برای مشاوره نحوه انجام هدایت تحصیلی
برای مشاوره نحوه انجام هدایت تحصیلی
یکی از اصلی ترین موضوعاتی که دانش آموزان در زمان انتخاب رشته پایه نهم به دهم با آن مواجه می شوند، این است که برگه هدایت تحصیلی نهم چیست. براساس برگه هدایت تحصیلی دانش آموزان می توانند نسبت به انتخاب رشته و همچنین آینده شغلی خود اقدام نمایند. برخی از دانش آموزان به دلیل عدم آشنایی با اهداف و همچنین اولویت بندی آزمون هدایت تحصیلی، از انتخاب رشته خود ناراضی بوده و در نتیجه موفق به انتخاب رشته مناسبی نمی شوند.
آزمون هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم ۱۴۰۳ - ۱۴۰۴ در تاریخ 13 آبان ماه 1403 آغاز شد.
برای ورود به سایت آزمون کلیک کنید.
در برگه هدایت تحصیلی اولویت بندی رشته های تحصیلی براساس علاقه و همچنین عملکرد دانش آموزان صورت می گیرد. با توجه به اهمیت برگه هدایت تحصیلی در انتخاب رشته دانش آموزان در پایه نهم، در این مقاله به صورت کامل در خصوص هدایت تحصیلی نهم، سامانه و آزمون آنلاین، عوامل تاثیر گذار بر فرآیند هدایت تحصیلی و اولویت بندی انتخاب رشته در هدایت تحصیلی توضیح داده می شود.
هدایت تحصیلی پایه نهم چیست
هدایت تحصیلی نهم به منظور انتخاب رشته تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه می باشد که یکی از مهم ترین اهداف نظام آموزشی جدید در میان انواع نظام تحصیلی است. هدایت تحصیلی براساس علاقه مندی، توانایی های دانش آموزان و همچنین شرایط محیط و اجتماع صورت می گیرد. در نتیجه هدایت تحصیلی، دانش آموزان را در بهبود عملکرد تحصیلی و اولویت بندی مورد نظر براساس استعداد و علاقه آن ها راهنمایی می کند.
برگه هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم به عنوان شاخصه ای می باشد که طی آن با ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره به دانش آموزان کمک می شود تا استعداد ها، توانایی ها، علایق و ویژگی های شخصیتی خود را پس از اعلام نتایج هدایت تحصیلی شناخته و با توجه به ماهیت رشته های تحصیلی بتوانند وارد مشاغل مورد نیاز جامعه شده و براساس آن اقدام به انتخاب و اولویت بندی رشته های تحصیلی نمایند.
هدایت تحصیلی در واقع فرآیندی می باشد که آموزش و پرورش به عنوان راهکاری برای شناخت نقاط ضعف و قوت دانش آموزان در نظر گرفته است تا براساس این نقاط ضعف و قوت رشته تحصیلی آینده خود را انتخاب نمایند. به بیان بهتر با برگه هدایت تحصیلی نهم می توان به شناسایی استعداد و توانایی دانش آموزان، کمک شایانی کرد. این وزارت خانه از طریق برگزاری آزمون آنلاین هدایت تحصیلی در سامانه مای مدیو به سنجش دانش آموزان می پردازد.
