برای مشاوره دلایل و عواقب تجدید شدن در امتحانات نهایی
برای مشاوره دلایل و عواقب تجدید شدن در امتحانات نهایی
یکی از مهم ترین و تاثیر گذارترین امتحانات برای دانش آموزان، شرکت در امتحانات نهایی می باشد. امتحانات نهایی در پایه های مختلفی برای دانش آموزان متوسطه اول و متوسطه دوم برگزار می گردد. با توجه به اهمیت امتحانات نهایی لازم است دانش آموزان برنامه ریزی مناسبی انجام داده تا در امتحانات نهایی تجدید نشوند. بنابراین در صورتی که دانش آموزان از شرایط تجدید شدن در امتحانات نهایی اطلاع نداشته باشند و همچنین برنامه ریزی مناسبی برای مطالعه دروس انجام ندهند، باعث مردود و عدم راه یافتن به پایه های بالاتر می شود.
یکی از راهکار های لازم برای دانش آموزانی که در امتحانات نهایی تجدید شده اند، استفاده از تک ماده یا شرکت مجدد در امتحان مردودی می باشد. با توجه به اینکه بسیاری از دانش آموزان از شرایط استفاده از تک ماده و راهکار های جایگزین در صورت تجدید شدن در امتحانات نهایی بی اطلاع هستند و سوال اکثر افراد این است که اگر امتحان نهایی مردود شویم چه می شود، بنابراین در این مقاله به صورت کامل به شرایط تجدید شدن در امتحانات نهایی، حداقل نمره برای قبولی شهریور ماه و دی ماه و سایر مطالب مرتبط پرداخته می شود.
چه نمره ای تجدید است؟
با توجه به برگزاری برخی از امتحانات به صورت نهایی و همچنین برخی از دروس به صورت پایانی که توسط مدارس برگزار می شود، می توان شرایط متفاوتی برای قبولی در هر کدام از امتحانات در نظر گرفت. یکی از سوالاتی که همیشه دانش آموزان دارند این است که چه نمره ای تجدیدی است؟ برای پاسخ به این سوال لازم است شرایط قبولی در دوره های متوسطه اول و دوم را به صورت کامل توضیح داد.
برای پاسخ به این سوال باید تعریف نمره امتحان نهایی و همچنین نمره سالانه را در نظر گرفت. همان طور که بیان شد برای محاسبه نمره نهایی هر درس لازم است نمره کتبی در برگه امتحانی و همچنین نمره سالانه هر درس محاسبه گردد. در خصوص نمره برگه امتحانی مطابق بارم بندی امتحان نهایی که برای دروس مختلف در نظر گرفته می شود نمره ای در برگه امتحانی هر درسی توسط تصحیح کننده برگه در نظر گرفته می شود که به عنوان نمره امتحانی تلقی می شود.
در خصوص محاسبه نمره سالانه که به عنوان معیار مهم برای قبولی می باشد لازم است در دو مقطع متوسطه اول و همچنین متوسطه دوم (پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم) نمرات سالانه هر درس محاسبه گردد. در جدول زیر فرمول محاسبه نمره سالانه هر درس در متوسطه اول و دوم بیان شده است.
((نمره مستمر نوبت اول + نمره پایانی نوبت اول) ÷ 2) + (((نمره مستمر نوبت دوم + نمره پایانی نوبت دوم) ÷ 2) × 2)
((((نمره مستمر نوبت اول ×1) + (نمره پایانی نوبت اول × 2) + (نمره مستمر نوبت دوم × 1) + (نمره پایانی نوبت دوم × 4)) ÷8
لازم به ذکر است که شرایط قبولی در امتحانات نهایی و پایانی با همدیگر متفاوت می باشد که در ادامه به صورت کامل شرایط قبولی دروس نهایی و پایانی توضیح داده می شود و به سوال اگر امتحان نهایی مردود شویم چه می شود پاسخ داده شده است. برای دروسی که به صورت امتحان پایانی در مقاطع متوسطه اول و دوم برگزار می شود، نمرات تجدید به این صورت است که نمره برگه امتحانی باید 10 و به بالاتر بوده و همچنین نمره سالانه دانش آموز در آن درس باید 30 و بالاتر باشد، در غیر این صورت دانش آموز تجدید می شود.
