل 5 گرایش متفاوت است که لیست کلیه موارد در جدول زیر قابل مشاهده می باشد.
گرایش های دکتری رشته زیست شناسی سلولی مولکولی |
بیوشیمی |
ژنتیک مولکولی |
میکروبیولوژی |
زیست شناسی فناوری |
بیوفیزیک |
بازارکار این رشته نسبتا مناسب بوده و باید گفت این حوزه در ایران در حال ارتقا و توسعه می باشد. افراد پس از دریافت مدرک کارشناسی، ارشد یا دکتری امکان جذب و استخدام در مراکز و سازمان های مختلف را در اختیار داشته و با توجه به گرایش انتخابی خود می توانند در تحقیقات علمی نقش مهمی ایفا نمایند.
چارت دروس رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
زیست شناسی سلولی مولکولی در دانشگاه سراسری، دانشگاه آزاد و دانشگاه پیام نور تدریس شده و شامل دروس عمومی و اختصاصی، دروس تئوری و عملی می باشد. چارت دروس این رشته با توجه به مقطع تحصیلی لیسانس، فوق لیسانس و دکتری متفاوت است که در ادامه به بررسی تمامی موارد پرداخته شده و توضیحات قابل مطالعه می باشد.
متقاضیان این رشته در مقطع لیسانس به مطالعه دروسی همچون شیمی، ژنتیک، زیست شناسی، آمار، ریاضی و فیزیک پرداخته و دروسی مانند گیاه شناسی، بوم شناسی و فیزیولوژی را پشت سر خواهند گذاشت. چارت درسی هر دانشگاهی با توجه به قوانین و سیاست های مرکز متفاوت بوده و همچنین دروس معین شده برای هر گرایش تحصیلی فرق دارد، اما لینک دانلود چارت یکی از مراکز آموزشی به عنوان نمونه در زیر آورده شده است.
نویسنده: دانشگاه سمنان | |
حجم:282 KB | |
منبع: دانشگاه سمنان |
در خصوص معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی می بایست این طور گفت که عناوین دروس و واحدهای درسی در تمام دانشگاه های سراسری، آزاد و پیام نور یکسان می باشد، اما ممکن است یک دانشگاه، درسی مانند مبانی جانور شناسی را در ترم یک ارائه داده و دانشگاهی دیگر همان درس را در ترم دوم ارائه دهد. به همین علت افراد پس از دریافت پذیرش از مرکز آموزشی می توانند چارت درسی را از سایت دانشگاه دریافت و مطالعه نمایند.
دانشجویان لازم است بدانند که چارت دروس این رشته در مقاطع مختلف با توجه به گرایش معین شده و داوطلبان هر گرایشی برخی از دروس مهم و مرتبط را خواهند گذراند. از دروس دوران فوق لیسانس این رشته می توان به زیست شناسی، بیوفیزیک، ایمنی شناسی، مهندسی ژنتیک، بیوشیمی و بیوانفورماتیک اشاره کرد. لینک دانلود یک نمونه چارت درسی در زیر آورده شده است.
نویسنده: دانشگاه سنندج | |
حجم:233 KB | |
منبع: دانشگاه سنندج |
معتبرترین مرجع برای دریافت چارت دروس این رشته سایت دانشگاه محل تحصیل بوده و دانشجویان در صورت لزوم می توانند سوالات خود را از کارشناس رشته پرسیده و اطلاعات کافی به دست آورند. دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد علاوه بر گذراندن واحدهای تئوری می بایست واحد عملی پایان نامه را نیز پشت سر گذاشته و تحقیقات لازم را به عمل آورند.
گرایش های این رشته در مقطع دکتری متفاوت بوده و افراد دروسی مانند ژنومیکس، نانوفناوری، چرخه سلولی، ژنتیک انسان و جمعیت، زیست شناسی و بیوانفورماتیک را خواهند گذراند. چارت درسی گرایش های مختلف با هم فرق داشته و همچنین هر دانشگاهی برنامه ریزی خاصی برای ارائه واحدهای تئوری و عملی دارد، اما یک نمونه چارت در زیر جهت دانلود آورده شده است.
نویسنده: دانشگاه آزاد | |
حجم:539 KB | |
منبع: دانشگاه آزاد |
بررسی معرفی این رشته و همچنین بازارکار آن به افراد کمک می کند تا انتخاب درست تری داشته و پس از ورود به دانشگاه دچار پشیمانی و ناامیدی نگردند. امکان مراجعه به مشاوران تحصیلی و استفاده از تجربیات آنان نیز به راحتی وجود داشته و در دسترس داوطلبان مقاطع مختلف خواهد بود.