نمونه برگ هدایت تحصیلی نهم
فرم هدایت تحصیلی نهم یا برگه هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم به عنوان یکی از مدارک لازم برای ثبت نام در پایه دهم می باشد. این فرم که به عنوان نمون برگ اولویت ثبت نام نیز نام گذاری می شود، ملاک های تعیین اولویت براساس امتیاز عملکرد تحصیلی تراز شده هر رشته را از 100 و همچنین اولویت هر زیر شاخه را در رشته های مختلف بیان می نماید. دانش آموزانی که قصد دارند در آزمون هدایت تحصیلی شرکت کنند، باید به تکمیل فرم های مذکور بپردازند. در ادامه برای آشنایی با فرم هدایت تحصیلی نهم، نمون برگ اولویت ثبت نام نمایش داده شده است:
دانش آموزان براساس فرم اشاره شده باید در رشته ای که بالاترین امتیاز تحصیلی را کسب کرده اند، ثبت نام نمایند. لازم به ذکر است که ارائه این مدرک در زمان ثبت نام در مدارس الزامی می باشد. خاطر نشان می گردد روال انتخاب رشته در مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان که براساس آزمون ورودی می باشد براساس این فرم صورت می گیرد. فرم هدایت تحصیلی شامل نمون برگ های مختلفی می باشد که یکی از این فرم ها، نمون برگ نظر سنجی والدین در هدایت تحصیلی می باشد که مطابق شکل زیر نمایش داده شده است:
در این فرم لازم است والدین براساس پیشنهاد خود را برای اولویت بندی رشته های تحصیلی مطابق با شناخت از فرزند خود ارائه می نمایند. فرم دیگری که در اولویت بندی هدایت تحصیلی دانش آموزان مهم می باشد نمون برگ بررسی های مشاوره ای می باشد که در ادامه نشان داده شده است:
این فرم براساس نظر و پیشنهادات مشاور تکمیل می گردد. بنابراین در این فرم باید مشاور براساس نظر خود بررسی های مشاوره ای را انجام و نمرات لازم را برای هر رشته ثبت نماید. فرم دیگر برای هدایت تحصیلی فرم نظر خواهی از معلمان می باشد که در ادامه نشان داده شده است:
در این فرم معلمان باید براساس فعالیت های آموزشی، ابتکار عمل و همچنین انجام تکالیف و وظایف امتیازات لازم را برای دانش آموز در نظر بگیرد. فرم دیگری که با عنوان نمون برگ هدایت تحصیلی می باشد مطابق شکل زیر می باشد:
نظر سنجی از دانش آموزان به منظور اولویت بندی دارای 10 امتیاز می باشد. نتایج آزمون های مشاوره ای دارای 30 امتیاز و نظرسنجی معلمان 10 امتیاز را شامل می شود که باید از طریق دانش آموزان، معلمان و همچنین نظر مشاوران تکمیل گردد. افرادی که پایه نهم متوسطه اول خود را به پایان رسانده اند، از طریق شرکت در آزمون آنلاین هدایت تحصیلی در سامانه مای مدیو می توانند برای ورود به پایه دهم و مشاهده نتایج آن، انتخاب رشته مناسب تری داشته باشند.
سامانه هدایت تحصیلی پایه نهم
پنجره واحد خدمات الکترونیکی آموزش و پرورش به عنوان یکی از درگاه های بسیار مهم برای دانش آموزان و معلمان می باشد. متقاضیان برای استفاده از خدمات سامانه مای مدیو هدایت تحصیلی لازم است به آدرس اینترنتی my.medu.ir مراجعه نمایند. وزارت آموزش و پرورش با اجرای آزمون آنلاین هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم در این سایت، دانش آموزان را مورد سنجش قرار می دهد. همچنین دانش آموزان می توانند به واسطه نتایج این آزمون، انتخاب رشته بهتری داشته باشند.
برای ورود به سایت هدایت تحصیلی نهم کلیک کنید.
دانش آموزان و فرهنگیان می توانند با انتخاب نقش خود در سامانه مای مدیو، از امکانات الکترونیک این سامانه استفاده نمایند. یکی از مهم ترین قابلیت های سامانه مای مدیو مختص دانش آموزان می باشد که می توانند خدماتی نظیر دریافت کارنامه، شرکت در آزمون های رغبت و توانایی، هوش و همچنین دریافت برگه هدایت تحصیلی نهم را از این طریق انجام دهند. علاوه بر این افراد می توانند نمون برگه آزمون هدایت تحصیلی را نیز در این سایت مشاهده نمایند.
هر ساله انتخاب رشته دانش آموزان پایه نهم براساس آزمون های هدایت تحصیلی در سایت مای مدیو صورت می گیرد. دانش آموزان و همچنین اولیاء می توانند با استفاده از این سایت، اقدام به تکمیل برگه ها و فرم های هدایت تحصیلی و اولویت بندی رشته ها نمایند. همچنین نظر سنجی از دانش آموزان و والدین به عنوان عوامل تاثیر گذار در برگه هدایت تحصیلی نهم از طریق سایت مای مدیو صورت می گیرد.
