برای مشاوره تغییر رشته در کارشناسی ارشد
برای مشاوره تغییر رشته در کارشناسی ارشد


همواره افراد به دنبال ادامه تحصیل و کسب موفقیت های تحصیلی بیشتری هستند تا بتوانند با توجه به این موضوع آینده شغلی مناسبی را نیز برای خود فراهم آورند. اما در برخی موارد دانشجو پس از وارد شدن به دوره تحصیلی ارشد تمایلی به ادامه تحصیل در این مقطع نداشته و به دنبال راهی برای تغییر رشته در کارشناسی ارشد و عوض کردن گرایش فوق لیسانس خود می باشد که با توجه به قوانین وزارت علوم این امکان وجود ندارد.
بر اساس آیین نامه های آموزشی اجازه تغییر رشته در کارشناسی ارشد، تغییر گرایش در دانشگاه و ... به دانشجویان این مقطع داده نمی شود. تنها راه حل این مشکل تغییر رشته از کارشناسی به ارشد است که می بایست در زمان ثبت نام و انتخاب رشته ارشد به درستی صورت گرفته و افراد مجبور به تغییر رشته در دوره ارشد نشوند. با توجه به قوانین، برای داوطلبان کنکور فوق لیسانس امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد فراهم شده است که در متن حاضر به جزئیات این مورد، شرایط تغییر رشته در کارشناسی ارشد، مشاوره تغییر رشته و ... پرداخته شده است.
شرایط تغییر رشته در کارشناسی ارشد
تحصیل در دانشگاه همواره جزو آرزوهای دور و دراز بسیاری از افراد است که سال ها برای به دست آوردن آن تلاش می کنند. اما در برخی موارد پیش آمده است که دانشجویان پس از ورود به مقطع تحصیلی جدید از عنوان رشته، گرایش تحصیلی و حتی دانشگاه محل تحصیل خود راضی نیستند و تمایل به تغییر رشته و یا انصراف از دانشگاه دارند. با وجود این مسائل تغییر رشته در دانشگاه ها با توجه به قوانین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به راحتی صورت نمی پذیرد و شرایط خاص خود را دارد که امکان تغییر رشته را به خصوص در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به افراد نمی دهد.
این موضوعات باعث می شود تا افراد در زمان انتخاب رشته تمامی معیار های خود را اعمال کرده و رشته ای را انتخاب نمایند که هم به علایق آن ها نزدیک باشد و هم آینده شغلی خود را در نظر گرفته باشند. شرایط تغییر رشته در کارشناسی ارشد به گونه تعریف شده است که افراد در زمان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به هیچ عنوان نمی توانند تغییر رشته و یا تغییر گرایش ارشد داشته باشد. اما در زمان ثبت نام در کنکور ارشد و انتخاب رشته امکان تغییر رشته در دانشگاه وجود دارد و دانش آموختگان مقطع کارشناسی می توانند رشته دلخواه خود را در ارشد انتخاب کرده و در آزمون آن شرکت کنند.
با توجه به مواردی که در خصوص محدودیت های تغییر رشته در دانشگاه، تغییر رشته در ارشد، عوض کردن گرایش فوق لیسانس و امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد گفته شد ضروری است تا افراد در زمان انتخاب رشته کارشناسی ارشد دقت کافی را در خصوص رشته و گرایش تحصیلی خود به خرج دهند تا بعد از ورود به دانشگاه به دنبال راه چاره برای تغییر رشته در کارشناسی ارشد نباشند و به مشکلاتی از این قبیل بر خورد نکنند.
تغییر رشته از کارشناسی به ارشد
قوانین ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد تفاوت هایی با ثبت نام در کنکور سراسری دارد و امکان انتخاب های گسترده تری را برای داوطلبان شرکت کننده در این مقطع فراهم آورده است. با توجه به اینکه در بسیاری موارد فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی از رشته تحصیلی خود در این دوره راضی نیستند، لذا تلاش می کنند تا با تغییر رشته ارشد و یا امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد، رشته تحصیلی خود شرایط مناسبی را برای ادامه تحصیل در این مقطع فراهم بیاورند.
قوانین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین وزارت بهداشت و درمان به شکلی در اختیار افراد قرار داده شده است تا متقاضیان ثبت نام در کنکور ارشد بتوانند با محدودیت های کمتری نسبت به دوره کارشناسی انتخاب رشته نمایند. در این بخش داوطلب می تواند با اختیار بیشتری رشته های تحصیلی ذکر شده در دفترچه راهنمای ثبت نام مانند کارشناسی ارشد رشته روانشناسی و غیره را انتخاب کرده و در رشته تحصیلی مد نظر خود ادامه تحصیل دهند. دانش آموختگان مقطع کارشناسی که قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را دارند می توانند در دو گروه رشته تحصیلی اصلی و شناور انتخاب کرده و به عنوان دانشجوی کارشناسی ارشد وارد دانشگاه شوند.
