برای مشاوره شرایط دندانپزشکی تعهدی
برای مشاوره شرایط دندانپزشکی تعهدی
رشته های پزشکی و خدمات درمانی از جمله رشته دندانپزشکی متقاضیان بسیار زیادی داشته و در نتیجه رقابت برای تحصیل در آن ها هم شدید است. برخی از افراد می توانند در صورت تمایل به ادامه تحصیل در این رشته ها، تعهد خدمت داده و در رشته هایی مانند دندانپزشکی تعهدی مشغول به تحصیل شوند. اما سوال اصلی بیشتر افراد این است که دندانپزشکی تعهدی چیست؟ چگونه می توان وارد آن شد و پس از فارغ التحصیلی چه شرایطی دارد؟
دندانپزشکی تعهدی هم یکی از رشته های خدمات درمانی است که افراد با رتبه های مشخص و شرایط معلوم می توانند، تعهد به خدمت را امضا کرده و در آن مشغول به تحصیل شوند. اما افراد می بایست پیش از انتخاب این رشته ها از میزان تعهد، تعداد سال های خدمت و شرایط خدمت به خوبی مطلع باشند. در همین راستا در ادامه این مطلب به معرفی دندانپزشکی تعهدی پرداخته شده است و مواردی مانند آخرین رتبه قبولی دندان پزشکی تعهدی به همراه شرایط و حقوق بررسی شده اند.
دندانپزشکی تعهدی چیست؟
پذیرش بسیاری از رشته های پزشکی و خدمات درمانی مانند دندانپزشکی به صورت تعهدی وجود دارد. داوطلبانی که در کنکور شرکت کرده و در این رشته ها قبول شده اند، با کلمه تعهد خدمت مواجه خواهند شد. اما سوال اصلی اکثر افراد این است که دندانپزشکی تعهدی چیست و شرایط و حقوق آن به چه صورت است؟ در راستای اهمیت اطلاع از پاسخ این سوال، در ادامه این بخش به معرفی کلی دندانپزشکی تعهدی پرداخته شده است.
رشته های خدمات درمانی تعهدی مانند دندانپزشکی، به افراد اجازه می دهند تا از امکانات دانشگاه دولتی به صورت رایگان استفاده کنند. اما این بهره مند شدن از امکانات دانشگاه دولتی و روزانه در قبال تعهد خدمت خواهد بود. آخرین رتبه قبولی دندان پزشکی تعهدی که موفق شده اند تا در این رشته ها پذیرش بگیرند، باید پیش از شروع به تحصیل، با تعهد به خدمت موافقت کرده و آن را امضا کنند. تنها در این صورت است که می توانند در رشته مورد علاقه خود به صورت رایگان تحصیل کنند.
تعهد به خدمت یعنی افراد باید در قبال تحصیل رایگان در دانشگاه، به اندازه مدت زمان مشخص شده در مناطق محرومی که توسط وزارت بهداشت کشور، مشخص می شود، خدمت کرده و مشغول به کار شوند. به طور معمول زمان مشخص شده برای تعهد خدمت در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، حداقل ۱.۵ و حداکثر ۲ برابر مدت تحصیل تعیین شده است. به بیان بهتر اگر داوطلبان به مدت ۶ سال تحصیل کرده باشند، باید حداقل ۹ و حداکثر ۱۲ سال به تعهد خدمت خود عمل کنند. برخی از سهمیه های مختلف که به افراد داده می شود، ممکن است تا حدودی این میزان را کاهش بدهد. اما در هر صورت تمامی دانشجویان موظف هستند که خدمت خود را به پایان برسانند.
لازم به ذکر است که این تعهد در سال های گذشته به میزان 3 برابر مدت زمان تحصیل بوده است، اما از سال 1402 طبق مصوبه تعیین شده، مدت زمان تعهد آموزش رایگان برای رشته های گروه پزشکی، ۱.۵ تا ۲ برابر مدت زمان تحصیل فرد می باشد. همچنین می توان گفت که طبق مطالب مندرج در دفترچه انتخاب رشته کنکور، امکان جابه جایی یا خرید تعهد، وجود ندارد.
