برای مشاوره شرایط تحصیل مجدد
برای مشاوره شرایط تحصیل مجدد
تحصیل مجدد به عنوان یکی از راه هایی می باشد که افراد می توانند به دلیل علاقه و همچنین شرایط بازار کاری آینده در رشته دلخواه تحصیل نمایند. یکی از مهم ترین مسائلی که برای این افراد باید در نظر گرفته شود این است بررسی شرایط تحصیل مجدد می باشد تا این افراد بتوانند در رشته مورد علاقه تحصیل نمایند. اگر داوطلبی قصد تحصیل مجدد داشته باشد و از شرایط تحصیل مجدد بی اطلاع باشد در صورت قبولی در رشته مورد علاقه، پذیرش داوطلب ملغی می شود و نمی تواند در رشته مورد علاقه تحصیل مجدد داشته باشد.
هر داوطلبی می تواند در صورت داشتن شرایط تحصیل مجدد، دو بار در هر مقطع از تسهیلات رایگان بهره مند شود به عبارتی هر داوطلبی می تواند دو بار در دوره روزانه قبول شود. با توجه به اینکه بسیاری از داوطلبان به دنبال تحصیل مجدد در رشته های گروه پزشکی و گروه پیرا پزشکی را هستند، بنابراین در این مقاله به صورت کامل در خصوص شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس، تحصیل مجدد در رشته های پزشکی و همچنین شرایط پرداخت شهریه در صورت تحصیل مجدد به صورت کامل توضیح داده شود.
تحصیل مجدد
برخی از فارغ التحصیلان رشته های دانشگاهی به دلیل عدم علاقه و همچنین بازار کار نامناسب در رشته فارغ الحصیلی تصمیم بر تحصیل در یک رشته دیگر را می گیرند در این حالت می بایست متقاضی شرایط تحصیل مجدد را داشته باشد.
با توجه به اینکه تحصیل در دوره روزانه دارای محدودیت هایی می باشد، بنابراین دانشجویان در زمان تحصیل در دوره روزانه لازم است بعد از شرکت در کنکور مجدد، در صورت قبولی در رشته مدنظر، از رشته قبلی انصراف داده و در رشته جدید ثبت نام نماید. خاطر نشان می گردد که دانشجویان در حال تحصیل در دوره روزانه صرفا یک بار می توانند انصراف دهند و مجددا در دوره روزانه تحصیل نمایند.
خاطر نشان می گردد که هر داوطلبی در هر مقطعی فارغ التحصیل شده باشد، می تواند مجددا در صورت داشتن شرایط تحصیل مجدد، در کنکور شرکت نموده و در رشته مورد علاقه ادامه تحصیل دهد. داوطلبان در صورت شرکت در کنکور مجدد ارشد و یا تحصیل مجدد دکتری باید توجه داشته باشد که نباید هیچ گونه تعهدی به ارگان یا سازمان خاصی در قبال رشته قبلی داشته باشد. لازم به ذکر است که تعهد آموزش رایگان جزو تعهد های مربوطه نمی باشد.
شرایط تحصیل مجدد
داوطلبانی که قصد داشته باشد در رشته دیگری تحصیل نمایند، باید شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس را داشته باشند. همواره شرایط تحصیل مجدد برای تمامی مقاطع یکسان می باشد که شامل موارد زیر می باشد:
نداشتن ممنوعیت نظام وظیفه برای داوطلبان آقا: داوطلبان آقا حتما باید کارت پایان خدمت یا کارت معافیت سربازی را داشته باشند تا بتوانند تحصیل مجدد داشته باشند.
نداشتن تعهد به خدمت به ارگان ها یا سازمان های دولتی: برخی از داوطلبان در رشته های قبلی دارای تعهد خدمت می باشند به عنوان مثال فارغ التحصیلان از دانشگاه فرهنگیان باید تعهد 8 ساله خدمت در مناطق محروم را سپری نمایند تا بتوانند بدون داشتن تعهد در وزارت آموزش و پرورش اقدام به تحصیل مجدد نمایند. خاطر نشان می گردد نداشتن تعهد خدمت به ارگان یا سازمان به عنوان مهم ترین رکن برای تحصیل مجدد می باشد.