برای دروسی که به صورت نهایی در متوسطه اول و دوم برگزار می گردد شرایط قبولی متفاوت می باشد. برای این دروس لازم است که نمره برگه امتحانی 7 و به بالاتر و همچنین نمره سالانه 10 و به بالاتر باشد تا دانش آموز در امتحان نهایی قبول شود، در غیر این صورت دانش آموز تجدید خواهد شد.
تجدید شدن در امتحانات نهایی دوازدهم
برخی از دانش آموزان به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب و همچنین همزمانی امتحانات نهایی با کنکور سراسری، معمولا در این امتحانات نمره مناسبی را کسب نمی کنند. سوالی که در ذهن این دانش آموزان به وجود می آید این است که شرایط تجدید شدن در امتحانات نهایی دوازدهم به چه صورتی است؟ و راهکارهای لازم برای حل این موضوع چیست؟
در پاسخ به این سوال باید بیان کرد که نمره قبولی در امتحانات نهایی پایه دوازدهم نمره بالای 7 می باشد. در واقع دانش آموز باید در برگه امتحانی حداقل این نمره را کسب نماید. همچنین باید نمره سالانه هر درس نهایی مطابق فرمول های اشاره شده، بالای 10 باشد، بنابراین دانش آموزان با کسب این دو نمره می توانند در امتحانات نهایی دوازدهم قبول شوند.
در صورت عدم کسب این نمرات در هر یک از دروس نهایی، دانش آموز مردود می شود، بنابراین سوالی که به وجود می آید این است که اگر امتحان نهایی مردود شویم؟ چه راهکاری برای این موضوع وجود دارد. برای این منظور لازم است دانش آموزان پایه دوازدهم از راهکار های جایگزین برای قبولی استفاده نمایند که در قالب موارد ذیل بیان می شود:
در صورتی که دانش آموزی نمره قبولی امتحان نهایی را کسب نکرده باشد و دارای شرایط استفاده از تک ماده باشد، می تواند از این قانون استفاده نماید. شرط استفاده از تک ماده این است که اگر در چهار عنوان دروس (دو امتحان نهایی و دو امتحان غیر نهایی) نمره 7 و بیشتر با کسب معدل حداقل 10 داشته باشد می تواند با استفاده از قانون تک ماده قبول شود.
در صورتی که دانش آموزان دارای معدل بالای 10 باشد ولی در یکی از دروس نمره زیر 7 داشته باشد، سیستم به طور خودکار نمره 7 را برای دانش آموز ثبت کرده و قبولی می شود.اگر نمره سالانه یکی از دروس نهایی بین 7 تا 10 باشد بدون در نظر گرفتن نمره برگه امتحانی، با استفاده از تک ماده دانش آموز در آن درس قبول می شود.
در صورتی که دانش آموز در امتحانات نهایی دوازدهم مردود شود، می تواند در امتحانات نهایی دوره های بعد شرکت نموده و با کسب نمره لازم بتواند در آن درس قبول شود. خاطر نشان می گردد که در صورتی که میانگین نمره های سالانه دانش آموز کمتر از 7 باشد و در برگه امتحانی هم کمتر از 7 کسب نماید، به عنوان دانش آموز مردودی در آن درس شناخته می شود.
تجدید شدن در امتحانات نهایی نهم
امتحانات نهایی نهم به عنوان امتحانات سرنوشت ساز برای انتخاب رشته دانش آموزان برای ورود به مقطع متوسطه دوم می باشد. مهمترین مساله در خصوص امتحانات نهایی نهم تاثیر آن ها در هدایت تحصیلی دانش آموزان می باشد. بنابراین لازم است که دانش آموزان برای قبولی در امتحانات نهایی پایه نهم حداکثر تلاش را داشته باشند. در صورتی که افراد از نمرات خود راضی نباشند، می توانند برای اعتراض به نمرات امتحان نهایی اقدام کنند.
