برای مشاوره تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا
برای مشاوره تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا
افراد زیادی بعد از گذراندن دوران کارشناسی ارشد در کنکور دکتری ثبت نام کرده و متقاضی ادامه تحصیل هستند، اما به دلیل عدم آشنایی با شیوه های پذیرش در آزمون دکتری در نهایت موفقیت مطلوبی را به دست نیاورده و دچار پشیمانی می شوند. تحصیل در مقاطع تحصیلی بالاتر دانشگاه شامل روش های مختلف و متفاوتی است که طبیعتا آشنایی با انواع آن ها می تواند، بسیار کمک کننده بوده و مفید واقع گردد. افراد باید ابتدا تمام بررسی های لازم را انجام داده و در صورت لزوم از یک مشاور نیز کمک بگیرند تا بهترین نتیجه را دریافت کنند.
شیوه های پذیرش در آزمون دکتری به طور کلی به دو روش آموزشی پژوهشی و پژوهش محور تقسیم می شود که در این مقاله به بررسی دقیق تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا پرداخته شده است. افراد با مطالعه مقاله در پیش رو ابتدا با روش های مذکور به طور کامل آشنا شده و سپس نحوه دریافت پذیرش و چگونگی تحصیل در این دوره های مختلف را مطالعه نموده و مشاوره های لازم را به طور کامل دریافت خواهند کرد.
شیوه های پذیرش در آزمون دکتری
مقطع تحصیلی دکتری به طور کلی مخصوص افراد واجد شرایط و دارای نمرات عالی و همچنین دارای سابقه پژوهشی مناسب خواهد بود. کسانی موفق به کسب پذیرش در مقطع دکترا می شوند که آزمون ورودی را به خوبی به پایان رسانده و همچنین سابقه پژوهشی قابل قبولی را در جلسه مصاحبه آزمون دکتری ارائه دهند.
جهت رفاه حال دانشجویان و افراد علاقمند به علم و دانش دو روش برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری وجود داشته و در دسترس می باشد. شیوه های پذیرش در آزمون دکتری به طور کلی به دو دسته آموزشی پژوهشی و پژوهش محور تقسیم می شوند که افراد با توجه به شرایط خود می توانند در آن ها تحصیل نمایند.
در مورد تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا باید گفت اعتبار مدرک این دو دوره هیچ فرقی با یکدیگر ندارد، تفاوت اصلی در نحوه تحصیل و نحوه دریافت پذیرش می باشد. افراد برای تحصیل دکتری به صورت آموزشی پژوهشی باید روی آزمون ورودی تمرکز بیشتری داشته و رتبه خوبی کسب کنند، اما متقاضیان روش تحقیق محور باید روی سوابق تحقیقاتی تمرکز داشته و همچنین طرح واره نیز ارائه دهند.
دوره آموزشی پژوهشی دکتری چیست؟
در پاسخ به این سوال که دوره آموزشی پژوهشی دکتری چیست؟ باید گفت دوره آموزش محور معمولا همان طور که از نامش پیداست، تمرکز بیشتری روی ارائه دروس به صورت تئوری یا عملی داشته و دانشجویان در حین تحصیل وقت کمتری را صرف تحقیقات خواهند کرد. افراد برای دریافت پذیرش تحصیلی در مقطع دکترا به صورت یادگیری محور باید حتما آزمون ورودی را به خوبی گذرانده و مصاحبه را نیز با موفقیت پشت سر بگذرانند که ضریب تاثیر این موارد در جدول زیر آورده شده است.
آزمون ورودی دکتری | سابقه های آموزشی پژوهشی و فناوری | مصاحبه | طرح واره |
50 درصد | 20 درصد | 30 درصد | - |
در خصوص شیوه های پذیرش در آزمون دکتری و تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا باید گفت متقاضیان در صورتی که آزمون ورودی را به خوبی گذرانده و رتبه خوبی کسب کنند، شانس بالایی برای تحصیل به صورت آموزش محور خواهند شد. کسانی که علاقه زیادی به انجام تحقیقات نداشته و از یادگیری دروس تئوری یا عملی لذت بیشتری می برند، می توانند این نوع از تحصیل را انتخاب کرده و نتیجه مناسبی دریافت نمایند. متقاضیان علاقه مند به این روش تحصیلی، لازم است واحدهای درسی مختلفی را گذرانده و همچنین در نهایت پایان نامه نیز ارائه داده و فارغ التحصیل گردند.
دوره دکتری پژوهش محور چیست؟
در پاسخ به این سوال که دوره دکتری پژوهش محور چیست؟ باید گفت یکی از شیوه های پذیرش در آزمون دکتری روش تحقیقاتی است که متقاضیان این دوره باید در حین تحصیل تحقیقات بیشتری انجام داده و همچنین برای دریافت پذیرش ثابت کنند سابقه خوبی در زمینه پژوهش و فناوری دارند. جهت رفاه حال متقاضیان لیست ضرایب تاثیر آزمون ورودی، سابقه تحقیقاتی، مصاحبه و طرحواره در جدول زیر آورده شده است.