انجام طرح اجباری قانون خدمت پزشکان و پیراپزشکان: لازم به ذکر است که رشته های گروه پزشکی که دارای طرح اجباری می باشند برای قبولی مجدد در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی حتما باید طرح خود را بگذرانند ولی فارغ التحصیلان رشته های پیراپزشکی در صورت قبولی در رشته های گروه پزشکی می توانند طرح خود را همزمان با طرح رشته جدید بگذرانند.
لازم به ذکر است که فارغ التحصیلان رشته های گروه پزشکی و پیراپزشکی در صورت داشتن شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس، باید طرح خود را اتمام نمایند تا بتوانند در رشته های غیر علوم پزشکی تحصیل مجدد داشته باشند.
تحصیل مجدد در رشته های پزشکی
رشته های ارائه شده در آموزش عالی کشور به دو دسته گروه علوم پزشکی که شامل رشته های گروه پزشکی و پیراپزشکی که زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور می باشد و همچنین رشته های غیر علوم پزشکی که زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناروی کشور می باشد، تقسیم می گردد. فارغ التحصیلان رشته های غیر علوم پزشکی در صورت تحصیل مجدد در رشته های پزشکی باید شرایط زیر را داشته باشند:
نداشتن منع از لحاظ نظام وظیفه برای آقایان
نداشتن تعهد خاص به ارگان یا سازمان خاص
داشتن شرایط شرکت در کنکور مجدد و نداشتن منع تحصیل
لازم به ذکر است که با توجه به بازار کار رشته های گروه علوم پزشکی برخی از فارغ التحصیلان رشته های پزشکی و پیراپزشکی قصد دارند که در رشته های دیگری در گروه علوم پزشکی به تحصیل مجدد بپردازند.
افرادی که فارغ التحصیل رشته های مقطع کارشناسی در گروه پیراپزشکی هستند، باید برای شرکت در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی تعهدی به ارگان خاص نداشته باشند. این افراد می توانند در صورت داشتن شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس، در کنکور سراسری شرکت کرده و در صورت کسب رتبه و نمره مناسب در رشته جدید پذیرش شوند. خاطر نشان می گردد که طرح این رشته ها بعد از اتمام تحصیلات در رشته جدید باهم انجام می شود.
برخی از داوطلبان از رشته های گروه پزشکی فارغ التحصیل شده اند و اگر قصد داشته باشند مجددا در رشته های گروه پزشکی تحصیل نمایند، باید طرح خود را به اتمام رسانده تا مجوز تحصیل برای تحصیل مجدد در رشته های گروه پزشکی را داشته باشند. خاطر نشان می گردد آقایان نباید هیچ ممنوعیتی از نظر بحث نظام وظیفه داشته باشند تا بتوانند در صورت قبولی در رشته جدید تحصیل نمایند.
تحصیل مجدد در دانشگاه دولتی
یکی از مهم ترین سوالات برای افرادی که قصد تحصیل مجدد را داشته باشند، این است که آیا می توان دوباره از سهمیه روزانه برای تحصیل مجدد در دانشگاه دولتی استفاده کرد؟ و یا در صورت فارغ التحصیلی می توان از سهمیه ایثارگران برای تحصیل مجدد استفاده نمود؟ در پاسخ به این سوالات باید شرایط هر کدام از سهمیه های روزانه و سهمیه ایثارگان به صورت مجزا مورد بررسی قرار گیرد.
مطابق آیین نامه اجرایی ماده 70 قانون جامع خدمت رسانی به ایثارگران، هر فردی صرفا یکبار می تواند در هر مقطع آزمون سراسری و تحصیلات تکمیلی در دوره های روزانه از سهمیه ایثارگران استفاده نماید و چنانچه پس از قبولی در رشته های روزانه با استفاده از سهمیه در رشته قبولی ثبت نام ننماید یا انصراف دهد حق استفاده مجدد از سهمیه را نخواهد داشت.
