برای مشاوره شرکت در طرح شهاب
برای مشاوره شرکت در طرح شهاب
هر ساله مدارس سمپاد به منظور جذب دانش آموزان نمونه و با استعداد، اقدام به برگزاری آزمون ورودی می نمایند که در سال های قبل این آزمون برای دانش ششم به هفتم و نهم به دهم به صورت استعداد تحلیلی و استعداد تحصیلی انجام می گرفت. اما با توجه به استرس زیادی که بسیاری از دانش آموزان پایه ششمی متحمل آن می شدند، سازمان استعداد های درخشان علاوه بر تغییر جزئیات برگزاری آزمون ورودی تنها با توجه به مباحث استعداد تحلیلی و هوشی دانش آموزان، اقدام به راه اندازی طرح شهاب نیز نمود.
یکی از سوالاتی که ذهن بسیاری از اولیا و دانش آموزان را به خود مشغول نموده است این می باشد که طرح شهاب چیست؟ برای پاسخ به این سوال می بایست بیان نمود که معلمان دوره دوم ابتدایی می توانند در صورت مشاهده استعداد برتر دانش آموزی در مقایسه با سایر دانش آموزان کلاس، به سایت ثبت نمرات طرح شهاب که همان سامانه سیدا می باشد مراجعه نموده و اقدام به تکمیل فرم ثبت دانش آموز نمایند. با توجه به اهمیت اطلاع از این طرح برای بسیاری از اولیا و معلمان، در ادامه این مقاله به بررسی جزئیات طرح شهاب سیدا مانند سایت ثبت نمرات طرح شهاب و نحوه تکمیل فرم طرح شهاب پرداخته شده است.
طرح شهاب چیست؟
در سال های گذشته برای اینکه دانش آموزان پایه ششم به هفتم بتوانند در مدارس تیزهوشان تحصیل نمایند، لازم بود در آزمون ورودی سنجش استعداد تحصیلی شرکت نمایند. این دانش آموزان در صورت کسب نمرات بالا و در رقابت استرس زا در آزمون ورودی می توانستند در این مدارس پذیرش شوند. در سال های گذشته، با توجه به فشار روانی و استرس برای دانش آموزان، تصمیم بر این شد که طرح شهاب و همچنین آزمون های استعداد تحلیلی جایگزین آزمون استعداد تحصیلی مدارس تیزهوشان و سایر مدارس غیردولتی شود.
یکی از سوالاتی که دانش آموزان و والدین مطرح می نمایند این است که طرح شهاب چیست؟ طرح شهاب که مخفف عبارت " شناسایی و هدایت استعداد های برتر " می باشد به دنبال این است که استعداد و مهارت های دانش آموزان را در جنبه های مختلف مورد ارزیابی قرار داده و دانش آموزانی که دارای استعداد های برتر هستند، جهت تحصیل در مدارس تیزهوشان معرفی شوند. ارزیابی دانش آموزان بر عهده معلمان این طرح می باشد. با توجه به اینکه معلمان از ابتدا تا انتهای سال با دانش آموزان سروکار دارند، می توانند به خوبی به ارزیابی و مهارت های دانش آموزان بپردازند. این طرح برای تمامی دانش آموزان در پایه های چهارم، پنجم و ششم مورد بررسی قرار می گیرد.
معلمان پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی می توانند تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۳ به سامانه سیدا مراجعه نموده و اطلاعات دانش آموزان تیزهوش را در سامانه وارد نمایند.
یکی از مزایای طرح شهاب این است که شرایط ارزیابی برای تمامی دانش آموزان برابر است. دلیل این موضوع به خاطر این است که فشار روانی و استرس از دانش آموزان در زمان برگزاری آزمون سلب شده و در شرایط یکسان به دور از استرس آزمون مورد سنجش قرار می گیرند. در این طرح دانش آموزان برای آزمون ورودی تفکیک نشده و همه دانش آموزان می توانند برای ورود به مدارس تیزهوشان در طی سال های تحصیلی مورد ارزیابی قرار گیرند. البته لازم به ذکر است که دانش آموزانی که موفق به کسب قبولی مدارس سمپاد از طریق طرح شهاب نشوند می توانند اقدام به ثبت نام آزمون مدارس تیزهوشان ششم به هفتم نموده و در آزمون که سوالات آن بیشتر استعداد تحلیلی می باشد شرکت نمایند و نمره قبولی را کسب نمایند.