رشته زیست شناسی سلولی مولکولی چند سال است؟
در پاسخ به این سوال که رشته زیست شناسی سلولی مولکولی چند سال است؟ می توان گفت که سال های تحصیلی هر مقطع با مقطع دیگر فرق داشته و غالبا دوران کارشناسی ارشد از دوران کارشناسی و دکتری کوتاه تر خواهد بود. همچنین عواملی مانند دریافت مرخصی تحصیلی یا عدم کسب نمره قبولی در امتحانات پایانی می تواند بر روی افزایش مدت زمان تحصیل تاثیرگذار باشد. پس از معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی افراد می بایست با مدت زمان تحصیل نیز به صورت کلی آشنا شوند که در ادامه توضیحات لازم آمده است.
دانشجویان مقطع لیسانس این رشته می بایست حدودا 8 ترم تحصیلی را با موفقیت پشت سر گذاشته و به عبارتی 4 سال درس بخوانند. تعداد واحدهای درسی کارشناسی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی بر اساس گرایش انتخابی فرق داشته و متفاوت است، اما گذراندن دروس عمومی، تخصصی، تئوری و عملی اجباری خواهد بود.
دوران فوق لیسانس نسبت به دیگر مقاطع تحصیلی کوتاه بوده و دانشجویان تمرکز بیشتری بر روی ارائه پایان نامه خود خواهند داشت. غالبا مدت زمان تحصیل ارشد رشته زیست شناسی سلولی مولکولی 2 سال بوده و شامل چهار نیمسال تحصیلی می گردد که دانشجویان در ترم آخر باید پایان نامه مناسبی را تدوین و ارائه دهند.
مدت زمان تحصیل دکتری زیست شناسی سلولی مولکولی تقریبا با طول مدت لیسانس برابر بوده و 4 سال به طول خواهد انجامید. دانشجویان می بایست 8 نیمسال تحصیلی در مرکز آموزشی حاضر شده و دروس تخصصی مرتبط با گرایش انتخابی خود را پشت سر بگذارند. در انتهای دوره دانشجویان باید رساله دکتری را تدوین کرده و مراحل دفاع را نیز با موفقیت طی نمایند تا موفق به اخذ مدرک و ورود به بازارکار شوند.
لازم به ذکر است افرادی که در مقاطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد در این رشته تحصیل می کنند، در صورتی که بخواهند بدون ازمون وارد مقطع بعدی شوند، باید علاوه بر دریافت بهترین نمرات در زمان مشخص درس خود را تمام کنند. در این صورت شانس پذیرش بدون کنکور آن ها بالا خواهد رفت. اما در صورتی که دوره تحصیل اینافراد طولانی شود، شانس تحصل بدون آزمون نصیب افراد بعدی خواهد شد.
رشته زیست شناسی سلولی مولکولی برای زنان
در خصوص معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی برای زنان باید بیان کرد که جهت ورود به دانشگاه های سراسری، آزاد و پیام نور شرط جنسیت وجود نداشته و خانم ها نیز مانند آقایان امکان تحصیل در این رشته را خواهند داشت. اما موردی که قابل بحث بوده و می بایست به آن توجه شود بازارکار رشته و آینده آن برای زنان است.
پس از فارغ التحصیلی و دریافت مدرک این رشته، زنان می توانند همانند مردان در سازمان های مختلف همچون بیمارستان ها، دانشگاه ها یا مراکز پژوهشی وزارت علوم استخدام شده و مشغول کار گردند. به طور کلی باید گفت محدودیتی جهت جذب و استخدام خانم در مراکز وجود نداشته و مانعی از این بابت نخواهد بود.
بازارکار این رشته در ایران پیشرفت چندانی نداشته و در حال توسعه می باشد، به همین علت خانم ها و آقایان نباید انتظار کسب درآمدهای بالا را از طریق تحصیل در این حوزه داشته و با چنین هدفی وارد رشته شوند. فارغ التحصیلان خانم و آقا در صورت علاقمندی به این حوزه امکان گذراندن دروس و سپس جذب در مراکز مختلف را به آسانی در اختیار خواهند داشت.