آزمون ورودی دکتری | سابقه های آموزشی پژوهشی و فناوری | مصاحبه | طرح واره |
30 درصد | 20 درصد | 20 درصد | 20 درصد |
لازم به ذکر است که تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا برای دریافت پذیرش در این می باشد که متقاضیان پژوهش محور باید یک طرح واره نیز ارائه داده و شایستگی های خود را ثابت کنند. طرح واره یا پروپوزال در واقع طرح اولیه رساله دانشجو می باشد که باید تدوین گشته و به صورت کتبی ارائه گردد. در این روش دانشجویان تعداد واحدهای درسی محدودی را گذرانده و در نهایت ملزم به ارائه رساله دکتری خواهند بود.
لیست رشته های دکتری آموزشی پژوهشی و پژوهش محور
بعد از بررسی شیوه های پذیرش در آزمون دکتری، باید گفت لیست رشته های دکتری آموزشی پژوهشی و پژوهش محور هر ساله از طریق سایت سازمان سنجش منتشر شده و در دسترس قرار می گیرد. متقاضیان می توانند با دانلود دفترچه انتخاب رشته بهترین انتخاب را انجام داده و نام نویسی را آغاز کنند که جهت رفاه حال متقاضیان لینک دانلود در زیر آورده شده است.
جهت دانلود دفترچه انتخاب رشته آزمون دکتری کلیک کنید.
افراد بعد از کسب اطلاعات در مورد تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا، باید بدانند که لیست رشته های هر دو روش تحصیلی شامل انواع حوزه های درسی علوم انسانی، مهندسی، پزشکی، هنر و زبان بوده و محدودیت خاصی از این لحاظ وجود ندارد. دانلود دفترچه انتخاب رشته دکتری به متقاضیان کمک می کند علاوه بر آشنایی با رشته ها با مراکز آموزشی ارائه دهنده یعنی دانشگاه های مختلف نیز آشنا شوند.
لازم به ذکر است آن دسته از افرادی که بدون شرکت در آزمون، در مقطع دکتری مشغول تحصیل می شوند، معمولا روش تحصیل آن ها آموزشی پژوهشی خواهد بود. طبق آخرین اخبار افراد تنها در صورتی می توانند در رشته های تحصیلی مختلف به صورت تحقیقاتی مشغول تحصیل گردند که در آزمون ورودی شرکت کرده و رتبه خوبی را به دست آورند.
پذیرش دکتری با ارشد آموزش محور
در مورد پذیرش دکتری با ارشد آموزش محور باید گفت شیوه های پذیرش در آزمون دکتری به طور کلی به دو دسته آموزشی و تحقیقی محور تقسیم می شوند که افراد با توجه به شرایط و علایق خود باید یکی از آن ها را انتخاب کنند. با توجه به این که دانشجویان قبل از ورود به مقطع دکترا در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل می کنند، نوع یادگیری در آن مقطع می تواند بر روی روش انتخابی تاثیر گذار باشد.
معمولا کسانی که در مقطع کارشناسی ارشد به صورت آموزش محور تحصیل کرده اند، تسلط خوبی بر روی دروس داشته و می توانند به راحتی در آزمون ورودی رتبه خوبی را کسب کنند. این افراد در صورتی که به یادگیری تمایل بیشتری داشته باشند، می توانند دوران دکتری را نیز به صورت آموزشی و پژوهشی گذرانده و در نهایت پایان نامه لازم را ارائه دهند.
تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا در نحوه دریافت پذیرش و چگونگی تحصیل در دانشگاه بوده و تاثیری بر روی اعتبار مدرک ندارد. به همین دلیل افراد باید ابتدا شرایط خود را بررسی کرده و با توجه به میزان علاقه ای که به تحقیق و پژوهش دارند روش درستی را برای تحصیل انتخاب کنند.
تفاوت شیوه آموزشی پژوهشی و پژوهش محور در انتخاب رشته دکتری
بعد از بررسی شیوه های پذیرش در آزمون دکتری افراد باید با تفاوت شیوه آموزشی پژوهشی و پژوهش محور در انتخاب رشته دکتری نیز آشنا شده و اطلاعات کافی را در این مورد به دست آورند. تا سال 1389 افراد فقط از طریق یک روش و به صورت آموزش محور اجازه تحصیل در مقطع دکتری را داشتند، اما در حال حاضر روش تحصیل به صورت تحقیقاتی که از روش های جدید می باشد در دسترس افراد خواهد بود.
تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا در این است که متقاضیان آموزشی معمولا واحدهای درسی بیشتری را نسبت به آن دسته دیگر گذرانده و در نهایت پایان نامه ارائه می دهند، اما متقاضیان تحقیقی محور واحدهای درسی محدودتری دارند و باید تمرکز بیشتری بر روی ارائه رساله خود داشته باشند. جدول زیر نمایانگر فرق تحصیل در مقطع دکتری از طریق دو روش مذکور را به طور کامل نشان خواهد داد.