شرایط دندانپزشکی تعهدی
اکنون که درباره ماهیت کلی دندانپزشکی تعهدی صحبت شد، شاید سوال اکثر افراد این باشد که تحصیل در این رشته چه شرایطی دارد؟ بدیهی است که مانند هر رشته و نوع تحصیل دیگری، داوطلبان برای قبولی در دندانپزشکی تعهدی هم باید واجد یک سری شرایط باشند. در همین راستا و به دلیل اهمیت آشنایی با این شرایط پیش از اقدام به ثبت نام در این رشته ها، در ادامه این بخش برخی از مهم ترین شرایط دندانپزشکی تعهدی ارائه شده است.
داوطلب باید دیپلم سه ساله و مدرک پیش دانشگاهی خود را از موسسه های آموزشی و دبیرستان های معتبر گرفته باشد.
پیش از آغاز به تحصیل باید تعهدنامه خدمت پس از دوره تحصیل امضا شود.
محل خدمت دانشجو صرفا توسط وزارت بهداشت تعیین شده و خود آن ها حق انتخاب نخواهند داشت.
مدت زمان تحصیل برای دندانپزشکی تعهدی ۱۲ سال است.
پیش از پایان حداقل نیمی از دوره خدمت، فرد حق تحصیل یا شرکت در کنکورهای تخصصی پزشکی را نخواهد داشت.
برای انصراف از این رشته تحصیلی، باید جریمه پرداخت شود.
آقایانی که پیش از تکمیل دوره خدمت سربازی خود وارد رشته دندانپزشکی تعهدی شده و در این رشته تحصیل کنند، می توانند خدمت سربازی را هم تحت عنوان خدمت تعهدی خود سپری کنند. حداکثر زمان تعهد خدمت برای رشته دندانپزشکی تعهدی در حال حاضر ۲ برابر زمان تحصیل است. برخی از شرایط هم در دفترچه انتخاب رشته قید شده است و داوطلبان می توانند پیش از نهایی کردن تصمیم خود در راستای انتخاب رشته، این شرایط را مطالعه کنند.
حقوق دندانپزشکی تعهدی
بی شک بسیاری از افراد برای درآمدزایی به رشته های خدمات درمانی مانند پزشکی و دندانپزشکی می روند. در همین راستا هم یکی از مهم ترین سوالاتی که افراد درباره این رشته می پرسند این است که حقوق دندانپزشکی تعهدی چقدر است و چه مزایایی شامل آن می شوند؟ اطلاع از شرایط و حقوق این رشته بسیار اهمیت دارد و در راستای پیدا کردن پاسخ این سوال، در ادامه این بخش درباره حقوق دندانپزشکی تعهدی به صورت کامل اطلاعاتی ارائه شده است.
اولین نکته حائز اهمیت این است که دانشجویان رشته دندانپزشکی تعهدی، می توانند در حین تحصیل حقوق دریافت کنند. با وجود این که این حقوق خیلی زیاد نیست، اما می تواند کمک هزینه زندگی دانشجویی فرد بوده و به تمرکز بیشتر وی روی درس به جای مشکلات مالی کمک کند. بنابراین دانشجویان نیازی نیست تا بابت بسیاری از هزینه ها در حین تحصیل نگرانی داشته باشند. شرایط و حقوق دندانپزشکی تعهدی برای دانشجویان بسیار مناسب است.
پس از فارغ التحصیل شدن هم دوره تعهد خدمت شروع می شود. به بیان بهتر باید گفت که در این دوره افراد به استخدام دولت در آمده و باید به عنوان یک پزشک یا دندانپزشک دولتی مشغول به کار شوند. از جایی که این افراد در خدمت دولت هستند، به اندازه پزشک های آزاد که مطب دارند، درآمد نخواهند داشت. اما شرایط و حقوق آن ها به اندازه پزشک عمومی خواهد بود. پس از اتمام دوره خدمت هم امکان ادامه تحصیل یا تاسیس مطب برای پزشکان وجود خواهد داشت.
انصراف از خدمت دندانپزشکی تعهدی
به دلیل طولانی بودن زمان تعهد، بسیاری از افرادی که در رشته دندانپزشکی تعهدی پذیرش می شوند، به انصراف از دانشگاه فکر می کنند. اما همان طور که بسیاری از افراد از این موضوع مطلع هستند، انصراف از دانشگاه های دولتی و روزانه با دانشگاه های آزاد تفاوت بسیاری دارد. در همین راستا بهتر است که تمامی افراد با آخرین رتبه قبولی دندان پزشکی تعهدی، با عواقب کلی انصراف از خدمت تعهدی اطلاعات کافی داشته باشند. در ادامه این بخش توضیحات بیشتری ارائه شده است.
