برای مشاوره نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی
برای مشاوره نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی
یکی از موضوعات بسیار مهم در خصوص قبولی دانش آموزان در کنکور سراسری، تاثیر نمرات امتحان نهایی در نمره قبولی کنکور می باشد. بنابراین دانش آموزان در زمان تحصیل باید نسبت به مطالعه دقیق و با برنامه برای کسب نمرات بهتر اقدام نمایند. اطلاع از محاسبه نمره امتحان نهایی و شرایط قبولی در امتحان های اشاره شده برای دانش آموزان بسیار مهم می باشد. با توجه به تاثیر نمرات امتحانات نهایی در کنکور سراسری، لازم است دانش آموزان از نحوه حساب کردن نمرات آگاهی داشته تا بتوانند نسبت به قبولی در هر دوره و همچنین ادامه تحصیل در مقاطع بالا اقدام نمایند.
نحوه حساب کردن نمره امتحان نهایی و تخمین آن براساس نمره کسب شده نهایی و نمره سالانه دانش آموز می باشد. با توجه به اهمیت نمرات نهایی برای ورود به مقاطع بالاتر، در این مقاله سعی شده است به صورت کامل در خصوص نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی دانش آموزان عادی و بزرگسالان و همچنین محاسبه معدل نهایی امتحانات نهایی پرداخته شود.
نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی
با توجه به تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور سراسری، وزارت آموزش و پرورش تصمیم به برگزاری برخی از دروس به صورت امتحانات نهایی کرده است. بنابراین اطلاع از نحوه حساب کردن نمره امتحان نهایی در هر مقطع برای دانش آموزان بسیار مهم می باشد تا با توجه به نمرات کسب شده و تخمین آن، بتوانند شروط قبولی برای ورود به پایه های بالاتر را کسب نمایند. در واقع می توان منظور از محاسبه نمره امتحان نهایی را به دو بخش نمره امتحان نهایی و نمره سالانه دانش آموز در هر درس بیان کرد. لازم به ذکر است افراد باید با ضریب دروس امتحان نهایی برای کنکور نیز آشنا باشند. امتحانات نهایی در 4 پایه شامل پایه نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم برگزار می شود که به صورت کامل در خصوص نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی هر مقطع توضیح داده می شود:
یکی از موضوعات مهم برای دانش آموزان مقطع نهم به دلیل برگزاری برخی از دروس به صورت نهایی، نحوه حساب نمره نهایی می باشد. همان طور که مطابق مصوبات وزارت آموزش و پرورش بیان شده است حداقل نمره قبولی در امتحانات نهایی نهم، کسب نمره 7 و بالاتر در برگه امتحان نهایی می باشد. همچنین نباید نمره سالانه دانش آموز کمتر از 30 باشد. لازم به ذکر است در صورتی که افراد نمرهخود راضی نباشند، می توانند برای اعتراض به نمره امتحان نهایی اقدام کنند.
همچنین شرط دیگر برای قبولی در امتحانات نهایی پایه نهم این است که معدل کل دانش آموز نباید از 10 کمتر باشد. فرمول محاسبه نمره سالانه پایه نهم به شرح فرمول زیر می باشد:
((نمره مستمر نوبت اول + نمره پایانی نوبت اول) ÷ 2) + (((نمره مستمر نوبت دوم + نمره پایانی نوبت دوم) ÷ 2) × 2)
لازم است دانش آموزان برای محاسبه نمره سالانه خود در پایه نهم، در ابتدا نمره مستمر نوبت اول و نمره پایانی نوبت اول را با هم جمع کرده و سپس بر 2 تقسیم نمایند. سپس باید نمره مستمر نوبت دوم و نمره پایانی نوبت دوم را نیز با همدیگر جمع کرده و آن را تقسیم بر 2 نمایند و در انتها حاصل پرانتز دوم را در 2 ضرب و در نهایت حاصل دو پرانتز را با همدیگر جمع نمایند.
همان طور که بیان شد منظور از نمره امتحان نهایی، دو قسمت نمره برگه امتحانی و نمره سالانه هر درس می باشد. در پایه دهم لیست دروس نهایی مطابق جدول زیر می باشد.
