برای مشاوره آشنایی با رشته مدیریت و گرایش های آن
برای مشاوره آشنایی با رشته مدیریت و گرایش های آن
رشته مدیریت به عنوان یکی از رشته های کاربردی می باشد که برای برنامه ریزی، نظم دهی، هدایت و نظارت برای رسیدن به اهداف از پیش مشخص شده در هر سازمانی یا ارگانی لازم می باشد. علاقمندان به این رشته لازم است توانایی های خود برای تحصیل در آن را کاملا شناسایی نموده تا بتوانند با سربلندی از این رشته فارغ التحصیل و وارد بازار کار شوند. در صورتی که دانشجویی بدون ارزیابی شخصیتی، توانایی و مهارت های فردی وارد رشته مدیریت شود و این رشته متناسب با علایق دانشجو نباشد، مسلما در آینده در بازار کار هم نمی تواند موفق عمل نماید.
رشته مدیریت در دانشگاه های سراسری شامل روزانه، شبانه، پیام نور، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان و همچنین در دانشگاه آزاد پذیرش می شود. دانشجویان رشته مدیریت باید خلاق بوده و قدرت تصمیم گیری خوبی داشته باشند. با توجه به اینکه رشته مدیریت به عنوان یکی از رشته های دانشگاهی پر طرفدار می باشد بنابراین در این مقاله به صورت کامل به معرفی رشته مدیریت، انواع زیر شاخه های مدیریت، بازار کار و غیره پرداخته شده و سوال اینکه کدام زیر شاخه بهتر است پاسخ داده شده است.
معرفی رشته مدیریت
با توجه به اینکه رشته مدیریت به عنوان یک رشته شناور می باشد و از گروه های آزمایشی ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی می توان در دانشگاه این رشته را تحصیل کرد، لازم است به صورت کامل به معرفی رشته مدیریت پرداخت.
همان طور که بیان شد مدیریت فرآیندی است که شامل برنامه ریزی، هدایت و استفاده از منابع برای رسیدن به اهداف سازمان می باشد. در تمامی سازمان ها لازم است که به منظور ارتقا بهره وری و کارایی سازمان، نسبت به آموزش صحیح مدیریت نگاه عمیقی وجود داشته باشد. شاخه های مختلف مدیریت برای حل و فصل معضلات مختلف شامل بیکاری، مدیریت مالی، مدیریت نیروی انسانی در هر جامعه ای کارآیی دارند.
لازم به ذکر است که هر جامعه ای برای حل مشکلات سازمانی خود باید فردی را به عنوان رهبر یا مدیر آن سازمان تعیین نماید که شاخه های اصلی مدیریت را داشته باشد. در ادامه در خصوص معرفی رشته مدیریت، به افرادی که علاقه مند به تحصیل در رشته مدیریت هستند یک سری نکاتی ارائه شده است.
کار تیمی و ارتباط اجتماعی بالا
چالش پذیر و انعطاف پذیر
توانایی مذاکره و فن سخنوری
اعتماد به نفس بالا و قدرت تصمیم گیری
یکی از سوالاتی که متقاضیان رشته مدیریت مطرح می نمایند این است که چگونه به رشته مدیریت برویم؟ یا اینکه کدام زیر شاخه بهتر است؟ برای پاسخ به این سوال باید بیان کرد که متقاضیان ورود به رشته مدیریت در مقطع کارشناسی در صورت داشتن دیپلم سه ساله نظام جدید و یا نظام ترمی واحدی / سالی واحدی به همراه مدرک پیش دانشگاهی می توانند با شرکت در کنکور علوم تجربی، ریاضی و فنی و همچنین علوم انسانی به صورت با آزمون وارد دانشگاه های معتبر شوند.
همچنین برخی از دانشگاه های سراسری نظیر روزانه و شبانه و همچنین دانشگاه پیام نور، غیر انتفاعی و دانشگاه آزاد به صورت بدون آزمون و براساس سوابق تحصیلی پذیرش دانشجو انجام می دهند. خاطر نشان می گردد که دانشجویان به صورت تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری می توانند انواع گرایش های مدیریت را براساس تخصص و علاقه ادامه تحصیل دهند. لازم به ذکر است واحد های درسی رشته مدیریت در دانشگاه مرتبط با دروس ریاضی، اقتصاد و انواع مدیریت می باشد.