آزمون هدایت تحصیلی نهم آنلاین
برای انجام آزمون هدایت تحصیلی، دانش آموزان باید به صورت اینترنتی اقدام به تکمیل اطلاعات فرم و برگه هدایت تحصیلی آزمون آنلاین در سامانه مای مدیو نمایند. لازم به ذکر است که تمامی امور مربوط به مراحل آزمون هدایت تحصیلی به صورت آنلاین و از طریق سایت پنجره واحد خدمات الکترونیک آموزش و پرورش صورت می گیرد. در ادامه مراحل انجام آزمون هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم دبیرستان ارائه شده است:
ورود به سایت مای مدیو به نشانی my.medu.ir
درج اطلاعات کد ملی و سریال شناسنامه دانش آموز
انتخاب گزینه هدایت تحصیلی
تکمیل فرم آزمون هدایت تحصیلی
در ادامه راهنمای تصویری نحوه انجام آزمون هدایت تحصیلی بیان شده است:
لازم است دانش آموزان در مرورگر خود سایت مای مدیو به آدرس اینترنی my.medu.ir را جستجو و در ادامه نقش دانش آموز را انتخاب نمایند.
دانش آموزان می بایست کد ملی و سریال شناسنامه خود را در کادرهای مربوطه وارد نمایند.
در ادامه می بایست دانش آموزان بر روی گزینه هدایت تحصیلی کلیک نمایند.
در ادامه لازم است آزمون رغبت و آزمون توانایی انتخاب و مطابق فرم آزمون آنلاین به سوالات مربوطه پاسخ داده شود.
در ادامه لازم است بعد از مشاهده فرم آزمون، نسبت به پاسخ دهی به سوالات مطرح شده اقدام نموده و در انتها گزینه ثبت را انتخاب نمایند.
با توجه به اینکه والدین نیز باید در خصوص هدایت تحصیلی دانش آموزان، اولویت بندی نمایند، لازم است از طریق پنل دانش آموز وارد شده و فرم آزمون مربوط به نظرسنجی والدین را تکمیل نمایند. برای این مرحله لازم است والدین بر روی گزینه نظرسنجی والدین کلیک نمایند.
در ادامه والدین می توانند اولویت بندی رشته های پیشنهادی را برای دانش آموزان انجام و در انتها با ثبت نهایی، نظر سنجی والدین نیز صورت می گیرد.
همچنین خود دانش آموزان نیز باید از طریق پنل مای مدیو وارد شده و در ادامه اقدام به ثبت نظرسنجی دانش آموز نمایند. برای این منظور لازم است مطابق گام های ذکر شده اقدام گردد. در این زمینه لازم است دانش آموز بر روی گزینه نظرسنجی دانش آموز کلیک نماید.
در ادامه فرم نطرسنجی برای دانش آموزان مطابق شکل زیر نمایش داده شده و دانش آموزان می توانند اولویت های خود را ثبت نهایی نمایند.
لازم به ذکر است تمامی نظر سنجی های ارائه شده باید به صورت دقیق و مطابق واقعیت صورت بگیرد تا دانش آموزان در رشته هایی که دارای استعداد و علاقه می باشند، بتوانند تحصیل نمایند. خاطر نشان می گردد در صورتی که برخی از دانش آموزان نتوانند حد نصاب لازم برای هدایت تحصیلی را کسب نمایند در این صورت لازم است دانش آموز در آزمون های جبرانی شرکت نماید. بنابراین دانش آموزان باید فرم های مربوطه را از مدسه محل تحصیل دریافت و بعد از مراجعه به آموزش و پرورش منطقه خود، درخواست شرکت مجدد در آزمون را نمایند.
