برای مشاوره تعداد واحد های کاردانی
برای مشاوره تعداد واحد های کاردانی
مقطع کاردانی به عنوان اولین مقطع تحصیلی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور می باشد. دوره کاردانی با همان عنوان فوق دیپلم شناخته می شود. دانشجویان در این مقطع لازم است پس از گذراندن تعداد واحد مشخص که از طرف وزارت علوم مصوب و در دانشگاه های پذیرنده این مقطع اجرا می شود اقدام به دریافت مدرک کاردانی نمایند. در صورتی که داوطلبی از تعداد واحد های این مقطع بی اطلاع باشد باعث عدم اتمام این مقطع در سنوات تحصیلی مجاز شده که متعاقبا مشکلاتی را برای دانشجو به وجود می آورد.
تعداد واحد های مقطع کاردانی در طی چهار نیمسال یا ترم تحصیلی خلاصه می شود. بنابراین تعداد واحد های درسی مصوب در قالب چارت آموزشی هر درسی مشخص شده است. با توجه به اهمیت بسیار زیاد تعداد واحد های کاردانی و همچین شرایط اخذ آن، در این مقاله سعی شده است به صورت کامل تعداد واحد های کاردانی، مدت زمان تحصیل دوره های مختلف کاردانی، حداقل و حداکثر تعداد واحد های درسی و فوق دیپلم چند ترم است توضیح داده شود.
تعداد واحد های کاردانی
مقطع کاردانی به عنوان اولین مقطع و پایین ترین مقطع آموزشی در دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور می باشد. دانشجویان شاغل در این مقطع می توانند بعد از گذراندن تعداد واحد مشخصی، نسبت به دریافت مدرک کاردانی اقدام نمایند. خاطر نشان می گردد که این مقطع در زبان رایج با عنوان فوق دیپلم شناخته می شود. مقطع کاردانی براساس نوع مدرک ورودی به دو دوره کاردانی پیوسته و کاردانی ناپیوسته تقسیم می شود.
کاردانی پیوسته: داوطلبانی که فارغ التحصیل مقطع دوازدهم نظام جدید یا سال چهارم دبیرستان نظام قدیم و همچنین سال سوم نظام سالی واحدی / ترمی واحدی از رشته های فنی حرفه ای و کاردانش باشند، می توانند وارد مقطع کاردانی پیوسته شوند.
کاردانی ناپیوسته: داوطلبان متقاضی ادامه تحصیل در مقطع کاردانی ناپیوسته، باید مدرک دیپلم نظام جدید 3-3-6 در رشته های نظری، کاردانش، فنی حرفه ای و یا هنرستان را داشته باشند. همچنین داوطلبان دارای دیپلم نظام قدیم 4 ساله در رشته های نظری، کاردانش و فنی حرفه ای و همچنین دارندگان دیپلم نظام سالی واحدی در رشته های نظری، کاردانش، فنی حرفه ای و هنرستان به شرط داشتن مدرک پیش دانشگاهی رشته های نظری می توانند در این مقطع ادامه تحصیل دهند.
سنوات مجاز تحصیلی مطابق مصوبات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور تعیین می شود. این مصوبه برای دانشگاه های سراسری شامل دانشگاه های روزانه، شبانه، علمی کاربردی، آموزشکده های فنی و حرفه ای و همچنین دانشگاه آزاد اسلامی برقرار می باشد.
تعداد واحد های کاردانی براساس چارت هر رشته تحصیلی مشخص می شود ولی حداقل تعداد واحد های کاردانی 72 واحد درسی و حداکثر تعداد واحد های کاردانی 95 واحد درسی می باشد. دانشجویان ملزم هستند تمامی تعداد واحد های کاردانی را در مدت زمان سنوات مجاز تحصیلی که 5 نیمسال یا ترم تحصیلی می باشد اتمام کرده و در نهایت مدرک کاردانی را دریافت نمایند. دروس وصایای امام و روخوانی قرآن کریم به عنوان واحد هایی هستند که حتما باید به عنوان تعداد واحد های کاردانی اخذ شود.
کاردانی پیوسته چند ترم است؟
کاردانی پیوسته که در واقع همان فوق دیپلم می باشد برای داوطلبانی که فارغ التحصیل مقطع دوازدهم نظام جدید یا سال چهارم دبیرستان نظام قدیم و همچنین سال سوم نظام سالی واحدی / ترمی واحدی از رشته های فنی حرفه ای و کاردانش باشند، مهیا گردیده شده است.