در ابتدا باید این نکته را خاطر نشان کرد که سپری کرده دوره تعهد خدمت برای تمامی افراد ضروری بود و هیچ یک از داوطلبانی که در این رشته فارغ التحصیل شده اند، نمی توانند از تعهد خود انصراف داده یا آن را با پول خریداری کنند. فرصت انصراف تنها برای دانشجویانی که هنوز مشغول به تحصیل هستند، وجود داشته و آن هم شرایط بسیار سختی دارد. از جایی که دانشجویان رشته دندانپزشکی تعهدی از امکانات دانشگاه های دولتی به صورت رایگان استفاده می کنند، در صورت انصراف از تحصیل، موظف هستند تا هزینه های مربوط به دوره تحصیل خود را پرداخت کنند. لازم به ذکر است که این هزینه ها به صورت ترمی حساب نشده و روش دیگری برای محاسبه آن ها وجود دارد.
در واقع برای محاسبه هزینه جریمه انصراف از خدمت دندانپزشکی تعهدی، باید حقوق ۳ سال خدمت در مناطق محروم به عنوان یک دندانپزشک را پرداخت کرد. هزینه انصراف از خدمت دندانپزشکی بسیار بالا بوده و به همین دلیل هم بسیاری از افراد به هیچ عنوان نمی توانند از تصمیم خود پشیمان شده و انصراف بدهند. در نتیجه توصیه می شود که تمامی افراد پیش از انتخاب این رشته تمامی جوانب را سنجیده و سپس وارد آن شوند.
آخرین رتبه قبولی دندانپزشکی تعهدی
داوطلبان کنکور که به شرکت در رشته دندانپزشکی تعهدی علاقه دارند، اکثرا به دنبال این هستند که از وضعیت قبولی داوطلبان سال قبل اطلاعات بیشتری کسب کند. اطلاع از این موضوع می تواند درباره شانس خود آن ها برای قبولی در این رشته هم به آن ها اطلاعات بیشتری بدهد. در همین راستا و برای اطلاع رسانی بهتر و دقیق تر به افراد، در ادامه این بخش لیست آخرین رتبه قبولی دندانپزشکی تعهدی ارائه شده است.
آخرین رتبه قبولی دندان پزشکی تعهدی | ||
رتبه در سهمیه |
محل پذیرش |
|
۶۰۰ - ۷۰۰ |
۵ درصد ایثارگر |
دانشگاه شاهرود، کاشان و زاهدان |
۱۰۰۰ - ۱۴۰۰ |
۲۵ درصد ایثارگر |
دانشگاه زابل و زنجان |
۱۵۰۰ - ۱۸۰۰ |
سهمیه منطقه ۱ |
دانشگاه ایلام و سبزوار |
۱۸۰۰ - ۲۳۰۰ |
سهمیه منطقه ۲ |
دانشگاه بندرعباس و دزفول |
۲۱۰۰ - ۲۴۰۰ |
سهمیه منطق ۳ |
دانشگاه ایلام و شیراز |
هنگام بررسی آخرین رتبه قبولی دندان پزشکی تعهدی و محل قبولی آن ها، می بایست به سهمیه افراد هم دقت شود. سهمیه نقش بسیار مهمی در شانس قبولی افراد در رشته های دارای تعهد خدمت مانند دندانپزشکی است. افراد پیش از انتخاب رشته می توانند رتبه و سهمیه خود را به یک مشاور اطلاع داده و از بابت این موضوع که شرایط لازم برای دندانپزشکی تعهدی را دارند یا خیر اطمینان خاطر پیدا کنند. بنابراین تنها توجه به آخرین رتبه قبولی دندان پزشکی تعهدی کافی نیست و تمامی شرایط باید در نظر گرفته شود.
نظرات دانشجویان دندان پزشکی تعهدی
به دلیل شرایط سخت تعهد به خدمت، حتی با وجود شرایط و حقوق خوبی که این رشته می تواند داشته باشد، افراد ممکن است برای ورود به آن دچار شک و تردید شوند. در چنین مواردی، اطلاع از نظرات سایر افرادی که وارد این رشته شده اند، می تواند در انتخاب رشته کنکور سراسری به آن ها کمک بسیار زیادی کند. در همین راستا در ادامه این بخش درباره نظرات دانشجویان دندان پزشکی تعهدی اطلاعات بیشتری ارائه شده است.