انواع زیر شاخه های مدیریت
در رشته مدیریت برای مقاطع مختلف تحصیلی شامل کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پذیرش دانشجو صورت می گیرد. یکی از مهم ترین دلایل علاقه مندی داوطلبان به رشته مدیریت داشتن گرایش های متنوع آن می باشد که باعث جذابیت این رشته در مقاطع مختلف شده است. در ادامه معرفی رشته مدیریت، گرایش های مختلف این رشته در مقاطع مختلف تحصیلی بیان شده است.
گرایش های کارشناسی | ||||
مدیریت بازرگانی |
مدیریت مالی |
مدیریت صنعتی |
مدیریت دولتی |
مدیریت بیمه |
مدیریت کارآفرینی |
مدیریت منابع انسانی |
مدیریت جهانگردی |
مدیریت کسب و کار های کوچک |
مدیریت امور گمرکی |
رشته مدیریت در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایش های مختلفی است که هر یک به شاخه های متعددی تقسیم می شوند. برای رفاه داوطلبان و آشنایی بیشتر آن ها با این گرایش ها، لیست رشته های مدیریت در مقطع ارشد در فایل زیر ارائه شده است.
نویسنده: سازمان سنجش | |
حجم: 27.3 KB | |
منبع: سازمان سنجش |
داوطلبانی که مقطع ارشد خود را به اتمام رسانده اند می توانند در گرایش مرتبط با رشته خود در مقطع دکتری نیز ادامه تحصیل داده و یا گرایش مورد نظر خود را انتخاب کنند. در فایل زیر، جدول رشته های مدیریت در مقطع دکتری ارائه شده است.
نویسنده: سازمان سنحش | |
حجم: 27.9 KB | |
منبع: سازمان سنجش |
خاطر نشان می گردد که انتخاب هر کدام از انواع رشته ها یا گرایش های بیان شده در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بستگی به علاقه داوطلب داشته و این علاقه و مهارت می تواند تضمین آینده شغلی دانشجو در گرایش های مختلف رشته مدیریت باشد.
کدام رشته مدیریت بهتر است؟
یکی از مهم ترین سوالات این است که در رشته مدیریت کدام زیر شاخه بهتر است؟ در پاسخ باید بیان کرد که شناخت علایق و مهارت های هر فردی در رشته مدیریت کلید موفقیت در این رشته می باشد. هر داوطلبی باید در ابتدا استعداد و علاقه خود به گرایش های مختلف رشته مدیریت را شناسایی کرده و در ادامه به صورت تخصصی در رشته مورد نظر ادامه تحصیل نماید.
در سال های اخیر بیشترین تقاضا برای رشته های مدیریت بازرگانی و همچنین مدیریت مالی بوده است. این رشته ها با توجه به بازار کار مناسب و همچنین درآمد بالا در اولویت می باشد، ولی ذکر این نکته مهم است که برای تحصیل در این رشته داوطلب باید مهارت های ریاضی و آماری و همچنین تحلیلی بالایی داشته باشد تا بتواند در این رشته موفق شود.
در کنار رشته های پر متقاضی، رشته مدیریت دولتی و صنعتی برای مدیریت سازمان های دولتی و همچنین صنایع تولیدی در زمره انتخاب داوطلبان می باشد که بتوانند در زمینه های تولیدی و دولتی فعالیت نمایند. خاطر نشان می گردد که در سال های اخیر به دلیل پیشرفت تکنولوزی مدیریت فناوری اطلاعات یکی دیگر از رشته های پر متقاضی می باشد که دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد به دنبال تحصیل در این رشته هستنند.
بنابراین در پاسخ به سوال در رشته مدیریت کدام زیر شاخه بهتر است؟ باید گفت که رشته های اشاره شده به عنوان رشته های پر متقاضی می باشند ولی امکان دارد هر داوطلب با توجه به استعداد و علاقه خود سایر گرایش های رشته مدیریت را برای تحصیل و موقعیت شغلی انتخاب نماید.
رشته مدیریت مدرسه
یکی از سوالاتی که داوطلبان علاقه مند به امور مدیریت آموزشی همیشه مطرح می نمایند این است که برای مدیر مدرسه شدن چه رشته ای باید خواند؟ برای پاسخ به این سوال باید ابتدا رشته مدیریت آموزشی را به صورت کامل توصیف کرد.
رشته مدیریت آموزشی یک رشته دانشگاهی در مقطع کارشناسی ارشد می باشد که به مدیریت آموزش و فرآیندهای آموزشی می پردازد. خاطر نشان می گردد که سهم آموزش در این رشته بیشتر از سهم مدیریت است. در این رشته بیشتر چارت آموزشی در خصوص فرآیند های آموزشی و مدیریتی از دبستان تا دبیرستان می باشد. فارغ التحصیلان این رشته معمولا وارد یکی از شاخه های فعالیت های اجرایی مدیریتی در مدارس و یا سیاست گذاری در آموزش و پرورش می شوند.