روش تحصیلی | آموزشی پژوهشی | پژوهش محور |
بازه زمانی تحصیل |
6 الی 8 نیمسال |
6 الی 8 نیمسال |
تعداد واحدهای درسی |
12 الی 18 واحد آموزشی و 18 الی 24 واحد پژوهشی |
2 الی 8 واحد آموزشی و 28 الی 34 واحد پژوهشی |
زمان گزینش استاد راهنما |
حداکثر بعد از اتمام ترم اول |
در طول ترم اول |
زمان انتخاب موضوع پایان نامه |
دانشجو بعد از مشخص شدن استاد راهنما می تواند برای انتخاب موضوع اقدام کند. |
داوطلب در هنگام ورود به مقطع دکتری باید موضوع را انتخاب کرده و طرح واره ارائه دهد. |
حداقل نمره قبولی |
حداقل نمره 14 برای دروس جبرانی و اصلی، حداقل نمره 16 برای رساله، حداقل میانگین نمرات 16 |
حداقل نمره 14 برای دروس جبرانی و اصلی، حداقل نمره 16 برای رساله، حداقل میانگین نمرات 16 |
لازم به ذکر است که متقاضیان دوره دکتری از طریق روش آموزشی پژوهشی یا پژوهش محور در نهایت بعد از گذراندن تمامی تعداد واحدهای دکتری و ارائه مدرک زبان می توانند در آزمون جامع شرکت کرده و حداقل نمره قبولی 16 را کسب کنند. بیشترین تفاوت بین این دو شیوه تحصیلی در تعداد واحدهای درسی و تحقیقی آن ها و در شرایط دریافت پذیرش از مراکز آموزشی می باشد.
تفاوت دوره آموزشی محور و پژوهش محور در مصاحبه رشته دکتری
در خصوص تفاوت دوره آموزشی محور و پژوهش محور در مصاحبه رشته دکتری باید گفت که افراد قبل از شرکت در مصاحبه باید اطلاعات کافی در مورد شیوه های پذیرش در آزمون دکتری و ضرایب تاثیر را به دست آورده و با آن ها آشنا باشند. معمولا ضریب تاثیر مصاحبه برای روش آموزشی 30 درصد بوده و برای روش تحقیقاتی 20 درصد خواهد بود.
به طور کلی می توان گفت مصاحبه دکتری با هدف ارزیابی بیشتر متقاضیان برگزار شده و شایستگی های افراد در طی آن سنجیده می شود. ممکن است سوالات مصاحبه با توجه به تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا فرق داشته و شامل موارد خاصی باشد. برای مثال طبیعتا برای تحصیل پژوهش محور متقاضی باید مدارک دال بر تحقیق های پیشین خود را علاوه بر طرح واره ارائه داده و ثابت کند فرد اهل جستجو و علاقمند به کاوش می باشد.
کسانی که قصد ورود به مقطع دکتری به شکل آموزشی پژوهشی را دارند، نیز باید در مصاحبه شرکت کرده و آن را بسیار جدی بگیرند. این دسته از افراد به این دلیل که طرح واره خاصی را ارائه نمی دهند، باید رتبه مناسب تری را در آزمون کتبی به دست آورده و همچنین در مصاحبه نیز امتیازات لازم را کسب کنند. زیرا به طور کلی مصاحبه دکتری روش آموزشی از مصاحبه روش پژوهش محور 10 درصد اهمیت بیشتری دارد.
مشاوره تحصیل دوره های آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکتری
بعد از بررسی تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا باید به مشاوره تحصیل دوره های آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکتری پرداخت. با توجه به این که بعد از انتخاب روش مربوطه افراد تحصیل و تحقیق را شروع می کنند، بهتر است قبل از هر گونه تصمیم گیری افراد ابتدا تحقیقات و بررسی های لازم را انجام دهند. زیرا انجام تحقیق برای برخی افراد که روحیه کاوشگری ندارند، می تواند سخت و خسته کننده باشد.
همه دانشجویان معمولا در دوران کارشناسی یا کارشناسی ارشد با تحقیق و پژوهش روبرو شده و می توانند تا حدودی در مورد میزان تمایل خود به تحقیقات اطلاعات داشته و تصمیم مناسبی بگیرند. البته متقاضیان باید توجه کنند که همیشه سلیقه عامل مناسبی برای تصمیم گیری نبوده و گاهی اوقات ممکن است متقاضیان رتبه خوبی در آزمون ورودی به دست نیاورده و چاره ای به جز انتخاب روش پژوهش محور نداشته باشند.
به طور کلی می توان گفت شیوه های پذیرش در آزمون دکتری هر دو شامل 6 نیمسال تحصیلی شده و حداقل معدل 16 را برای قبولی نیاز دارند، اما تحصیل از طریق روش پژوهش محور ممکن است کمی سخت تر و پیچیده تر باشد. از طرفی برای کسب پذیرش در روش آموزشی پژوهشی افراد باید حتما آزمون ورودی را عالی داده و در مصاحبه نیز امتیازات خوبی کسب کنند که این مورد نیز چالش برانگیز است.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص شیوه های پذیرش در آزمون دکتری و تفاوت دوره آموزشی پژوهشی و پژوهش محور دکترا را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، به شیوه های پذیرش در آزمون دکتری در دو روش آموزش محو و پژوهش محور و تفاوت آن ها در متن مقاله اشاره شده است.