عوامل تاثیر گذار بر فرآیند هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی از مهم ترین برنامه و تصمیم هایی می باشد که یک دانش آموز باید در زمان ورود به پایه دهم اتخاذ نماید. در واقع هدایت تحصیلی برنامه ریزی هدفمندی می باشد که علاوه بر استعداد و توانایی های دانش آموزان، عوامل دیگری نیز در آن دخیل می باشد. بنابراین در برگه هدایت تحصیلی نهم می توان تاثیر عوامل دیگری را در انتخاب رشته دانش آموزان مشاهده کرد. در جدول زیر نقش عوامل تاثیر گذار و همچنین میزان تاثیر آن ها به صورت کامل بیان شده است.
عوامل تاثیر گذار بر فرآیند هدایت تحصیلی | |
نمرات دانش آموز در مقطع متوسطه اول |
35% |
آزمون استعداد (هوش) |
15% |
آزمون رغبت |
15% |
نظر دبیران |
10% |
نظر دانش آموزان |
10% |
نظر والدین |
10% |
نظر مشاور |
10% |
لازم به ذکر است که آزمون استعداد و رغبت به عنوان یکی از مهم ترین آزمون های آنلاین می باشد که در سامانه مای مدیو به نشانی my medu.ir انجام می شود و دانش آموزان می بایست در مدت زمان تحصیل مقطع متوسطه اول در این آزمون ها شرکت نموده و تاثیر آن در بخش های مختلف برگه هدایت تحصیلی نهم معیار قرار می گیرد. در نتیجه افراد می توانند برای کسب بهترین امتیاز ها در این امتحانات تلاش داشته باشند.
اولویت بندی انتخاب رشته در هدایت تحصیلی
اولویت بندی انتخاب رشته در هدایت تحصیلی براساس فاکتور های مختلفی صورت می گیرد که یکی از مهم ترین اولویت ها، میزان علاقه و توانایی دانش آموز می باشند. لازم به ذکر است که علاقه و توانایی دانش موزان در اولویت بندی هدایت تحصیلی بسیار مهم می باشد.بنابراین برای ورود به هر رشته دانش آموز باید عملکرد مناسبی در دروس تخصصی هر رشته داشته باشد تا بتواند در برگه هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم، در اولویت اول رشته مدنظر را انتخاب نماید.
والدین نیز می توانند به عنوان افراد تاثیر گذار در فرآیند انتخاب رشته دانش آموزان باشند. اولیاء لازم است رشته های انتخاب رشته پایه نهم را برای دانش آموزان معرفی نمایند تا کمک شایانی به دانش آموزان برای شناخت رشته ها و انتخاب آن ها براساس علایق و استعداد های دانش نمایند. با توجه به اینکه عملکرد تحصیلی دانش آموزان به عنوان مهم ترین بخش در برگه هدایت تحصیلی می باشد در ادامه جدول حداقل نمره دریافتی در دروس تخصصی برای ورود به رشته های نظری ارائه شده است. لازم به ذکر است که برای ورود به هر رشته تحصیلی باید برنامه ریزی مناسبی برای کسب نمرات بالا در دروس تخصصی صورت گیرد.