در طرح شهاب به دلیل اینکه معلمان مسئول نظارت و بررسی عملکرد دانش آموزان و همچنین تکمیل فرم در سایت ثبت نمرات طرح شهاب در سیدا می باشند، بررسی و جمع آوری اطلاعات دانش آموزان راحت تر می باشد. بنابراین دانش آموزانی که تمایل به ادامه تحصیل در مدارس تیزهوشان می باشند، لازم است درخواست ثبت نام در طرح شهاب را به مدیر مدرسه ارائه کرده تا در طول سال های تحصیلی، توسط معلمان برای این طرح مورد ارزیابی قرار گیرند.
سایت طرح شهاب
بعد از اینکه مفهوم طرح شهاب چیست؟ مشخص شد، لازم است دانش آموزانی که تمایل به ثبت نام در طرح شهاب در سیدا را دارند از طریق مدیر مدرسه اقدام به ثبت نام نمایند. در واقع برای ثبت نام در طرح شهاب لازم است مدیر مدرسه اقدام به دریافت رمز برای معلمان نموده و این رمز را در اختیار آن ها برای اجرای طرح شهاب قرار گیرد.
تا سال گذشته ثبت نام طرح شهاب از سوی مدیر مدرسه و معلمان در سایت همگام انجام می گرفت ولی به دلیل اینکه این سایت از دسترس خارج شده است، لازم است معلمان برای طرح شهاب از سامانه سیدا استفاده نمایند. طبق آخرین اطلاعیه منتشر شده توسط معاونت توانمند سازی و استعداد یابی سازمان سمپاد، در سال جاری معلمان دوره دوم ابتدایی می توانند تا پایان خرداد ماه در صورت مشاهده استعداد های برتر دانش آموزان پایه های چهارم، پنجم و ششمی در مقایسه با سایر دانش آموزان، به سایت سیدا طرح شهاب مراجعه نموده و اقدام به ثبت گویه های 56 تایی شهاب درباره دانش آموز نمایند.
برای ورود به سایت طرح شهاب، کلیک کنید.
لازم به ذکر است که دسترسی به امکانات سامانه سیدا توسط دانش آموزان امکان پذیر نمی باشد و تنها مدیران و معلمان مجاز به ثبت نام و ورود به سامانه سیدا هستند. معلمان می توانند با دریافت رمز ورود سامانه سیدا از مدیریت مدارس، علاوه بر طرح شهاب، اقدام به بارگذاری نمرات و همچنین مشاهده نمرات و کارنامه دانش آموزان نمایند. دانش آموزان نیز می توانند برای اطلاع از نمرات، دریافت کارنامه، ثبت نام آزمون ورودی مدارس تیزهوشان و سایر موارد به سایت مای مدیو مراجعه نمایند.
نحوه ثبت نام در طرح شهاب
طرح شهاب به عنوان طرحی می باشد که ثبت اطلاعات و ارزیابی دانش آموزان صرفا توسط معلم صورت می گیرد و نیازی نیست دانش آموزان برای این طرح در سامانه سیدا اقدام خاصی را انجام دهند. معلمان برای اجرای طرح شهاب باید از طریق مدیریت مدرسه، رمز ورود به سایت سیدا را دریافت نمایند تا بتوانند در این سامانه اقدامات لازم برای ارزیابی دانش آموزان در طرح شهاب را انجام دهند.
بدین منظور مدیر مدرسه باید از طریق سایت سیدا اقدام به تعریف کاربر جدید نماید. این کاربران در واقع همان معلمان می باشند که از طریق مدیران مدرسه به عنوان مجری طرح شهاب معرفی می شوند. در این قسمت لازم است نام و نام خانوادگی معلم، کد ملی و تاریخ صدور حکم و غیره وارد شود تا معلمان بتوانند در سایت سیدا مجوز اجرای طرح شهاب را داشته باشند.
یکی از نکات مهم برای طرح شهاب این است که مدیر مدرسه باید لیست دانش آموزان و همچنین صدور مجوز ارزیابی را برای آزمون های مشاهده ای در سایت ثبت نمرات ارائه دهد تا معلمان بتوانند با مشاهده لیست دانش آموزان نسبت به اجرای طرح شهاب اقدام نمایند و یا نمرات سالانه دانش آموزان را بارگذاری و مشاهده نمایند. در ادامه راهنمای تصویری نحوه ثبت نام در طرح شهاب به صورت کامل ارائه شده است: در مرحله اول لازم است برای ورود به سامانه طرح شهاب وارد سایت سیدا به نشانی sida.medu.ir شوند.
در ادامه می بایست نام کاربری و کلمه عبور در کادرهای مشخص شده درج گردد.