دانش آموزان پایه نهم در صورت کسب نمره پایین تر از 7 در دروس نهایی به عنوان مردودی شناخته می شوند. بنابراین تجدید شدن در امتحانات نهایی نهم براساس نمره برگه امتحانی در نظر گرفته می شود. همچنین دانش آموز می تواند در صورت نیاز براساس شرایط و ضوابط در نظر گرفته شده نسبت به شرکت مجدد در امتحان نهایی آن درس در دوره های بعدی و یا استفاده از قانون تک ماده اقدام نماید.
شرایط استفاده از قانون تک ماده در پایه نهم به این صورت است که نمره سالانه دانش آموز باید بالای 10 باشد. لازم به ذکر است که دانش آموزان فقط می توانند در دو درس از قانون تک ماده استفاده نمایند، در غیر این صورت باید در امتحانات نهایی دوره بعد و یا آزمون تعیین رشته مجدد پایه نهم شرکت کنند.
در صورتی که دانش آموز در یک درس نهایی نمره قبولی کسب نکرده باشد ولی معدل دانش آموز بالای 10 باشد در این صورت با استفاده از قانون تک ماده نمره 7 برای دانش آموز ثبت شده و دانش آموز قبول می شود.
در صورتی که در امتحانات نهایی نهم معدل دانش آموز بالای 12 باشد ولی در دو درس نمرات کمتر از 7 اخذ نماید، باز هم می تواند از قانون تک ماده برای قبولی استفاده نماید.
خاظر نشان می گردد که استفاده از قانون تک ماده در اختیار دانش آموز می باشد و در صورتی که نمره بالا مد نظر دانش آموز باشد لازم است در امتحانات نهایی شهریور و دی ماه شرکت نماید و در صورت کسب نمره بالاتر، جایگزین نمره پایین دانش آموز شود. استفاده از تک ماده زمانی توصیه می شود که دانش آموز نتواند بنا به دلایلی در امتحانات نهایی دوره های بعدی شرکت نماید.
تجدید شدن در امتحانات نهایی ششم
نحوه نمره دهی در مدارس ابتدایی به صورت توصیفی می باشد. با توجه اینکه پایه ششم به عنوان پایه گذر از مقطع ابتدایی به متوسطه اول می باشد، لازم است که امتحان هماهنگ کشوری برای ارزیابی وضعیت دانش آموزان برگزار گردد. در این صورت نحوه ارزیابی به صورت کمی و توصیفی می باشد.
نحوه ارزیابی دانش آموزان در امتحانات نهایی ششم براساس مصوبه شورای آموزش عالی آموزش و پرورش به صورت کمی و توصیفی بوده ولی در کارنامه به صورت توصیفی وضعیت دانش آموز بیان می گردد. دانش آموزان در خرداد ماه توسط معلمان برای دروس نهایی که برگزار می شود ارزشیابی می شوند. اگر وضعیت توصیفی دانش آموزان پس از دریافت کارنامه مدرسه به صورت نیاز به تلاش بیشتر باشد مجددا باید در شهریور ماه مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین در ارزشیابی توصیفی پایه ششم تکرار پایه و مردودی وجود دارد.
لازم به ذکر است که مطابق جلسه شورای عالی آموزش و پرورش در خصوص آیین نامه ارزشیابی پیشرفت تحصیلی دوره های ابتدایی، در صورتی که در پایه ششم در دو درس ریاضی و فارسی، دانش آموز نمره توصیفی نیاز به تلاش بیشتر را کسب نماید، مجددا باید در دوره های تقویتی شرکت کرده و در شهریور ماه مجددا توسط معلم مورد ارزیابی قرار می گیرد. در صورتی که باز هم نمره قبولی کسب نکرده باشد نیاز به تکرار پایه و تجدید در درس مربوطه می شود. اما در صورتی که عدم قبولی در دروس دیگر باشد، اجازه ثبت نام در پایه بعدی مدارس داده می شود و دانش آموز می بایست در دی ماه اقدام به پاس کردن دروس مردودی نماید.