قوانین انتخاب رشته در مقطع کارشناسی ارشد به گونه ای می باشد که محدودیتی در خصوص عوض کردن گرایش فوق لیسانس و امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد برای این افراد وجود ندارد و افراد می توانند به راحتی در هر رشته ای که دلخواه آن ها باشد چه در قالب رشته اصلی و چه رشته شناور انتخاب رشته کرده و در صورت قبولی دوره تحصیل خود را در دانشگاه آغاز نمایند. در مجموع تغییر رشته در کارشناسی به ارشد برای داوطلبان این کنکور به راحتی انجام می گیرد و متقاضیان تغییر رشته در کارشناسی ارشد، تغییر گرایش در ارشد می توانند در این زمان تغییرات لازمه را در رشته و گرایش تحصیلی خود اعمال نمایند.
تغییر رشته ارشد در دانشگاه
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در برنامه ریزی های به عمل آمده تعداد افراد برای پذیرش در هر رشته و گرایش تحصیلی را در دوره های مختلف تحصیل محاسبه کرده و ازطریق این محاسبات اقدام به جذب افراد در مقاطع تحصیلی می کنند. با توجه به اینکه تعداد پذیرفته شدگان در دوره های تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری بسیار کمتر از پذیرفته شدگان دوره کارشناسی است لذا محدودیت های این دوره ها نیز بیشتر از محدودیت های لیسانس است. بر اساس آیین نامه های وزارت علوم، تغییر رشته ارشد در دانشگاه به هیچ عنوان امکان پذیر نمی باشد و تنها راه حل انصراف از این دوره می باشد که این موضوع نیز دارای محدودیت هایی است.
همان طور که گفته شد، ادامه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد دارای آیین نامه های خاصی می باشد که هر ساله با توجه به شرایط تغییراتی نیز در آن اعمال می شود. بر طبق بند های این آیین نامه امکان تغییر رشته ارشد در دانشگاه، اجازه نقل و انتقال دانشجو به دانشگاه دیگر، امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد و ... تحت هیچ حالتی برای دانشجو وجود ندارد و این افراد نمی توانند پس از قبولی در دانشگاه تلاشی مبنی بر انتقال به دانشگاه دیگر، عوض کردن گرایش فوق لیسانس و یا تغییر رشته ارشد انجام دهند.
با توجه به سخت گیری های به عمل آمده در خصوص محدودیت های تغییر رشته در دانشگاه و عوض کردن گرایش در ارشد، داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد می بایست رشته و گرایش مد نظر خود را به خوبی بررسی کرده و پس از آن اقدام به ثبت نام و انتخاب رشته نمایند. از آنجاییکه ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد سختی های فراوانی را نیز به همراه دارد لازم است حسایت افراد در خصوص انتخاب رشته افزایش یافته و بر اساس حقایق و علایق خود اقدام به انتخاب رشته نمایند.
مشاوره تغییر رشته در کارشناسی ارشد
با توجه به مطالب گفته در این مقاله انتخاب رشته در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد موضوع مهم و حساسی می باشد که افراد می بایست آن را به خوبی مورد توجه قرار دهند. بر اساس آیین نامه های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امکان عوض کردن گرایش فوق لیسانس، تغییر رشته ارشد، نقل و انتقال دانشجو و تغییر رشته در دانشگاه برای دانشجویان کارشناسی ارشد وجود ندارد که با در نظر گرفتن شرایط سخت ادامه تحصیل در کارشناسی ارشد داوطلبان شرکت کننده باید با حساسیت رشته های تحصیلی خود را انتخاب نمایند. به عنوان مشاوره تغییر رشته در کارشناسی ارشد باید به چند نکته قابل توجه اشاره کرد:
از آنجایی که وزارت علوم انتخاب رشته در کارشناسی ارشد را برای داوطلبان شرکت کننده به صورت آزاد در نظر گرفته است لذا داوطلبان باید در گام اول تلاش کنند تا مناسب ترین انتخاب رشته را در زمان ثبت نام در کنکور فوق لیسانس را داشته باشند. در این صورت فرد با علم و آگاهی انتخاب رشته و گرایش مد نظر را انجام می دهد تا پس از آن به دنبال چاره جویی برای عوض کردن گرایش فوق لیسانس، تغییر رشته ارشد، تغییر رشته در دانشگاه، امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد و ... نباشد.
در بخش دیگر، دانشجویانی که به هر دلیلی وارد دانشگاه شده و علاقه ای به ادامه تحصیل در رشته و گرایش تحصیلی خود را ندارند می بایست دو راه در پیش رو را انتخاب نمایند. با توجه به اینکه در حال حاضر قوانین انصراف از دانشگاه تغییراتی داشته و کمی ساده تر از قبل شده است می توانند با انصراف از این رشته مجدد در کنکور شرکت کرده تا در رشته مورد علاقه خود ثبت نام نمایند. از طرف دیگر با توجه به سختی های دوره ارشد می توانند تحصیل خود را ادامه داده تا در این رشته فارغ التحصیل شوند. در مجموع باید گفت با توجه به محدودیت های تغییر گرایش فوق لیسانس، تغییر رشته در کارشناسی ارشد، عدم امکان نقل و انتقال دانشجو در دوره ارشد، تغییر رشته در دانشگاه، امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد و ... داوطلبان شرکت کننده در کنکور سراسری می بایست با تمام دقت مراحل ثبت نام و انتخاب رشته خود را انجام داده تا این قبیل مشکلات برای آن ها پیش نیاید.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص تغییر رشته در کارشناسی ارشد را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با امکان تغییر گرایش از کارشناسی به ارشد را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام. در صورتی که تازه می خواهید برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد اقدام کنین، بله.