نوع دیپلم | ریاضی فیزیک | علوم تجربی | ادبیات و علوم انسانی | علوم و معارف اسلامی |
نام درس نهایی |
فارسی 1 |
فارسی 1 |
فارسی 1 |
فارسی 1 |
فیزیک 1 |
زیست شناسی 1 |
عربی، زبان قرآن 1 |
عربی، زبان قرآن 1 |
برای نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی دهم لازم است ابتدا در برگه امتحانی نمره بالای 7 را کسب نماید و در ادامه باید نمره سالانه را تخمین بزنند. نحوه محاسبه نمره سالانه به صورت فرمول زیر می باشد:
((نمره مستمر نوبت اول × 1) + (نمره پایانی نوبت اول × 2) + (نمره مستمر نوبت دوم × 1) + (نمره پایانی نوبت دوم × 4)) ÷ 8
لازم است برای محاسبه نمره سالانه امتحان نهایی دهم، نمره پایانی نوبت اول را در 2 ضرب کرده و با نمره مستمر نوبت اول جمع شود. در ادامه نمره پایانی نوبت دوم را در 4 ضرب نموده و سپس حاصل به دست آمده را با نمره مستمر نوبت دوم جمع کرده و در ادامه مجموع کل بر عدد 8 تقسیم می شود.
بعد از محاسبه نمره نهایی مطابق فرمول بالا، دانش آموز می تواند با تخمین نمره نسبت به قبولی و عدم قبولی اطلاع داشته باشد.
برای نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی یازدهم ابتدا لازم است که دانش آموزان از عناوین دروس امتحانی پایه یازدهم شناخت کافی داشته باشند. دروس امتحان نهایی پایه یازدهم مطابق جدول زیر می باشد.
نوع دیپلم | ریاضی فیزیک | علوم تجربی | ادبیات و علوم انسانی | علوم و معارف اسلامی |
نام دروس نهایی |
حسابان 1 |
ریاضی 2 |
ریاضی و آمار 2 |
ریاضی و آمار 2 |
عربی، زبان قرآن 2 |
عربی، زبان قرآن 2 |
علوم و فنون ادبی 2 |
اصول عقاید 2 |
برای محاسبه نمره نهایی هر درس باید ابتدا نمره برگه امتحانی را در نظر گرفت که باید بالای 7 باشد و در ادامه باید نمره سالانه برای دروس نهایی تخمین زده شود که مطابق فرمول زیر می باشد:
((نمره مستمر نوبت اول × 1) + (نمره پایانی نوبت اول × 2) + (نمره مستمر نوبت دوم × 1) + (نمره پایانی نوبت دوم × 4)) ÷ 8
بنابراین با استفاده از فرمول اشاره شده، باید نسبت به محاسبه نمره سالانه اقدام کرد تا دانش آموزان بتوانند در ادامه بعد از محاسبه نمره امتحان نهایی، در صورت کسب شرایط لازم به پایه بعدی وارد شوند.
همان طور که بیان شد، برای محاسبه کردن نمره امتحان نهایی دوازدهم لازم است نمره برگه امتحانی دانش آموز برای دروس نهایی دوازدهم بالای 7 باشد. همچنین نحوه حساب کردن نمره سالانه مطابق فرمول زیر می باشد:
((نمره مستمر نوبت اول × 1) + (نمره پایانی نوبت اول × 2) + (نمره مستمر نوبت دوم × 1) + (نمره پایانی نوبت دوم × 4)) ÷ 8
بنابراین دانش آموزان در خصوص نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی دروازدهم باید نمره سالانه را مطابق فرمول بالا تخمین زده و در نهایت از نمره امتحان نهایی دوازدهم مطلع گردند.
نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی بزرگسالان
نظام آموزشی دبیرستان بزرگسالان به صورت نیمسالی می باشد. در هر نیمسال حدودا پانزده هفته برای آموزش و سه هفته برای اجرای امتحانات نهایی در نظر گرفته می شود. در هر یک از مواد درسی نهایی، نمرات میان نیمسال با ضریب یک و نمرات پایان نیمسال با ضریب دو در نظر گرفته می شود.