خاطر نشان می گردد که گرایش های رشته مدیریت در مقاطع مختلف در حوزه آموزش و پرورش نمی باشد. داوطلبانی که علاقه مند به مدیر مدرسه شدن دارند باید در مجموعه علوم تربیتی شرکت نمایند. یکی از گرایش های مجموعه علوم تربیتی، رشته مدیریت آموزشی می باشد. لازم به ذکر است که فارغ التحصیلان این رشته می توانند علاوه بر مدیر مدرسه شدن، اقدام به دریافت مجوز برای تاسیس مهد کودک و پیش دبستانی نمایند.
رشته مدیریت چند سال است
همان طور که در معرفی رشته مدیریت بیان شد، رشته مدیریت در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پذیرش می شود. این رشته در دانشگاه های سراسری شامل روزانه، شبانه، پیام نور، غیر انتفاعی و پردیش خودگردان و همچنین در دانشگاه آزاد تدریس می شود.
تمامی دانشجویان موظف هستند در مقاطع بیان شده رشته مدیریت را در سنوات مجاز تحصیلی به اتمام برسانند. خاطر نشان می گردد که چارت آموزشی برای هر مقطع از طرف وزارت علوم تدوین و از طرف دانشگاه های پذیرنده اجرا می شود. در ادامه مدت زمان تحصیل در رشته مدیریت در مقاطع مختلف بیان می شود:
مقطع کارشناسی به عنوان یکی از مقاطع پایه در رشته مدیریت می باشد که دانشجویان باید به صورت تخصصی این رشته را تحصیل نمایند. نوع دروس رشته مدیریت در مقطع کارشناسی شامل دروس عمومی، پایه، اختصاصی و کارآموزی می باشد که دانشجویان باید در مدت زمان 4 سال این رشته را به اتمام برسانند تا بتوانند در مقطع لیسانس فارغ التحصیل شوند.
دانشجویان بعد از اتمام کارشناسی باید در آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته شرکت نمایند. در صورت قبولی دانشجو باید دروس تخصصی و پایان نامه را در مدت زمان 4 ترم یا 2 سال به اتمام برساند.
یکی از مهم ترین مقاطع در تحصیل رشته مدیریت، مقطع تخصصی دکتری می باشد که دانشجویان باید به صورت تخصصی بعد از شرکت در آزمون جامع دکتری و در صورت قبولی رساله دکتری را انجام دهند. مدت زمان تحصیل رشته مدیریت در مقطع دکتری حداقل سه سال و حداکثر 4 سال می باشد.
لازم به ذکر است که مدت زمان تحصیل در هر کدام از مقاطع که در بالا بیان شد به عنوان مدت زمان مجاز سنوات تحصیلی می باشد و در صورتی که دانشجویان در این مدت زمان موفق به اتمام رشته مدیریت نشوند معمولا دانشگاه تا یک سال فرصت می دهد که دانشجویان واحد های درسی را به اتمام برسانند.
رشته مدیریت برای زنان
شغل های رشته مدیریت برای زنان در رشته های انسانی قرار می گیرد. داوطلبان خانم در رشته های مدیریتی می توانند گرایش های مختلفی که در جایگاه زنان باشد را انتخاب نمایند. در ادامه مهم ترین شغل های مدیریتی برای زنان بیان می شود:
مدیریت بازرگانی: این شغل به عنوان یکی از شغل های پر متقاضی برای بانوان به عنوان فعالیت در قالب مسئول یا مدیر بازرگانی می باشد. رشته های مدیریتی محبوبیت بالایی بین زنان داشته و رشته مدیریت بازرگانی یکی از این رشته های مهم می باشد. داوطلبان خانم برای فعالیت در حوزه مدیریت بازرگانی باید مدرک معتبر در این حوزه با عنوان کارت بازرگانی داشته باشند.
زنان می توانند با توجه به استعداد و مهارت هایی که در مدیریت بازرگانی کسب می نمایند در محیط های مدیریتی فعالیت نمایند. معمولا در این رشته امکان کار آفرینی برای بانوان وجود دارد تا بتوانند ایده های خود را مدیریت کرده و از این طریق به درآمد زایی برسند. زنان در رشته مدیریت بازرگانی می توانند در سمت های صادرات و وادرات، مشاور مدیریت بازرگانی، مدیر بازاریابی، مدیریت فروش، فعالیت در امور بانکداری و مالی و سایر فعالیت های مرتبط بپردازند.