یکی از سوالات داوطلبان متقاضی تحصیل در این مقطع این است که فوق دیپلم چند ترم است؟ برای پاسخ به این سوال لازم است که نظام آموزشی کاردانی به صورت کامل برای دانشجویان توضیح داده شود.
مطابق مصوبات وزارت علوم کشور، چارت های آموزشی برای گذراندن واحد های درسی حداقل برای 4 ترم تحصیلی طراحی شده اند، ولی مطابق قانون سنوات مجاز تحصیلی برای اتمام مقطع کاردانی پیوسته 5 ترم یا 5/2 نیمسال تحصیلی می باشد.
خاطر نشان می گردد که مطابق تصمیمات کمیسیون موارد خاص دانشگاه، دانشجویان تا 2 ترم تحصیلی می توانند به صورت ارفاقی نسبت به ادامه تحصیل در این مقطع برای اتمام واحد های درسی اقدام نمایند. در واقع در صورت موافقت کمیسیون موارد خاص دانشگاه حتما باید در مدت 5/3 سال یا 7 ترم تحصیلی، مقطع کاردانی پیوسته به اتمام برسد، در غیر این صورت دانشجو از دانشگاه اخراج می گردد.
فوق دیپلم ناپیوسته چند سال طول میکشد؟
همان طور که بیان شد مقطع کاردانی به دوره کاردانی پیوسته و ناپیوسته تقسیم می شود. مقطع کاردانی ناپیوسته برای دارندگان مدرک دیپلم نظام جدید 3-3-6 در رشته های نظری، کاردانش، فنی حرفه ای و یا هنرستان می باشد. همچنین داوطلبان دارای دیپلم نظام قدیم 4 ساله در رشته های نظری، کاردانش و فنی حرفه ای و همچنین دارندگان دیپلم نظام سالی واحدی در رشته های نظری، کاردانش، فنی حرفه ای و هنرستان به شرط داشتن مدرک پیش دانشگاهی رشته های نظری می توانند در این مقطع ادامه تحصیل دهند.
سوالی که برای دانشجویان مقطع کاردانی ناپیوسته وجود دارد این است که در این مقطع فوق دیپلم چند ترم است یا فوق دیپلم ناپیوسته چند سال طول میکشد؟ دوره کاردانی ناپیوسته پس از دوره متوسطه آغاز می شود و شامل دانش آموختگانی می شود که با گذراندن دوره پیش دانشگاهی وارد دوره کاردانی می شوند. از نظر پارت آموزشی و مصوبات وزارت علوم مدت زمان تحصیل در فوق دیپلم ناپیوسته در سنوات مجاز تحصیلی 5/2 سال یا همان 5 ترم تحصیلی می باشد.
خاطر نشان می گردد که برای دانشجویانی که بنا به دلایلی در این مدت زمان موفق به اتمام واحدهای درسی نشده اند بنا به تشخیص کمیسیون موارد خاص دانشگاه تا یکسال هم به سنوات مجاز تحصیلی افزوده می شود. همچنین با توجه به عدم تجانس رشته های متوسطه با رشته های دانشگاهی در مقطع کاردانی ناپیوسته، امکان در نظر گرفتن ترم جبرانی در بدو ورود به دانشگاه برای دانشجویان مطابق تصمیمات دانشگاه صورت می گیرد.
دانشجویان باید دقت داشته باشند که معمولا با سنوات ارفاقی در مقطع کاردانی، کمسیون موارد اص دانشگاه کمتر موافقت می نماید بدین منظور توصیه می شود که دانشجویات در سنوات مجاز تحصیلی تمامی تعداد واحد های کاردانی را به اتمام برسانند.
بنابراین در پاسخ به سوال دوره ناپیوسته فوق دیپلم چند ترم است؟ می توان بیان کرد که حداقل سنوات مجاز 5 ترم می باشد که دانشجو می تواند حداقل در 4 ترم و حداکثر در 7 ترم واحد های درسی را اتمام و موفق به دریافت مدرک کاردانی نماید.
حداقل واحد های کاردانی در هر ترم
تعداد واحد های کاردانی مطابق مصوبات وزارت علوم تعیین می گردد. دانشجویان در هر ترم تحصیلی مطابق چارت آموزشی دانشگاه ملزم به اخذ حداقل واحد های کاردانی برای تحصیل می باشند.