در ادامه لازم است از قسمت مدیریت، گزینه طرح شهاب انتخاب گردد.
در ادامه هشت پرسشنامه شامل استعداد کلامی، استعداد ریاضی، استعداد هنری، استعدادفضایی، استعداد حرکتی – ورزشی، استعداد اجتماعی، استعداد فرهنگ دینی و استعداد علوم تجربی باید به ترتیب پاسخ داده شود.
در ادامه برای ثبت پاسخ لازم است مطابق شکل زیر، از گزینه های نمایش داده شده استفاده و در نهایت گرینه ثبت نظر سنجی را کلیک نماید.
لازم به ذکر است که طبق اعلام سازمان سمپاد، معلمان می بایست پس از ورود به سایت ثبت نمرات طرح شهاب در سیدا برای ثبت اطلاعات طرح شهاب اقدام به تکمیل گویه های 56 تایی شهاب درباره دانش آموز نمایند و برای هر دانش آموزی می بایست باید پرسشنامه هشت گانه به صورت کامل و دقیق تکمیل گردد. لازم به ذکر است هر کدام از بخش های بیان شده دارای هفت سوال می باشد که براساس کاملا موفقم، موافقم، مخالفم و کاملا مخالفم باید پاسخ داده شود.
فرم طرح شهاب
برای شرکت در طرح شهاب، لازم است ابتدا معلمان نسبت به تکمیل مشخصات دانش آموزان، خود معلم و مدرسه در فرم طرح شهاب اقدام نمایند. لازم به ذکر است این فرم مبنای ارزیابی دانش آموزان برای ورود به مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان می باشد.
در فرم طرح شهاب رفتار، ویژگی ها و مشخصات دانش آموزان به صورت کامل توسط معلم مجری طرح شهاب باید ثبت گردد. فرم طرح شهاب توسط سازمان استعداد های درخشان و برای اجرا به مدارس ابلاغ شده است. قسمت های تشکیل دهنده فرم شهاب به شرح زیر می باشد:
قسمت اول) شناسنامه مدرسه، آموزگار و دانش آموز: در این قسمت به صورت کامل باید نوع مدرسه، نام کامل مدرسه، مشخصات معلم و همچنین دانش آموز به صورت کامل ثبت گردد.
قسمت ب) شاخص های استعداد: شاخص های استعداد از 8 قسمت مطابق جدول زیر تشکیل شده است:
شاخص های استعداد | |
استعداد كلامی |
استعداد فضایی |
استعداد ریاضی |
استعداد حركتی ـ ورزشی |
استعداد هنری |
استعداد اجتماعی |
استعداد فرهنگ دینی |
استعداد علوم تجربی |
قسمت ج) شیوه نمره گذاری: برای هر یک استعداد ها 10 پرسش مطرح می شود برای هر قسمت براساس نمرات ارزیابی شده توسط معلم، نمره ای در نظر گرفته می شود. نحوه نمره دهی به هر کدام از سوالات در استعداد های بیان شده به صورت زیر می باشد:
شاخص های ارزیابی سنجش استعداد | |
1 |
کاملا مخالفم |
2 |
مخالفم |
3 |
موافقم |
4 |
کاملا موافقم |
در ادامه جهت آشنایی، لینک دانلود نمونه فرم طرح شهاب ارائه شده است:
نویسنده: وزارت آموزش و پرورش | |
حجم: 118 KB | |
منبع: وزارت آموزش و پرورش |
لازم به ذکر می باشد معلمان باید براساس اصل صداقت و رفتار دانش آموزان، نسبت به تکمیل فرم اقدام نمایند تا حق دانش آموزان ضایع نشود. لازم به ذکر است که تمامی آموزگاران رسمی، حق التدریس و نیروی آزاد می توانند به عنوان مجری طرح شهاب فرم مربوطه را تکمیل نمایند.
