برای مشاوره اطلاع از رشته های پیراپزشکی
برای مشاوره اطلاع از رشته های پیراپزشکی
نام پیراپزشکی در بین داوطلبان کنکور تجربی بسیار شناخته شده است. با این حال برخی از افراد در خصوص اینکه فرق پزشکی و پیراپزشکی چیست، اطلاعات کافی نداشته و یا تصور می کنند که این دو دارای ویژگی ها و مزایای مشترکی هستند. تعدادی از متقاضیان نیز در زمان انتخاب رشته نمی دانند که بهترین اولویت بندی رشته های پیراپزشکی کدام است و یا چه رشته ای مناسب آن هاست.
با توجه به توضیحات داه شده در این ادامه این مقاله در خصوص ویژگی های بارز رشته پیراپزشکی چیست، توضیحاتی ارائه شده و به منظور آشنایی بیشتر، لیست رشته های پیراپزشکی نیز ذکر خواهد شد. همچنین در ادامه نحوه ثبت نام و اولویت بندی رشته های پیراپزشکی به همراه بازار کار و شهریه این قبیل رشته ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
پیراپزشکی چیست؟
اگر از داوطلبان کنکور تجربی پرسیده شود که دوست دارید، چه رشته ای را در دانشگاه ادامه دهید، شاید بیش از نیمی از آن ها پزشکی و پیراپزشکی را انتخاب کنند، چراکه این رشته ها دارای جایگاه اجتماعی و سطح درآمد قابل قبولی هستند. با این حال ممکن است تعدادی از داوطلبان اطلاعات دقیقی در مورد مفهوم پیراپزشکی نداشته و یا آن را چیزی معادل پزشکی تصور کنند. اما منظور از پیراپزشکی چیست؟
واژه پیراپزشکی از اصطلاح انگلیسی paramedicine اخذ شده که ترکیب دو کلمه para یعنی پیرامون و medicine یعنی پزشکی می باشد. بنابراین می توان این چنین گفت که پیراپزشک به متخصصی گفته می شود که خود مستقیما به تشخیص و درمان نمی پردازد، بلکه پیرامون آن و هدایت پزشک به بازگرداندن سلامتی به افراد و همچنین تکمیل کادر درمان کمک می کند.
به طور کلی در مورد اینکه اهمیت پیراپزشکی در چیست، باید گفت که اینگونه رشته ها به نوعی نقطه اتصال پزشک و بیمار بوده و با آموزش هایی که می بینند، می توانند به پیشگیری از بیماری ها، مراقبت، ارتقاء سلامت، راهنمایی بیمار و ... کمک کنند و غالبا از نظر درآمد نیز از موقعیت خوبی برخوردارند.
لیست رشته های پیراپزشکی
پس از آنکه مشخص شد پیراپزشکی چیست، حال باید دید که چه رشته هایی را می توان پیراپزشکی دانست. حقیقت این است که کشورهای مختلف دنیا دسته بندی های متفاوتی را برای این منظور دارند و معیارها ممکن است، اندکی با یکدیگر فرق داشته باشد. با این حال، لیست رشته های پیراپزشکی دانشگاه آزاد و سراسری در کشور ما به شرح زیر است.
لیست رشته های پیراپزشکی | |
مامایی | اتاق عمل |
پرستاری | هوشبری |
گروه فوریت های پزشکی | گروه فوریت های پزشکی |
فیزیوتراپی | بینایی سنجی |
پرتوشناسی(رادیولوژی) | پرتودرمانی(رادیوتراپی) |
تکنولوژی پزشکی هستهای | مددکاری اجتماعی |
بهداشت حرفه ای | بهداشت محیط |
گفتنی است که بسیاری از موارد قید شده در لیست رشته های پیراپزشکی هم در دانشگاه های دولتی هم آزاد پذیرش می شوند و برای ورود به آن کافی است که داوطلبان با ثبت نام در کنکور سراسری و شرکت در آن رتبه مجاز را کسب کرده و در زمان انتخاب رشته آن ها را در اولویت های انتخاب رشته خود وارد نمایند.
ثبت نام پیراپزشکی
افرادی که قصد ورود به هر کدام از مشاغل درج شده در لیست رشته های پیراپزشکی ذکر شده در تیتر قبل را دارند، بایستی دارای مدرک دیپلم تجربی بوده و همراه با سایر داوطلبان در کنکور سراسری این گروه آزمایشی شرکت کنند تا در صورت کسب رتبه مجاز، از میان کد رشته محل های قید شده در دفترچه انتخاب کنند.
بر این اساس ثبت نام پیراپزشکی در همان سایت ثبت نام کنکور سراسری یعنی سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org انجام می شود. برای این امر لازم است تا متقاضیان همزمان با شروع مهلت نام نویسی یکی از نوبت های اردیبهشت یا تیرماه، ضمن پرداخت هزینه مربوطه فرم تقاضانامه را تکمیل نمایند.
همچنین این داوطلبان باید کارت ورود به جلسه کنکور سراسری را در مهلت تعیین شده دریافت و سپس در جلسه آزمون به سوالاتی که در دفترچه سوالات به صورت تست های چهار گزینه ای مطرح شده اند، پاسخ دهند. در پایان نیز افرادی که پس از اعلام نتایج نهایی جزو پذیرفته شدگان بوده اند، بایستی مراحل ثبت نام پیراپزشکی قطعی را در دانشگاه مربوطه انجام دهند.
اولویت بندی رشته های پیراپزشکی
با وجود محبوبیت بسیار بالایی که رشته های پیراپزشکی دارند، اما معمولا برخی از آن ها از دیدگاه متقاضیان یا مردم جامعه از طرفداران بیشتری برخوردار می باشند. با این حال اغلب متقاضیان و پدر و مادران به دنبال انتخاب بهتری هستند و می خواهند رشته ایی را انتخاب کنند که از موقعیت و آینده بهتری برخوردار است.