رشته تحصیلی | دروس تخصصی و حداقل نمرات لازم برای ورود به شاخه نظری | |||
ریاضی فیزیک |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
- |
حد نصاب میانگین سه سال |
14
|
13 |
- | |
علوم تجربی |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
- |
حد نصاب میانگین سه سال |
13 |
14 |
- | |
علوم و معارف اسلامی |
دروس تخصصی مرتبط |
معارف اسلامی |
زبان عربی |
زبان و ادبیات فارسی |
حد نصاب میانگین سه سال |
14 |
13 |
12 |
|
علوم انسانی |
دروس تخصصی مرتبط |
زبان و ادبیات فارسی |
مطالعات اجتماعی |
زبان عربی |
حد نصاب میانگین سه سال |
14 |
13 |
12 |
با توجه به اینکه رشته های فنی حرفه ای به عنوان رشته های مهارتی بوده و بسیاری از دانش آموزان علاقه مند به ورود به رشته های مختلف این گروه هستند بنابراین در ادامه جدول حد نصاب نمرات برای ورود به شاخه فنی حرفه ای بیان شده است:
زمینه | دروس تخصصی و حداقل نمرات لازم برای ورود به شاخه فنی و حرفه ای | ||||
هنر |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
10 |
10 |
12 |
12 |
|
کشاورزی |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
- |
10 |
12 |
12 |
|
خدمات |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
10 |
- |
12 |
12 |
|
صنعت |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
10 |
10 |
12 |
12 |
لازم به ذکر است که تمامی رشته های تحصیلی در شاخه فنی و حرفه ای به صورت عملی بوده و دانش آموزانی که توانایی بالایی در دروس تئوری ندارند، می توانند در رشته های مهارتی تحصیل نمایند. خاطر نشان می گردد که شاخه دیگری از مجموعه رشته های هنرستان در قالب کار و دانش می باشد که دانش آموزان علاقه مند به تحصیل در این رشته ها بوده و معمولا سریع تر از سایر افراد وارد بازار کار می شوند. در ادامه حد نصاب نمرات لازم برای دروس تخصصی شاخه کار و دانش در قالب جدول زیر بیان می شود:
زمینه | دروس تخصصی و حداقل نمرات لازم برای ورود به شاخه فنی و حرفه ای | ||||
هنر |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
10 |
- |
12 |
12 |
|
کشاورزی |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
- |
10 |
10 |
12 |
|
خدمات |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
10 |
- |
12 |
12 |
|
صنعت |
دروس تخصصی مرتبط |
ریاضی |
علوم تجربی |
فرهنگ و هنر |
کار و فناوری |
حد نصاب میانگین سه سال |
10 |
- |
10 |
12 |
آموزش و پرورش با بررسی نمرات بالا و همچنین سایر عوامل تاثیر گذار در برگه هدایت تحصیلی پایه نهم، نتایج آن را در قالب فرم هدایت تحصیلی برای دانش آموزان صادر می نماید. دانش آموزان می بایست براساس این فرم اقدام به انتخاب رشته در پایه دهم و ثبت نام نمایند. لازم به ذکر است که در برخی از مدارس صرفا ثبت نام براساس برگه هدایت تحصیلی و شرکت در آزمون آنلاین در سامانه مای مدیو صورت می گیرد ولی در برخی از مدارس در صورت خالی بودن ظرفیت در رشته های با اولویت پایین تر، ثبت نام دانش آموز در آن رشته ها نیز صورت می گیرد.
تفسیر فرم هدایت تحصیلی
در سامانه مای مدیو زمانی که دانش آموزان در فرم و برگه آزمون آنلاین هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم به سوالات مطرح شده پاسخ دادند، در این صورت می توانند نسبت به مشاهده نتیجه آزمون اقدام نمایند. نتیجه آزمون وضعیت تیپ شخصیتی دانش آموزان را نمایش می دهد. تیپ شخصیتی دانش آموز در آزمون رغبت شامل مقیاس رشد کودکان، ورزش، آموزش، تولید خلاق و کسب و کار بوده و همچنین تیپ شخصیتی آزمون توانایی شامل مقیاس اجتماعی، جستجوگر، هنری، واقعه گرا و قراردادی می باشد. در شکل زیر، نمونه نتیجه آزمون رغبت و توانایی دانش آموز نمایش داده شده است:
مطابق نتیجه آزمون قید شده، دانش آموز بعد از تکمیل فرم آزمون رغبت، دارای مقیاس رشد کودکان و همچنین در آزمون رغبت دارای توانایی اجتماعی می باشد. بنابراین شرکت در این آزمون ها به شناخت تیپ شخصیتی و در نتیجه سازگاری با رشته تحصیلی در دبیرستان کمک می نماید. با این حال امکان دارد که در سال های بعدی دبیرستان نیاز به تغییر رشته داشته باشند که برای این مورد شرایط و قوانین خاصی وجود دارد.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص برگه هدایت تحصیلی پایه نهم به دهم و سامانه آزمون آنلاین را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام. آزمون های رغبت و توانایی نهم به صورت آنلاین برگزار می شود.