آن دسته از دانشجویان که تنها می خواهند مدرک اولیه خود را گرفته و مشغول به کار شوند، از ورود به رشته دندانپزشکی تعهدی بسیار راضی هستند. این دسته از دانشجویان می توانند به راحتی و به صورت تضمین شده پس از فارغ التحصیلی استخدام شوند. شرایط و حقوق این دانشجویان پس از استخدام مانند پزشکان متخصص نیست، اما باز هم می توانند درآمد خوبی داشته باشند و بی هیچ دردسری استخدام شوند.
اما دانشجویانی که قصد دارند تا تخصص خود را گرفته و مطب بزنند، یا وارد رشته دندانپزشکی تعهدی نشده و یا این که پس از ورود به آن پشیمان می شوند. چرا که فارغ التحصیلان این رشته به هیچ عنوان نمی توانند تا پایان دوره مشخصی ادامه تحصیل بدهند. همچنین امکان باز کردن مطب برای آن ها تا پایان دوره خدمت وجود ندارد. در ضمن این رشته برای افرادی که قصد دارند تا در کوتاه مدت و پس از فارغ التحصیلی از کشور خارج شوند هم رشته مناسبی نیست.
در نتیجه می توان به طور کلی گفت که نظر دانشجویانی که در این رشته تحصیل کرده اند، اساسا به هدف نهایی آن ها از تحصیل بستگی دارد. یک سری از افراد به دلیل استخدام تضمینی و دولتی از این رشته، راضی هستند. در حالی که یک دسته دیگر از افراد به دنبال گرفتن تخصص و باز کردن مطب شخصی خود هستند و این رشته می تواند مانع بزرگی برای آن ها به شمار آید.
مزایا و معایب دندانپزشکی تعهدی
رشته دندانپزشکی تعهدی هم مانند هر رشته دیگری یک سری مزایا و معایب داشته و نمی توان گفت که صرفا خوب یا صرفا بد است. تمامی دانشجویان و داوطلبان کنکوری که می خواهند، وارد این رشته شوند یا به آن فکر می کنند، می توانند مزایا و معایب ورود به دندانپزشکی تعهدی را بررسی کرده و تصمیم نهایی خود را بگیرند. در راستای اهمیت اطلاع از تمامی جوانب ورود به این رشته، در ادامه این بخش لیست مزایا و معایب دندانپزشکی تعهدی ارائه شده است.
مزایای دندانپزشکی تعهدی | معایب دندانپزشکی تعهدی |
استخدام دولتی بلافاصله پس از فارغ التحصیلی |
فرد تا چند سال امکان ادامه تحصیل ندارد. |
دریافت حقوق هنگام تحصیل |
فرد تا پایان دوره خدمت امکان باز کردن مطب ندارد. |
شرایط و حقوق در حد پزشک عمومی |
انصراف از این رشته بسیار پر هزینه است. |
- |
امکان خرید تعهد خدمت وزارت بهداشت دندانپزشکی وجود ندارد. |
- |
انتخاب محل خدمت با خود فرد نیست. |
همان طور که در جدول بالا مشاهده می شود، این رشته علاوه بر مزایا، معایبی هم دارد. در بخش های پیش هم به این موضوع اشاره شد که نظر دانشجویان با توجه به هدف و شرایط آن ها درباره این رشته متفاوت است. بنابراین می توان گفت که بهترین کار این است که افراد با توجه به شرایط شخصی خود و هدف خود از ورود به این رشته، درباره آن خوب فکر کنند. در صورتی که فرد قصد ادامه تحصیل، باز کردن مطب و مهاجرت در کوتاه مدت را نداشته باشد، این رشته می تواند رشته مناسبی برای او از نظر میزان حقوق باشد.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص دندانپزشکی تعهدی و آخرین رتبه قبولی دندان پزشکی تعهدی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، شرایط انصراف از خدمت دندانپزشکی تعهدی در دانشگاه های آزاد و سراسری با هم تفاوت دارد. در متن مقاله اطلاعات بیشتر در این زمینه آمده است.