معدل نهایی هر نیمسال برای دانش آموزان بزرگسال از مجموع نمرات نهایی میان نیمسال با ضریب یک و پایان نیمسال با ضریب دو تمام دروس نهایی آن نیمسال تقسیم بر 2 برابر تعداد دروس نهایی محاسبه می شود. در صورتی که معدل دانش آموزی در یک نیمسال کمتر از 10 باشد آن دانش آموز در آن نیمسال مشروط شناخته می شود و در صورت کسب نمره قبولی امتحان نهایی می توانند به مقطع بالاتر روند.
بنابراین نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی بزرگسالان به این صورت است که نمره امتحان نهایی پایان نیم سال دانش آموز با ضریب دو کمتر از بیست نباشد و همچنین جمع نمرات میان نیم سال (با ضریب یک) و پایان نیم سال با ضریب دو کمتر از سی نباشد.
فرمول محاسبه نمره نهایی یک درس
همان طور که بیان شد برای محاسبه نمره نهایی هر درس لازم است نمره کتبی در برگه امتحانی و همچنین نمره سالانه هر درس محاسبه گردد. در خصوص نمره برگه امتحانی مطابق بارم بندی امتحان نهایی که برای دروس مختلف در نظر گرفته می شود نمره ای در برگه امتحانی هر درسی توسط تصحیح کننده برگه در نظر گرفته می شود به عنوان نمره امتحانی تلقی می شود.
در خصوص محاسبه نمره سالانه که به عنوان معیار مهم برای قبولی می باشد لازم است در دو مقطع متوسطه اول که برای پایه نهم و همچنین متوسطه دوم (پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم) نمرات سالانه هر درس نهایی محاسبه گردد. در جدول زیر فرمول محاسبه نمره نهایی یک درس نهایی بیان شده است:
((نمره مستمر نوبت اول + نمره پایانی نوبت اول) ÷ 2) + (((نمره مستمر نوبت دوم + نمره پایانی نوبت دوم) ÷ 2) × 2)
((نمره مستمر نوبت اول ×1) + (نمره پایانی نوبت اول × 2) + (نمره مستمر نوبت دوم × 1) + (نمره پایانی نوبت دوم × 4)) ÷8
شرط قبولی در هر درسی که به صورت امتحان نهایی می باشد کسب نمره 7 در برگه امتحانی و همچنین نمره 10 سالانه مطابق فرمول های اشاره شده می باشد که دانش آموزان می توانند با اطلاع از نحوه حساب کردن نمرات، وضعیت قبولی هر درس را آگاه باشند.
حساب كردن معدل نهایی امتحان
معدل نهایی در حقیقت همان معدل کتبی دیپلم می باشد که یکی از مهم ترین معدل ها برای دانش آموزان می باشد. لازم است دانش آموزان نسبت به اطلاع از نحوه معدل گیری نهایی برای دروس نهایی آگاهی کامل را داشته باشند. تاثیر معدل در کنکور سراسری به صورت قطعی بوده و لازم است دانش آموزان نسبت به این مورد اطلاع کامل داشته باشند. در نظام آموزشی جدید معدل کتبی یا همان معدل نهایی به صورت قطعی 40 درصد می باشد.
بنابراین سوالی که در ذهن دانش آموزان وجود دارد این است که چگونه معدل کارنامه را حساب کنیم؟ معدل کارنامه نهایی امتحان در واقع براساس نمرات دروس نهایی محاسبه شده و لازم است دانش آموزان از نحوه محاسبه معدل نهایی امتحان اطلاع داشته باشند. معدل نهایی امتحان مطابق فرمول زیر محاسبه می شود:
جمع (تعداد واحدهای هر درس × نمره هر درس) ÷ جمع تعداد کل واحدهای دروس امتحان های نهایی = معدل نهایی امتحان
نحوه حساب کردن معدل نهایی امتحان به این صورت است که نمره اخذ شده هر درس در ضریب آن درس ضرب شده و این مورد برای تمامی دروس نهایی محاسبه می شود. در انتها حاصل جمع ضرب نمره هر درس در ضریب آن درس را بر مجموع ضرایب تقسیم کرده و معدل نهایی امتحان به دست محاسبه می شود.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص محاسبه نمره امتحان نهایی، نحوه حساب کردن و تخمین را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.
پاسخ مشاور: سلام. بزرگسال