بدیهی است که خوب یا بد بودن هر رشته ای نسبی بوده و هر شخصی معیارهای خاص خود را دارد، اما در اولویت بندی رشته های پیراپزشکی معمولا یک سری رشته ها از نظر میزان درآمد، جایگاه اجتماعی، ساعات کاری، نوع وظایف و ... محبوبیت بیشتری را دارا می باشند که در زیر به آن ها اشاره شده است.
فیزیوتراپی
بینایی سنجی
پرستاری
هوشبری
رادیولوژی
مامایی
علوم آزمایشگاهی
اتاق عمل
نکته قابل توجه این است که اولویت بندی رشته های پیراپزشکی در کشور ما با کشورهای دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، رشته رادیولوژی، پرستاری، و فیزیوتراپی در کشورهایی مانند آمریکا و کانادا از موقعیت بسیار خوبی برخوردارند، اما در کشور ما با این حد به این رشته ها توجه نمی شود. به همین دلیل دانشگاه و محل قبولی نیز از عوامل تاثیرگذار بر این مورد هستند
بازار کار و شهریه پیراپزشکی
مورد دیگری که معمولا در بحث تفاوت های رشته های گروه پزشکی و پیراپزشکی مطرح می شود، این است که بازار کار و شهریه پیراپزشکی در کشور ما چگونه است و یا آیا به خوبی پزشکی می باشد یا خیر؟ حقیقت این است که مقایسه بین این دو در حالت کلی امکانپذیر نیست، چراکه رشته های پزشکی متنوع بوده و هر کدام دارای ویژگی های خاص خود است.
بعلاوه عواملی همچون نوع رشته، سطح تحصیلات، شهر محل کار، میزان تخصص و مهارت شخص، میزان سابقه و ... همگی در بازار کار پیراپزشکی موثر می باشند. اما در مجموع می توان گفت که برای اغلب این رشته ها اعم از فیزیوتراپی، پرستاری، مامایی، علوم آزمایشگاهی و ... فرصت های کاری زیادی وجود دارد و اکثر افراد پس از فارغ التحصیلی در بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز درمانی مشغول به کار می شوند.
از سوی دیگر، با توجه به آنکه علاوه بر دانشگاه های دولتی، دانشگاه های شهریه پرداز همچون آزاد و پردیس خودگردان نیز در رشته های پیراپزشکی دانشجو می پذیرند، گاها سوالاتی در مورد میزان شهریه مطرح می شود. در این باره نیز باید عنوان کرد که شهریه پیراپزشکی بسته به رشته و مقطع تحصیلی متفاوت است. اما در جدول زیر حداقل و حداکثر شهریه ذکر شده است.
مقطع | حداقل شهریه و حداکثر شهریه دانشگاه آزاد | حداقل شهریه و حداکثر شهریه دانشگاه پردیس خودگران |
کارشناسی ناپیوسته | 6 الی 7 میلیون تومان | 6 الی 7 میلیون تومان |
کارشناسی پیوسته | 7 الی 9 میلیون تومان | 8 الی 12 میلیون تومان |
کارشناسی ارشد | 12 الی 15 میلیون تومان | 14 الی 18 میلیون تومان |
دکتری | 18 الی 20 میلیون تومان | 17 الی 19 میلیون تومان |
مجددا تاکید می شود که ارقام بالا می تواند بسته به رشته، مقطع و حتی واحد دانشگاهی محل تحصیل نیز متغیر باشد. البته در برخی موارد برای افرادی مانند نفرات برتر، حافظان قرآن، برگزیدگان المپیادهای علمی و ... تخفیفاتی در نظر گرفته می شود و این موارد را باید از دانشگاه مربوطه پیگیری نمود.
فرق پزشکی و پیراپشکی
حال نوبت به یکی از مهم ترین موارد یعنی اینکه فرق پزشکی و پیراپزشکی چیست می رسد که احتمالا برای تمامی داوطلبان نیز جالب بنظر می رسد. طبق توضیحات گفته شدخ در خصوص بارزترین این تفاوت ها یعنی نوع وظایف توضیح داده شد. چراکه پزشک خود به طور مستقل می تواند به تشخیص و تجویز دارو یا درمان بپردازد، اما پیراپزشکان بایستی تحت هدایت پزشک به بیمارستان رسیدگی کنند.
تفاوت دیگر پزشکی و پیراپزشکی در مدت زمان تحصیل می باشد. به طوریکه مدت تحصیل پزشکی عمومی چیزی حدود 7 تا 10 سال می باشد، اما پیراپزشکی بسته به رشته می تواند در مقطع کاردانی آغاز و تا دکتری ادامه داشته باشد که البته ادامه تحصیل یک امر اختیاری بوده و به طور میانگین غالبا دوره آموزشی کارشناسی بوده که حدود 4 سال به طور می انجامد.
یکی دیگر از موارد فرق پزشکی و پیراپزشکی به محل کار مربوط می شود. زیرا محل کار پزشکان مطب های خصوصی، داروخانه، بیمارستان ها و کلینیک ها می باشد. اما پیراپزشکان ممکن است بیشترین فعالیت خود را در مراکز اورژانسی یا مراقبت های ویژه انجام دهند. البته برخی از آن ها مانند فیزیوتراپ ها نیز می توانند به صورت خصوصی اقدام به تاسیس کلینیک کرده و یا جذب بیمارستان شوند.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص معرفی لیست رشته های پیراپزشکی، همه چیز درباره این رشته و فرق آن با پزشکی را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، به تفاوت رشته پزشکی با پیراپزشکی در متن مقاله اشاره شده است.