بازارکار رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
در خصوص معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی و بازارکار آن باید به این نکته اشاره کرد که حوزه ژنتیک و مباحث مرتبط به آن در ایران در حال توسعه بوده و امکان کسب درآمد بالا به محض فارغ التحصیلی وجود نخواهد داشت، اما محققان و پژوهشگران توانمند می توانند به توسعه این رشته کمک کرده و با استخدام در سازمان های دولتی به تحقیق و پژوهش و همچنین کسب درآمد بپردازند. لیست مراکزی که امکان استخدام و جذب در آن ها وجود دارد در جدول زیر آورده شده است.
بازارکار رشته زیست شناسی سلولی مولکولی | |
مراکز پژوهشی وزارت علوم | مراکز تحقیقاتی دانشگاهی |
جهاد کشاورزی | بیمارستان |
انستیتو پاستور | دانشگاه ها |
مرکز تحقیقات ژنتیک | آژانس های دولتی |
مراکز بیوشیمی و بیوفیزیک | مرکز ملی تحقیقات مهندسی ژنتیک و تکنولوژی زیستی |
فارغ التحصیلان این رشته در صورت تمایل می توانند جهت کسب درآمد بالاتر و توسعه این حوزه در ایران به کارآفرینی شرکت تولیدی یا آزمایشگاه های مرتبط با این رشته تاسیس نمایند که البته این امر نیازمند سرمایه مالی خواهد بود. افراد دارای سرمایه و دانش کافی در صورتی که برنامه ریزی صحیحی انجام داده و از ایده های نو و خلاقانه استفاده نمایند، امکان کسب درآمد بالا را اختیار خواهند داشت. پیشنهاد می شود افراد ابتدا شغل های مرتبط با گرایشات را مورد بررسی قرار داده و در پرتقاضا ترین گرایش ادامه تحصیل دهند.
در خصوص بازارکار این رشته همچنین باید به این مورد اشاره کرد که غالبا فارغ التحصیلان به عنوان پژوهشگر یا معلم و استاد مشغول کار شده یا به عنوان کارشناس آزمایشگاه، مواد خوراکی و آرایشی فعالیت می نمایند. این افراد می توانند با انجام تحقیق و پژوهش سطح علمی خود را ارتقا داده و برای جذب در مراکز تحقیقاتی دولتی تلاش کنند.
مزایا و معایب تحصیل در رشته زیست شناسی سلولی مولکولی
بررسی مزایا و معایب تحصیل در این رشته به داوطلبان کمک می کند تا با دریافت مشاوره های لازم بهترین انتخاب رشته را انجام داده و بابت بازارکار و آینده شغلی نگرانی نداشته باشند. تحصیل در هر حوزه ای مزایا و معایب خاصی دارد که کسب اطلاعات در مورد آن ها مفید خواهد بود.
از مزایای تحصیل در رشته زیست شناسی سلولی مولکولی می توان به این امر اشاره کرد که امکان جذب در رشته هم از طریق شرکت در آزمون و هم بدون حضور در کنکور سراسری وجود دارد. افراد پس از گذراندن دوران تحصیلی در دانشگاه ها می توانند به عنوان محقق مشغول فعالیت شده و با ارتقای سطح علمی خود در آزمایشگاه های مختلف استخدام شوند. همچنین در صورتی که فارغ التحصیلان سرمایه کافی داشته باشند، می توانند اجازه تاسیس شرکت تولیدی را کسب کرده و کارآفرینی نمایند.
در معرفی رشته زیست شناسی سلولی مولکولی به این موضوع پرداخته شد که بازارکار این رشته در حال توسعه بوده و در حال حاضر بسیار مناسب نمی باشد. دوتا از گرایش های کارشناسی این رشته با عنوان بیوشیمی و بیوفیزیک در دانشگاه های ایران تدریس نمی شوند که این مورد نیز می تواند ناراحت کننده به حساب بیاید.
لازم به ذکر است این رشته قابلیت این را دارد که در خارج از کشور نیز تحصیل شود. در صورتی که دانشجویان در این رشته موفق بوده و به دستاورد های علمی چشمگیری دست پیدا کرده باشند، می توانند براری ادامه تحصیل خود کشور دیگری را انتخاب کنند. همچنین بازار کار رشته مورد نظر در بسیاری از کشور ها بسیار گسترده است و از این نظر مشکلی برای فرد به وجود نخواهد آمد.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص زیست شناسی سلولی مولکولی، معرفی رشته و بازارکار آن را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، بله. رشته زیست شناسی سلولی مولکولی دارای محدودیت جنسیت نیست.