مدیریت مالی: یکی دیگر از رشته های پرمتقاضی برای زنان فعالیت در حوزه مدیریت مالی می باشد. این شغل ارتباط نزدیکی با حسابداری داشته ولی دارای مفاهیم متفاوتی می باشد. البته خاطر نشان می گردد متقاضیان این رشته باید دارای قدرت تحلیل بالا و ریاضی قوی باشند تا بتوانند به بررسی حساب های مالی بپردازند. درآمد در این رشته بالا بوده و موقعیت های شغلی نظیر فعالیت در بانک، تحلیلگر ارشد مالی، مشاور مالی، مدیریت امور مالی و همچنین تامین اعتبارات در بانک ها می باشد.
دلیل اینکه این رشته برای بانوان بسیار مهم می باشد این است که مدیریت مالی هر روز در حال پیشرفت بوده و به همین دلیل بانوان می توانند در رشته مدیریت مالی موقعیت مناسبی را پیدا نمایند. خاطر نشان می گردد که این رشته برای بانوان دارای مسئولیت بالایی بوده و باید خانم ها مهارت های ارتباطی بالایی به عنوان مدیر مالی داشته باشند.
خاطر نشان می گردد که مدیریت صنعتی و دولتی نیز از رشته های مناسب برای بانوان می باشد ولی با توجه به موقعیت اجتماعی و همچنین آینده شغلی و درآمد بالا می توان رشته های مدیریت بازرگانی و مالی را در اولویت بالایی برای بانوان قرار داد.
بازار کار رشته مدیریت
همان طور که بیان شد، رشته مدیریت گرایش ها و زمینه های بسیار گسترده و متنوعی دارد که هر فرد بنابر تخصص، علایق، استعداد و اهداف خود می تواند وارد بازار کار شغل های مدیریتی شود. هر فارغ التحصیل رشته مدیریت براساس میزان تلاش، کسب تجربه و همچنین مهارت های فردی و علاقه و سطح تحصیلات خود می تواند در شغل های مدیریتی مشغول به کار شود و در آمد بالایی را داشته باشد.
خاطر نشان می گردد که فارغ التحصیلان بدون سابقه نباید توقع بالایی از رشته مدیریت داشته باشند که از همان ابتدا در شغل های مدیریتی مشغول باشند، مسلما برای رسیدن به موقعیت های مناسب شغلی در این رشته، باید از سطوح کارشناسی تجربه های لازم را کسب کرد تا پس از آن وارد شغل های مدیریتی مرتبط شد.
سوالی که مطرح می شود این است که در مدیریت کدام زیر شاخه بهتر است؟ لازم به ذکر است که تمامی گرایش های مدیریت دارای بازار کار مناسبی هستند و جذب دانشجویان در بازار کار وابسته به میزان مهارت و تجربه آن ها می باشد. در مجموع می توان بیان کرد که گرایش های مدیریت مالی و مدیریت بازرگانی بهترین بازار کار را دارند. همچنین گرایش های مدیریت فناوری اطلاعات، مدیریت صنعتی و مدیریت کارآفرینی در رده های بعدی قرار می گیرند. اما باید بیان کرد که موقعیت شغلی در این رشته وابسته به مهارت های خود فرد می باشد.
مزایا و معایب رشته مدیریت
همان طور که بیان شد رشته های مدیریت بازگانی، مدیریت مالی و همچنین مدیریت صنعتی و دولتی از رشته های پر متقاضی می باشند ولی هر کدام از رشته های اشاره شده و یا به صورت کلی رشته مدیریت دارای معایب و مزایای خاص خود در موقعیت های مختلف شغلی می باشد.
بازار کار مناسب
موقعیت های شغلی مناسب
امکان فعالیت در زمینه های شغلی متنوع
امکان کارآفرینی
استرس و اضطراب زیاد
سفرهای کاری زیاد
رقابت مدیریتی شدید
ساعت کاری طولانی
نیاز به تجربه زیاد برای کسب موقعیت شغلی مناسب تر
خاطر نشان می گردد که انتخاب رشته مدیریت باید به صورت علاقه ای باشد که هر متقاضی در کنار مزایای این رشته، بتواند انعطاف بالایی نسبت به حل معایب آن را داشته باشد تا بتواند در این رشته موفق شود.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص معرفی رشته مدیریت، کدام زیر شاخه بهتر است و انواع گرایش ها را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام، در متن مقاله در خصوص شرایط لازم برای مدیر مدرسه شدن اشاره شده است.