به طور خلاصه می توان بیان کرد داوطلبانی که با استفاده از سهمیه ایثارگران در دوره های غیر روزانه قبلا قبول شده باشد، حال در رشته قبولی ثبت نام نکرده باشند یا انصراف داده باشند و یا اینکه با استفاده از سهمیه ایثارگران از دوره های روزانه فارغ التحصیل شده باشند، صرفا می توانند مجددا از سهمیه خود برای دوره های غیر روزانه استفاده نمایند.
در مورد سهمیه روزانه مطابق رای 734 دیوان عدالت اداری، هر داوطلبی در هر مقطع تحصیلی می تواند دو بار از سهمیه روزانه استفاده نماید. بنابراین داوطلبانی که در رشته ای در دوره روزانه فارغ التحصیل شده اند یا در حال تحصیل در دوره روزانه هستند، در صورت داشتن شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس و کسب رتبه و نمره مناسب و در صورت قبولی در دوره های روزانه می توانند از خدمات آموزش رایگان در هر مقطع تحصیلی بهره مند شوند.
تحصیل مجدد در دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد به عنوان یک دانشگاه شهریه پرداز می باشد. داوطلبان در صورت داشتن شرایط تحصیل مجدد در دانشگاه آزاد، می توانند در رشته های با آزمون یا بدون آزمون شرکت نمایند. در صورتی که داوطلبی قبلا در دانشگاه آزاد فارغ التحصیل شده باشد، می تواند مجددا در صورت نداشتن مشکل سربازی برای آقایان دوباره در دانشگاه آزاد ثبت نام نماید. خاطر نشان می گردد که در صورت قبولی داوطلب باید مجددا شهریه پرداخت نماید.
در صورتی که داوطلبانی فارغ التحصیل رشته های گروه پیراپزشکی و یا گروه پزشکی باشد برای تحصیل در رشته های غیر پزشکی در دانشگاه آزاد باید حتما طرح خود را به اتمام برساند اما برای تحصیل مجدد در دانشگاه آزاد برای رشته های گروه علوم پزشکی طرح رشته قبلی با رشته جدید ادغام شده و بعد از فارغ التحصیلی می تواند طرح دو رشته را همزمان انجام نماید.
خاطر نشان می گردد در صورتی که داوطلبی با استفاده از سهمیه ایثارگران در دانشگاه آزاد قبول شده باشد و در رشته پذیرش شده ثبت نام ننماید و یا انصراف دهد، مجددا می تواند از سهمیه خود برای تحصیل مجدد در دانشگاه آزاد استفاده نماید.
تحصیل مجدد در کارشناسی
داوطلبان در صورت داشتن شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس می توانند، نسبت به تحصیل مجدد در کارشناسی اقدام نمایند. لازم به ذکر است که یکی از شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس نداشتن ممنوعیت تحصیلی می باشد که یکی از این ممنوعیت ها رفع مشکل سربازی برای داوطلبان آقا می باشد. بنابراین داوطلبانی که مجددا قصد تحصیل در دوره کارشناسی را دارند، حتما باید مطابق قانون نظام وظیفه، باید کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی را داشته باشند.
یکی از مهم ترین موضوعات در تحصیل مجدد در کارشناسی این است که خیلی از رشته های فارغ التحصیلی در مقطع لیسانس دارای تعهد خدمت به ارگان می باشند که این موارد شامل دانشگاه فرهنگیان، دوره های تعهد خدمت در مناطق محروم و غیره می باشد که حتما بعد از فارغ التحصیلی این تعهد باید سپری شود تا داوطلب بتواند شرایط تحصیل مجدد در کارشناسی را داشته باشد.
خاطر نشان می گردد که اگر داوطلبی فارغ التحصیل از رشته های پیراپزشکی دارای طرح اجباری باشد در صورتی که قصد داشته باشد در دوره های کارشناسی تحصیل نماید باید طرح خود را به اتمام برساند ولی در صورت علاقه مندی به رشته های گروه پزشکی نیازی به گذراندن طرح نمی باشد.