اگر امتحان نهایی خرداد قبول نشویم
یکی از سوالاتی که در ذهن دانش آموزان وجود دارد این است که اگر امتحان نهایی مردود شویم چه کاری را باید انجام داد؟ برای پاسخ به این سوال باید متناسب با اهداف دانش آموزان اقدام کرد. راهکارهایی برای این موضوع وجود دارد که در قدم اول در صورتی که دانش آموز شرایط استفاده از تک ماده را داشته باشد می تواند صرفا برای قبولی استفاده نماید. بنابر این تک ماده قانون حداقلی می باشد و صرفا برای قبولی در دروس نهایی با توجه به شرایط در نظر گرفته شده مورد استفاده قرار می گیرد.
یکی از راهکار هایی که دانش آموزان درصورت عدم قبولی در امتحانات نهایی خرداد دارند، شرکت در امتحان نهایی شهریور ماه می باشد. این موضوع می تواند برای دانش آموزانی که قصد استفاده از سوابق تحصیلی نمرات نهایی در کنکور و همچنین هدایت تحصیلی دارند، مناسب باشد.
برای این موضوع لازم است دانش آموز با مراجعه به مدرسه و اعلام آمادگی برای شرکت در امتحان نهایی نوبت شهریور و دریافت برنامه امتحانات نهایی، نسبت به مطالعه و برنامه ریزی برای کسب نمره بالاتر اقدام نماید. در این صورت نمره پایین دانش آموز حذف شده و نمره جدید جایگزین نمره مردودی می شود. لازم به ذکر است که برنامه ریزی امتحانات نهایی نوبت خرداد، شهریور و دی ماه توسط آموزش و پرورش انجام می شود و از این رو برنامه امتحانات نیز توسط این سازمان در دسترس داوطلبان قرار می گیرد. دانش آموزان می توانند برای دریافت برنامه امتحانات نهایی نوبت های مختلف به مقاله ای که لینک آن در ادامه ارائه شده است مراجعه نمایند.
تجدید شدن در امتحان نهایی شهریور ماه
در صورتی که دانش آموزی در امتحان نهایی خرداد ماه قبول نشود، راهکار استفاده از قانون تک ماده و تبصره آن وجود دارد، ولی مطابق این قانون، تک ماده صرفا برای قبولی دانش آموز مورد استفاده قرار می گیرد. یکی دیگر از راهکار های ارائه شده، شرکت در امتحانات نهایی شهریور ماه می باشد که در صورت قبولی و کسب نمره بالاتر، دانش آموز می تواند برای پایه های بعدی اقدام نماید.
سوالی که برای دانش آموزان وجود دارد این است که در صورت تجدید شدن در امتحان نهایی شهریور ماه چه اقدامی را باید انجام داد؟ یا اینکه اگر امتحان نهایی مردود شویم چه می شود؟ برای این موضوع باز هم دانش آموز می تواند در صورت داشتن نمره سالانه بالاتر از 10 برای هر درس و معدل بالای 10، از قانون تک ماده استفاده نماید و این مورد زمانی پیشنهاد می گردد که دانش آموز باید حتما در شهریور ماه قبولی کسب نماید تا بتواند برای ورود به دانشگاه مشکلی نداشته باشد یا اینکه مشکل خدمت سربازی برای دانش آموزان پسر وجود داشته باشد، در غیر این صورت دانش آموز برای کسب نمره بالاتر می تواند در امتحانات نهایی دی ماه شرکت نماید.