حداقل تعداد واحد های کاردانی به صورت یک اصل حتما باید در یک ترم تحصیلی اخذ شود و حتما باید قانون حداقل تعداد واحد های کاردانی در هر ترم برقرار باشد. مطابق تصمیمات وزارت علوم کشور، حداقل تعداد واحدهای کاردانی در هر ترم متناسب با نوع شرایط دانشجو تعریف می گردد.
تمامی دانشجویان شاغل در مقطع کاردانی موظف هستند حداقل تعداد واحد های کاردانی به تعداد 12 واحد را در هر ترم تحصیلی اخذ نمایند. در صورتی که دانشجویی در زمان انتخاب واحد، این موضوع را رعایت ننماید باعث حذف واحد های انتخابی و حذف دانشجو از تحصیل در آن ترم می شود.
خاظر نشان می گردد اخذ حداقل 12 واحد منوط به این است که دانشجو معدل بالای 12 و غیر مشروط باشد. البته یک مورد استثنا وجود دارد که اگر دانشجویی در ترم آخر تعداد واحد های باقی مانده کمتر از 12 واحد داشته باشد با نظر دانشگاه می تواند کمتر از 12 واحد درسی را در ترم آخر اخذ نموده و در صورت قبولی مدرک کاردانی را دریافت نماید.
همچنین لازم به ذکر است دانشجویانی که علاقه مند به اخذ ترم تابستانی هستند با توجه به کوتاهی ترم و همچین شرایط هر دانشگاه، می توانند حداقل 6 واحد درسی را مطابق دروس ارائه شده دانشگاه اخذ نماید که این مورد جزو قانون حداقل واحد های کاردانی در هر ترم نمی باشد.
حداکثر واحد های کاردانی در هر ترم
دانشجویان مقطع کاردانی لازم است متناسب با چارت آموزشی رشته تحصیلی انتخاب واحد نموده تا بتوانند در مدت زمان سنوات مجاز تحصیلی فارغ التحصیل شوند. دانشجویان مقطع کاردانی در هر ترم تحصیلی مجاز به اخذ 20 واحد درسی می باشند. شرط اخذ بیست واحد درسی منوط به این است که دانشجو معدل بالای 12 داشته باشد. لازم به ذکر است دانشجویان کاردانی دانشگاه علمی کاربردی می توانند با استفاده از سامانه سما لایو دانشگاه علمی کاربردی واحد های خود را به مجازی بگذرانند تا دچار از دست دادن فرصت تحصیلی خود نشوند.
در صورتی که معدل دانشجویی زیر 12 باشد حداکثر می تواند تا 14 واحد درسی را در هر ترم تحصیلی اخذ نماید. همچنین خاطر نشان می گردد که در صورتی که معدل دانشجو بالای 17 باشد می تواند با نظر دانشگاه و مدیر گروه آموزشی حداکثر تا 24 واحد درسی را انتخاب نماید.
البته لازم به ذکر است در صورتی که معدل دانشجویی در مقطع کاردانی زیر 12 باشد و در صورت اخذ واحد درسی بتواند در سنوات مجاز تحصیلی فارغ التحصیل شود، امکان این وجود دارد که در ترم آخر با وجود معدل زیر 12، نسبت به اخذ 24 واحد درسی در ترم آخر اقدام نماید.
همچنین در صورتی که دانشگاهی اقدام به ارائه ترم تابستانی نماید دانشجو در صورت علاقه مندی می تواند حداکثر تا 8 واحد درسی را مطابق دروس ارائه شده دانشگاه اخذ نماید. همچنین در صورتی که دانشجو در مقطع کاردانی در ترم تابستان بتواند فارغ التحصیل شود دانشگاه اجازه اخذ حداکثر 10 واحد درسی به دانشجو می دهد تا بتواند در ترم تابستان با اخذ 10 واحد درسی فارغ التحصیل شود.
همچنین در صورتی که دانشجویی در ترم آخر باشد می تواند با اخذ واحد های درسی به صورت معرفی به استاد اقدام به اتمام واحد های درسی نماید. در این حالت دانشجو در کلاس حاضر نشده و صرفا باید در امتحان شرکت نماید. برای این منظور دانشجو می تواند حداکثر 4 واحد درسی را در قالب معرفی به استاد دریافت نماید.
کارشناسان سامانه مشاوره دانیار آماده اند تا اطلاعات لازم در خصوص تعداد واحد های کاردانی و فوق دیپلم چند ترم است را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی دانیار راهنمایی نمایند. همچنین از طریق عضویت در کانال تلگرامی و یا اینستاگرامی دانیار می توانید آخرین اخبار مرتبط با این حوزه را دریافت نمایید.