تحصیل مجدد در کارشناسی ارشد
برای تحصیل مجدد در کارشناسی ارشد لازم است داوطلبان مقررات نظام وظیفه را رعایت نمایند، بدین صورت که داوطلبان آقا در صورتی که از رشته ای فارغ التحصیل شده باشند، باید حتما کارت پایان خدمت یا کارت معافیت را داشته باشند تا بتوانند اقدام به تحصیل مجدد در کارشناسی ارشد نمایند. همچنین لازم به ذکر است که نداشتن تعهد به ارگان خاص یا سازمان های دولتی به عنوان اصلی ترین شرط برای تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد می باشد.
لازم به ذکر است در صورتی که فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی ارشد وزارت بهداشت در صورت که قصد تحصیل مجدد در رشته های گروه پیراپزشکی وزارت بهداشت یا رشته های وزارت علوم در مقطع کارشناسی ارشد را داشته باشند باید طرح اجباری رشته مربوط به خدمات پیراپزشکان و پزشکان را انجام دهند تا بتوانند شرایط لازم برای تحصیل مجدد در کارشناسی ارشد را اخذ نمایند.
تحصیل مجدد در دکتری
به منظور تحصیل مجدد در دکتری لازم است که داوطلبان آقا باید نسبت به بررسی مقررات نظام وظیفه اقدام نمایند در واقع داوطلبان باید خدمت سربازی را برای تحصیل مجدد در دکتری انجام دهند. همچنین در صورتی که داوطلبان فارغ التحصیل در مقطع دکتری، در رشته های دارای تعهد به خدمت به ارگان ها یا سازمان های دولتی فارغ التحصیل شده باشند، باید تعهد رشته قبلی را به صورت کامل انجام دهند.
خاطر نشان می گردد که افرادی که قصد تحصیل مجدد در دکتری را داشته باشند انجام خدمات موضوع خدمت پزشکان و پیراپزشکان برای مشمولین این قانون الزامی می باشد. همچنین خاطر لازم به ذکر است داوطلبانی که با استفاده از سهمیه ایثارگران حداقل دو بار در مقطع دکتری قبول شده و یا با استفاده از سهمیه ایثارگران در این مقطع فارغ التحصیل شده باشند، حق استفاده مجدد از سهمیه برای تحصیل مجدد دکتری را ندارند.
شهریه تحصیل مجدد
براساس بخشنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور با توجه به محدود بودن امکانات دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، تمامی داوطلبانی که از دوره های روزانه فارغ التحصیل شده باشند، لازم است برای تحصیل مجدد در دوره های روزانه حتما شهریه معادل دوره های شهریه پرداز را پرداخت نمایند اما بعد از شکایت داوطلبان این بخشنامه ابطال شد و داوطلبان صرفا می توانستند در صورت قبولی در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی از مزایای خدمات آموزش رایگان بهره مند شوند.
در ادامه مطابق بند یک ماده 12 و مواد 92 و 88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری که به عنوان رای 734 دیوان عدالت اداری شناخته می شود، می توان بیان کرد که اگر داوطلبی در یکی از رشته های مقطع کارشناسی علوم پزشکی تحصیل کرده باشد می تواند مجددا در رشته های دیگر علوم پزشکی به صورت رایگان تحصیل مجدد داشته باشد. همچنین داوطلبانی که در مقطع دکتری عمومی تحصیل کرده باشند می توانند در مقطع کارشناسی علوم پزشکی تحصیل رایگان نمایند.
در حالت کلی می توان بیان کرد که در هر مقطع دو بار از امکانات تحصیل رایگان و روزانه می توان استفاده کرد. به عبارتی تحصیل مجدد از لیسانس به لیسانس، دکتری عمومی به کارشناسی و یا دکتری عمومی به دکتری عمومی در رشته های علوم پزشکی و غیر علوم پزشکی امکان پذیر می باشد.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص تحصیل مجدد و شرایط کنکور مجدد بعد از لیسانس را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، در صورتی که در دوره روزانه قبول نشده باشید امکان ثبت نام برای شما وجود دارد. در غیر این صورت محرومیت برای شما اعمال می شود.