بنابراین لازم است دانش آموز با برنامه ریزی مناسب و مطالعه درس نهایی به صورت کامل و همچنین استفاده از سوالات چندین سال اخیر برای دروس نهایی، در آزمون نهایی دی ماه شرکت نموده تا بتواند نمره بالاتری را در درس مد نظر کسب نماید تا نمره جدید جایگزین نمره قبلی گردد در این صورت می تواند از تاثیر نمره بالا در کنکور سراسری بهره ببرد.
تجدید شدن در امتحانات نهایی دی ماه
وزارت آموزش و پرورش برای دانش آموزانی که در امتحانات نهایی خرداد ماه قبولی کسب نکرده اند، چندین راهکار را در نظر گرفته است که دانش آموزان می توانند براساس شرایط خود یکی از این روش ها را برای قبولی و کسب نمره بهتر در دروس نهایی استفاده نمایند.
در صورتی که دانش آموز صرفا به دنبال قبولی باشد می تواند در صورت داشتن شرایط تک ماده و تبصره آن، از این قانون استفاده نموده و حداکثر در دو درس نهایی و دو درس داخلی قبول شود. در غیر این صورت می تواند در امتحانات نهایی سه دوره بعدی به شرط داشتن شرایط لازم ثبت نام نمای. لازم به ذکر است که دانش آموزانی که در امتحانات نهایی تجدید شده اند می بایست پس از دریافت کارت ورود به جلسه امتحان نهایی از سایت مای مدیو، در آزمون مجدد نوبت بعدی شرکت کنند.
سوالی که در ذهن دانش آموزان به وجود می اید این است که اگر امتحان نهایی دی ماه را مردود شویم، آیا بازهم راهکار برای قبولی در امتحان نهایی وجود دارد؟ با توجه به توضیحات اشاره شده، دانش آموز می تواند در سه دوره امتحان نهایی شرکت نماید و در صورتی که در هر مرحله قبول شود حق شرکت در دوره بعدی را ندارد. بنابراین در صورتی که دانش آموز در امتحانات نهایی دی ماه تجدید شود می تواند با مراجعه به مدرسه مجددا برای امتحانات نهایی خرداد ماه سال بعد شرکت نموده تا بتواند نمره قبولی در درس نهایی را کسب نماید.
حداقل نمره قبولی برای تجدیدی ها
یکی از مهم ترین نکات برای دانش آموزان اطلاع از حداقل نمره قبولی برای تجدیدی ها می باشد. در صورتی که دانش آموزان در دروس پایانی و نهایی هر درس نمره قابل قبولی را کسب ننمایند، باعث تجدید در آن درس و مردودی می شود.
البته راهکار هایی برای جبران دروس تجدیدی وجود دارد که دانش آموزان می توانند با استفاده از شرایط و ضوابط در نظر گرفته شده نسبت به قبولی و همچنین کسب نمرات بالاتر اقدام نمایند. دانش آموزان در صورت داشتن شرایط معدل بالای 10 و نمره سالانه هر درس می توانند نسبت به استفاده از تک ماده اقدام نمایند.
حتی در صورتی که دانش آموزان شرایط خاصی را نداشته باشند برای دروسی که تجدید شده اند، می توانند در امتحانات نهایی شهریور، دی و خرداد ماه مجددا شرکت نمایند تا بتوانند نمرات بالایی را به منظور تاثیر معدل در کنکور کسب نمایند. در جدول زیر حداقل نمره قبولی برای تجدیدی ها در مقطع متوسطه اول و دوم برای امتحانات پایانی بیان شده است.
حداقل نمره قبولی برای امتحانات پایانی دانش آموزان مقطع متوسطه اول و متوسطه دوم | ||
نمره سالانه |
نمره برگه امتحانی |
وضعیت |
بالاتر از 30 |
نمره بالاتر از 10 |
قبول |
بالاتر از 30 |
نمره کمتر از 10 |
استفاده از تک ماده |
کمتر از 10 |
نمره کمتر از 10 |
مردود |
با توجه به اینکه امتحانات نهایی به عنوان یکی از کلیدی ترین امتحانات برای دانش آموزان می باشد، لازم است حداقل نمره قبولی برای تجدیدی ها در این امتحانات بیان شود تا دانش آموزان بتوانند نسبت به این موضوع آگاهی لازم را داشته باشند.