چگونگی اجرای طرح شهاب
طرح شهاب به عنوان یک طرح مهم برای ارزیابی استعداد های تحصیلی دانش آموزان ابتدایی می باشد. این طرح توسط بنیاد ملی نخبگان و وزارت آموزش و پرورش اجرا می شود. لازم به ذکر است که این طرح شامل دانش آموزان پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی جهت سنجش عملکرد دانش آموزان در حوزه های مختلف جهت ورود به مدارس تیزهوشان می باشد. مراحل اجرای طرح شهاب در قالب موارد زیر می باشد:
مرحله اول) ثبت نام معلم در سایت ثبت نمرات و طرح شهاب در سیدا توسط مدیر مدرسه
مرحله دوم) تکمیل فرم مشخصات دانش آموز
مرحله سوم) نمره دهی گزاره های مربوط به شاخص های استعداد توسط معلم
مرحله چهارم) امتیاز بندی هر استعداد براساس تقسیم حاصل جمع امتیازات هر بخش بر تعداد گزاره ها
مرحله پنجم) تایید فرم توسط مدیر مدرسه
مهم ترین مساله ای که باید توجه کرد این است که مجری اجرای طرح شهاب، معلمان دوره دوم ابتدایی یعنی پایه های چهارم، پنجم و ششم دبستان می باشند. معلمان علاوه بر تدریس و درج امتیازات در سایت ثبت نمره، امور مربوط به تکمیل فرم شهاب را پس از طی کردن آموزش ها و دوره های مختلف انجام می دهند. در واقع این ارزیابی معلمان می تواند در قالب هدایت تحصیلی و همچنین معیار گزینش دانش آموزان برای ورود به مدارس تیزهوشان در متوسطه اول باشد.
تکمیل فرم طرح شهاب برای هر دانش آموز باید به صورت مجزا انجام شود. پس از تکمیل و نمره دهی به دانش آموزان براساس سوالات مطرح شده در بخش های مختلف، نمره هر قسمت پس از تایید مدیر مدرسه به اداره آموزش و پرورش شهرستان جهت درج در سوابق دانش آموز ارسال می گردد و در صورت موافقت سازمان سمپاد، سایر مراحل توسط سازمان استعداد های درخشان انجام می شود.
ثبت نمرات طرح شهاب توسط معلم
تا این بخش از مقاله به سوال طرح شهاب چیست پاسخ داده شد و جزئیات این طرح نیز بیا ن شد. لازم است معلمان که به عنوان مسئول اجرای طرح شهاب می باشند، نسبت به درج نمرات در سایت ثبت نمرات سیدا اقدام نمایند. بنابراین معلمان باید کاملا به نحوه تکمیل فرم طرح شهاب تسلط کامل داشته باشند تا بتوانند گزاره های مطرح شده را به صورت صحیح امتیاز بندی نمایند.
برای تکمیل فرم طرح شهاب در سیدا و همچنین آموزش سایت ثبت نمرات دوره های آموزشی برای معلمان برگزار می گردد که هر یک از گزاره های مربوط به استعداد دانش آموزان مورد بررسی و نقد قرار می گیرد. لازم است در فرم شهاب ارزیابی و همچنین نمره دهی بخش های مختلف صورت گرفته و در انتها در سایت ثبت نمره سیدا به صورت زیر درج گردد:
ورود به سایت ثبت نمرات با استفاده از کد ملی و کلمه عبور معلم
کلیک بر روی آزمون های مشاوره ای
انتخاب گزینه شرکت در آزمون دگر ارزیابی و کلیک بر روی مدیریت
انتخاب نام دانش آموز و کلیک بر روی مدیریت
وارد کردن میانگین نمرات هر بخش استعداد در فرم شهاب و کلیک بر روی ثبت نمره برای هر بخش
بازگشت به لیست اسامی دانش آموزان و انتخاب کادر مربوط به هر دانش آموز و ثبت نهایی
گواهی طرح شهاب
همان طور که بیان شد، یکی از مهم ترین برنامه های وزارت آموزش و پرورش برای ارزیابی تحصیلی دانش آموزان برای ورود به مدارس نمونه دولتی و تیزهوشان، اجرای طرح شهاب می باشد که توسط معلمان مقاطع ابتدایی صورت می گیرد. در واقع معلمان به عنوان اصلی ترین بازوی اجرای طرح شهاب می باشند.
با توجه به اینکه شرکت در طرح شهاب به عنوان یک رزومه در عملکرد معلمان می باشد، بنابراین وزارت آموزش و پرورش برای تمامی معلمانی که در طرح شهاب شرکت کرده اند، اقدام به صدور گواهی طرح شهاب می نماید. این گواهی به عنوان یکی از مهم ترین گواهی ها برای رتبه بندی معلمان می باشد.
خاطر نشان می گردد بعد از اتمام هر دوره از طرح شهاب، با معرفی مدیر مدرسه به اداره آموزش و پرورش شهرستان، نحوه نمره دهی و ارزیابی معلم در اداره مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت در صورت رضایت از عملکرد معلم، گواهی طرح شهاب صادر می گردد.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص اینکه طرح شهاب چیست، سایت ثبت نمرات و تکمیل فرم را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام. نحوه برگزاری طرح شهاب در متن مقاله گفته شده است.