حداقل نمره قبولی برای امتحانات نهایی دانش آموزان پایه نهم و دوازدهم | ||
نمره سالانه |
نمره برگه امتحانی |
وضعیت |
بالاتر از 10 |
بالاتر از 7 |
قبول |
بین 7 تا 10 |
کمتر از 7 |
استفاده از تبصره تک ماده |
کمتر از 7 |
کمتر از 7 |
مردود |
لازم به ذکر است که این نمرات حداقل نمرات برای قبولی و اطلاع از تجدید شدن می باشد، بنابراین لازم به ذکر است که برخی از مدارس مانند تیزهوشان یا نمونه دولتی در صورت کسب نمرات پایین تر از حد نصاب این مدارس، باعث اخراج از مدرسه شده و لازم است دانش آموزان بعد از قبولی در درس نهایی، نسبت به ثبت نام در سایر مدارس برای ادامه تحصیل اقدام نماید. بنابراین دانش آموزان تیزهوشان و نمونه دولتی باید تلاش بیشتری در امتحانات پایانی و نهایی داشته باشند.
کارنامه تجدیدی
همان طور که در مقاله ذکر شد، تمامی شرایط لازم برای تجدید شدن در امتحانات نهایی بیان گردید. همچنین پاسخ های لازم به همراه راهکار های آن برای سوال اگر امتحان نهایی مردود شویم؟ بررسی و پاسخ داده شد. بنابر این لازم است دانش آموزان کارنامه ای که برای دروس ارائه می شود را بررسی نموده و وضعیت خود را با تفسیر کارنامه متوجه شوند.
کارنامه تجدید همان کارنامه ای است که در زمان ارائه کارنامه دانش آموزان از طرف مدرسه به دانش آموز و یا اولیاء تحویل داده می شود و در ستونی با عنوان وضعیت نتیجه هر درس برای دانش آموزان ثبت می شود.
لازم به ذکر است که در کارنامه ارائه شده، در صورتی که دانش آموز با توجه به حداقل نمرات لازم شرایط قبولی را کسب کرده باشد عنوان "قبولی" و یا "پذیرفته شده" درج می شود. ولی برای دانش آموزانی که در برخی دروس نهایی یا پایانی نمره قابل قبولی را کسب نکرده باشند عناوین دیگری ثبت می شود.
معمولا در قسمت وضعیت برای دروسی که دانش آموز قبول نشده است عناوین "ناتمام"، "نیاز به آموزش مجدد"، "عدم قبولی" و "مردودی" درج می شود که ثبت هر کدام از این موارد نشان از عدم قبولی دانش آموز می باشد.
لازم به ذکر است که در صورت تجدید شدن دانش آموز راهکار هایی برای قبولی از طرف مشاوران مدرسه یا اولیاء ارائه می شود. در صورتی که دانش آموز قصد داشته باشد، می تواند به شرط داشتن شرایط تک ماده و یا تبصره آن از این قانون استفاده نماید.
همچنین برخی از مدارس به منظور تقویت دانش آموزان اقدام به برگزاری کلاس های فوق برنامه می نمایند که لازم است اولیاء اقدامات لازم برای ثبت نام در این کلاس ها را برای دانش آموزان انجام دهند. همچنین نیاز به برنامه ریزی مدون و تلاش بیشتر برای تقویت در دروس مد نظر و استفاده از سوالات نهایی چند سال اخیر می تواند در قبولی و کسب نمرات بالا برای دانش آموزان موثر باشد.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص تجدید شدن در امتحانات نهایی و اگر امتحان نهایی مردود شویم را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام خیر. در صورتی که نمره جبرانی شما کمتر از حد نصاب لازم یعنی 10 باشد، در این درس مردود خواهید شد.